Obvod s AVR napájený z adaptéru je rušený vysavačem
Moderátor: Moderátoři
2/ Koukám,že ten procesor snese maximálně 6V, na to už transil stačit nebude, nejmenší hodnota co je BZW06 5V8, který zabírá kolem 8-10V, takže dávat transil za ten stabilizátor je zbytečné. Při ceně toho procesoru bych dal transi BZW06 19V akorát před tu 7805 a víc to neřešil. U USB bych dal zase tu tlumivku a kondenzátor,víc bych to neřešil.
3/ Transily volím podle datasheetu, viz třeba http://www.elv-downloads.de/Assets/Prod ... B_data.pdf
Stabilizátor v tom obvodu budeš muset mít vždy, buď přímo v tom adaptéru a nebo na té desce s tím procesorem. Ten procesor snese maximálně 6V dle dokumentace. u nestabilizovaného zdroje(adaptéru) bych dal před tu 7805 BZW06 19V, na které bude maximálně do 30V (spíš určitě méně:) Při použití stabilizovaného zdroje na 5V budeš muset vyřešit tu ochranu jinak než transilem 5V8 je už naprd.
Rozumím a jdu tak zakoupit součástky o kterých píšete na finální řešení.
Jednu věc se ještě zeptám.
Opravdu můžu při použití stabilizátoru a jednoduchého profilu TO22 uzavřít tohle vše s obvodem do krabičky bez otvorů? Nehrozí nějaké extremní přehřívání? Dělá se to tak? Nebo mlže se to tak realizovat?
Děkuji za rady a Váš čas!!
Jinak jsem tedy vyměnil transil 5k8 za 19ku, připojil obvod na napětí 16V, nyní vše funguje, vše je v pořádku a teda 7805ka topí, řekl bych řádně, zkusím teplotu změřit - každopádně na tom stabilizátoru neudržím moc dlouho ruku.....
Děkuji
http://www.gme.cz/cz/do1-p620-001.html
součástka má jakš takš teplotu, chladič na konci samozřejmě horký....
to ale nemůžu určitě zavřít do neprodyšné krabičky...nebo ano?
jak se tohle prosím řeší?
Dneska mi zavřeli před nosem, už jsem měl skoro v ruce 9V adaptér, 2A, scházela mi k němu větši rychlost na bicyklu, která by mi darovala zhruba 10 minut, o které jsem přijel do obchodu později, žaluzie ve výloze byly dole a tak naděje na jistý chod obvodu padla právě s těmi žaluziemi, ovšem pouze pro tento den.
Takže jiný den vyjedu dříve.
Peedrosi, děkuji za návrh chladiče, jsem zvědav, co to udělá.
Současný adaptér tedy dávám do šuplíku a nebudu se s ním zatěžovat.
Zajímavá věc se stala:
Když obvod se stabilizátorem spustím (do obvodu jde krásných 5V), vše funguje, ale jak jsem tak zkoumal teplotu stabilizátoru v průběhu cca 10 minut, normálně ten obvod po cca těch 10 minutách začal zase blbnout, úplně ty stejné věci dělá, jako na začátku = AD převodník se tam nějak splaší...připojil jsem k obvodu potenciometr a vypisuju si na displej jeho hodnotu = 0 - 4999. Během těch deseti minut vše v pořádku a po deseti minutách to šlo to číslo na nulu a nic jsem s tím neudělal.
Jakmile vypnu od napětí ten obvod, pak to znovu spustím, tak to zase jede...ale asi chvilku...
tak to jsem z toho jelen....
jdu zkusit napojit na AREF pin tu 10mikroH tlumivku a tu potom připojit na kladný pól adaptéru (výstup stabilizátoru). Snad to bude šumem v ADC kvůli této věci.
Děkuji
a....ta baterka v multimetru pomohla...mám správné hodnoty napětí!!!