Obvod s AVR napájený z adaptéru je rušený vysavačem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Peedros

#46 Příspěvek od Peedros »

Ještě k té ochraně proti přepólování. Pokud použiješ jednostranný transil, bude to chráněné i proti přepólování,protože se to chová jako dioda. Obousměrný je naprd, bude zabírat až na napětí na které je určen
michalino

#47 Příspěvek od michalino »

Peedrosi,

děkuji za Vaši odpověď, podívejte se prosím, až to z Vaší strany půjde, ještě na zprávu, kterou jsem psal na konci na předchozí stránce,

děkuji moc!!
Peedros

#48 Příspěvek od Peedros »

1/Záleží na odběru toho zařízení. Já bych volil normální nestabilizovaný adaptér a až na desce bych použil tu 7805. A to kvůli tomu, že některé ty stabilizované adaptéry jsou pochybné, protože se výrobce snaží ušetřit každý halíř. Pokud to napájí jen ten procesor a display, tak bych v klidu použil 7805 a k tomu pro jistotu jednoduchý profil pro TO220.

2/ Koukám,že ten procesor snese maximálně 6V, na to už transil stačit nebude, nejmenší hodnota co je BZW06 5V8, který zabírá kolem 8-10V, takže dávat transil za ten stabilizátor je zbytečné. Při ceně toho procesoru bych dal transi BZW06 19V akorát před tu 7805 a víc to neřešil. U USB bych dal zase tu tlumivku a kondenzátor,víc bych to neřešil.

3/ Transily volím podle datasheetu, viz třeba http://www.elv-downloads.de/Assets/Prod ... B_data.pdf

Stabilizátor v tom obvodu budeš muset mít vždy, buď přímo v tom adaptéru a nebo na té desce s tím procesorem. Ten procesor snese maximálně 6V dle dokumentace. u nestabilizovaného zdroje(adaptéru) bych dal před tu 7805 BZW06 19V, na které bude maximálně do 30V (spíš určitě méně:) Při použití stabilizovaného zdroje na 5V budeš muset vyřešit tu ochranu jinak než transilem 5V8 je už naprd.
michalino

#49 Příspěvek od michalino »

Děkuji Vám za odpověď Peedrosi.

Rozumím a jdu tak zakoupit součástky o kterých píšete na finální řešení.

Jednu věc se ještě zeptám.

Opravdu můžu při použití stabilizátoru a jednoduchého profilu TO22 uzavřít tohle vše s obvodem do krabičky bez otvorů? Nehrozí nějaké extremní přehřívání? Dělá se to tak? Nebo mlže se to tak realizovat?

Děkuji za rady a Váš čas!!
Peedros

#50 Příspěvek od Peedros »

To záleží na tom,kolik má to zařízení odběr. Počítám,že to bude maximálně pár desítek mA, kdyžtak to upřesni
michalino

#51 Příspěvek od michalino »

Více jak 200mA - 250mA s obvodem nedosahuju a to počítám s připojenýma LED diodama, sedmisegmentovkama, displejem. Odpověď je tedy v 90 procentech času je odběr 200mA, špičkově a chvilkově odběr do 250mA.

Jinak jsem tedy vyměnil transil 5k8 za 19ku, připojil obvod na napětí 16V, nyní vše funguje, vše je v pořádku a teda 7805ka topí, řekl bych řádně, zkusím teplotu změřit - každopádně na tom stabilizátoru neudržím moc dlouho ruku.....

Děkuji
Banda

#52 Příspěvek od Banda »

Tak použij chladič.
michalino

#53 Příspěvek od michalino »

Bendo, použil jsem tento:

http://www.gme.cz/cz/do1-p620-001.html

součástka má jakš takš teplotu, chladič na konci samozřejmě horký....

to ale nemůžu určitě zavřít do neprodyšné krabičky...nebo ano?
jak se tohle prosím řeší?
Peedros

#54 Příspěvek od Peedros »

tak kdyby na tom 9V adaptéru bylo 13V nestabilizovaných,tak to máš (13-5)*0,15 ~ 1,2W Když použiješ něco takového http://www.ges.cz/cz/v-5642b-GES06800447.html,tak opravdu nehrozí že by se i zavřené přehřálo.
Peedros

#55 Příspěvek od Peedros »

Jinak ten 12V adaptér s 19V na výstupu nepoužívej, o to víc tě bude topit ta 7805 :) a použij nějaký kolem 5VA
Andrea

#56 Příspěvek od Andrea »

Teplota v uzavřené krabici nezáleží na velikosti chladiče, pokud nečouhá ven. Teplota uvnitř je dána teplotou venku + ztrátový výkon elektroniky * tepelný odpor krabice.
michalino

#57 Příspěvek od michalino »

Peedrosi, děkuji moc!

Dneska mi zavřeli před nosem, už jsem měl skoro v ruce 9V adaptér, 2A, scházela mi k němu větši rychlost na bicyklu, která by mi darovala zhruba 10 minut, o které jsem přijel do obchodu později, žaluzie ve výloze byly dole a tak naděje na jistý chod obvodu padla právě s těmi žaluziemi, ovšem pouze pro tento den.

Takže jiný den vyjedu dříve.

Peedrosi, děkuji za návrh chladiče, jsem zvědav, co to udělá.

Současný adaptér tedy dávám do šuplíku a nebudu se s ním zatěžovat.

Zajímavá věc se stala:
Když obvod se stabilizátorem spustím (do obvodu jde krásných 5V), vše funguje, ale jak jsem tak zkoumal teplotu stabilizátoru v průběhu cca 10 minut, normálně ten obvod po cca těch 10 minutách začal zase blbnout, úplně ty stejné věci dělá, jako na začátku = AD převodník se tam nějak splaší...připojil jsem k obvodu potenciometr a vypisuju si na displej jeho hodnotu = 0 - 4999. Během těch deseti minut vše v pořádku a po deseti minutách to šlo to číslo na nulu a nic jsem s tím neudělal.

Jakmile vypnu od napětí ten obvod, pak to znovu spustím, tak to zase jede...ale asi chvilku...

tak to jsem z toho jelen....

jdu zkusit napojit na AREF pin tu 10mikroH tlumivku a tu potom připojit na kladný pól adaptéru (výstup stabilizátoru). Snad to bude šumem v ADC kvůli této věci.

Děkuji

a....ta baterka v multimetru pomohla...mám správné hodnoty napětí!!!
Peedros

#58 Příspěvek od Peedros »

Andreo máš pravdu, ale i v zavřené krabici ty 2W ztrátového výkonu určitě nezpůsobí tepelný kolaps
Peedros

#59 Příspěvek od Peedros »

Tlumivku tam už nikam necpi,máš už tam ten elektrolyt? :)
Andrea

#60 Příspěvek od Andrea »

To snad záleží na tom tepelném odporu, v krabici od bot 2W asi nepozná, ale v malé plastové krabičce to udělá několik desítek °C navrch.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“