Nabíječka jednotlivých článků NiMh

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Já Bohužel zatím taky jen PICy a staré Atmely , ale dej si nové vlákno prosba o vypálení programu do Atmegy a za poštovné ti to zde někdo určitě udělá .
Duvsan

#17 Příspěvek od Duvsan »

css

#18 Příspěvek od css »

Kdybys byl ochoten dát 1000Kč za prověřenou kvalitu, můžu z vlastní (byť krátké) zkušenosti doporučit MAHA MH-C9000, kterou jsem dostal pod stromeček a na spoustě fór se o ní mluví jako o jedné ze dvou nejlepších (ta druhá je Voltcraft typ nevím) na trhu. Po vánocích jela u mě cca 14 dní nepřetržitě!!!, oživoval jsem asi 30 kusů mrtvých článků, co jsem tu měl já a nebo známí, zhruba 3/4 dokázala oživit.

Pracuje s 1-4 články AA nebo AAA samostatně!, u každého nezávisle můžeš provádět nabíjení volitelným proudem 0,2A-2A, vybíjení volitelným proudem 0,1A-1A, formování článku, refresh (nabití/vybití/nabití) a cyklický refresh. Údaje o každém zobrazuje velký LCD displej.

Nejlevněji jsem ji před vánoci našel u TME, kde stála něco přes 900Kč, teď je o trochu dražší.

Schválně zkus pohledat na fórech, ale opravdu doporučuju, po několikerém zkoušení různých nabíječek konečně jedna vynikající.
vrky

#19 Příspěvek od vrky »

Mám Maha C-9000. Velká spokojenost, akorát jsem si udělal adaptér na velké buřty. Ale pokud chceš něco stavět nikdo ti nebrání. V dnešní době všelijakých procesorů to není problém. Jen se vypořádat s mechanickou částí. Kdysi jsem stavěl podle Budinského Bel 410 (žádný procesor, jen pár součástek se muselo vybírat podle parametrů) Loni jsem na aukru koupil Graupnera Ultramat 25. Tady máš odkaz na diskuzi... http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 00&start=0
hafca

#20 Příspěvek od hafca »

Mám tu samou a taky maximální spokojenost. Podle mého, pokud to má být "chytrá" nabíječka, pak se nevyplatí stavět.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
fero_b

#21 Příspěvek od fero_b »

som staval na 4xAAA stvority system s MC 33340 - je jedno ci das jednu, dve, tri abo styri :-) ale MC33340 sa uz vraj nevyraba .. Este sa ale da kupit
sewerman_cz
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od sewerman_cz »

Koupi nové nabíječky ještě zvážím. Něco si sám vyrobit potěší více. :lol:

Na stránkách
http://www.scumari.nl/www/hardware/main.htm
jsem našel jednoduché schema s BQ 2002 pro nabíjení článku (úplně dole).
Napadlo mě, že by se k tomuto schématu dalo předřadit jednoduché vybíjení článku před zahájením nabíjení.
Zkusil jsem nakreslit jednoduché zapojení s OZ a tranzistory jako spínači.
Po zapojení a vložení baterie by mělo dojít k nabíjení. V případě přerušení tlačítkem TL1 by mělo dojít k vybíjení přez odpor R4. Poté co by se napětí baterie vyrovnalo (kleslo) pod referenční napětí 1 V na OZ tak by se měl sepnout tranzistor v části nabíjení. Díky zpětné vazbě by se nemělo zpět spustit vybíjení.
Prosím o vaše připomínky zda by mohlo být uvedené schema funkční, nebo je to utopie.
Díky.
Přílohy
schema.jpg
(274.32 KiB) Staženo 179 x
hafca

#23 Příspěvek od hafca »

sewerman_cz píše:Koupi nové nabíječky ještě zvážím. Něco si sám vyrobit potěší více. :lol:....

Takhle jsem přemýšlel taky. Ve finále jsem si spočítal náklady na všechny pokusy s nabíječkama počínaje U2400 přes zmiňovaný MC33340 až po ICS1700AN, vyšlo mi docela nehezké číslo. Když jsem přičetl zničené baterky při pokusech s těmi nabíječkami už mi ta výroba vlastní nabíječky tak netěšila. Na druhou stranu musím přiznat, že s tím ICS1700AN nabíječku ještě mám, ale používám jí jen na nabíjení spájených akupaků.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
fero_b

#24 Příspěvek od fero_b »

MC33340 - tam nie je dovod uvazovat nad znicenymi baterkami, zapojenie co pouziva ako prudovy zdroj LM317 je osvedcene, zvolis vhodne odpory, funguje to na prve zapojenie.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od AmarokCZ »

S MC33340 není důvod proč by měli články odejít ... tedy za předpokladu, že jsi nezapomněl na hlídání teploty článků, protože dU/dt není úplně spolehlivá metoda narozdíl od měření teploty. Takže je stejně nejlepší ta USB nabíječka z Pandy. :wink:
sewerman_cz
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od sewerman_cz »

Mohl by se mi prosím někdo mrknout na schémátko výše.
Zkoušel jsem si to sestavit na nepájivém poli a vypadáto, že by to mělo fungovat.
Ale pro jistotu bych to potřebaval zpřipomínkovat. Případně poradit vhodné ttranzistory aby se správně otevíraly.
Díky
masar

#27 Příspěvek od masar »

K tomu schémátku: Bázi NPN tranzistoru je vhodné připojit přímo na výstup komparátoru a ten zase připojit přes pull-up odpor na +5V (LM393 má výstup s otevřeným kolektorem). Snad přidat nějaký kondenzátor proti nežádoucímu sepnutí vybíjení rušením (10uF do děliče). Pak by to mohlo fungovat. Ale v případě krátkodobého výpadku proudu dojde k novému vybití článku. :wink:
sewerman_cz
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od sewerman_cz »

Pochopil jsem to správně?
R3 zrušit
R5 nějakých 10 kOhm
+ filtrační kondenzátor

Šlo by nějak ošetřit aby se při výpadku napájení znovu neseplo vybíjení. Napadlo mě použít nějaký klopný obvod, ale nechce se mi přidávat další IO.
masar

#29 Příspěvek od masar »

R3 ponechat. Bázi NPN tranzistoru připojit na výstup komparátoru před R3. R5 musí odpovídat předpokládanému nabíjecímu proudu a zesilovacímu činiteli tranzistoru NPN. Rozhodně <1kOhm.
Kondenzátor (např. 1uF) mezi střed děliče R1/R2 a -5V.

p.s. Zrušit vybíjení po připojení napájecího napětí můžeš např. zapojením kondenzátoru paralelně k odporu R1. Je třeba zvolit dostatečně velkou časovou konstantu, např. 0,2s - 0,5s. Zmiňovaný "odrušovací" kondenzátor pak vynechat nebo použít dostatečně malý. Pak ovšem je třeba pro vybíjení vždy zmáčknout tlačítko.

p.s. Dovolil jsem si to překreslit. :wink:
Přílohy
nabíječka s vybíjením.png
(16.39 KiB) Staženo 142 x
sewerman_cz
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od sewerman_cz »

Nemůžu říct nic jiného než děkuji. :)
Ale vznesu ještě tři dotazy.
Tranzistory budou stačit obyčejné nebo budou potřeba výkonové?
Nemusí být u Tlačítka dioda aby nedělo neplechu u nabíječe napětí z děliče?
V čem je to nakresleno?

Díky
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“