Nabíječka jednotlivých článků NiMh
Moderátor: Moderátoři
Pracuje s 1-4 články AA nebo AAA samostatně!, u každého nezávisle můžeš provádět nabíjení volitelným proudem 0,2A-2A, vybíjení volitelným proudem 0,1A-1A, formování článku, refresh (nabití/vybití/nabití) a cyklický refresh. Údaje o každém zobrazuje velký LCD displej.
Nejlevněji jsem ji před vánoci našel u TME, kde stála něco přes 900Kč, teď je o trochu dražší.
Schválně zkus pohledat na fórech, ale opravdu doporučuju, po několikerém zkoušení různých nabíječek konečně jedna vynikající.
- sewerman_cz
- Kontaktovat uživatele:
Na stránkách
http://www.scumari.nl/www/hardware/main.htm
jsem našel jednoduché schema s BQ 2002 pro nabíjení článku (úplně dole).
Napadlo mě, že by se k tomuto schématu dalo předřadit jednoduché vybíjení článku před zahájením nabíjení.
Zkusil jsem nakreslit jednoduché zapojení s OZ a tranzistory jako spínači.
Po zapojení a vložení baterie by mělo dojít k nabíjení. V případě přerušení tlačítkem TL1 by mělo dojít k vybíjení přez odpor R4. Poté co by se napětí baterie vyrovnalo (kleslo) pod referenční napětí 1 V na OZ tak by se měl sepnout tranzistor v části nabíjení. Díky zpětné vazbě by se nemělo zpět spustit vybíjení.
Prosím o vaše připomínky zda by mohlo být uvedené schema funkční, nebo je to utopie.
Díky.
- Přílohy
-
schema.jpg- (274.32 KiB) Staženo 179 x
sewerman_cz píše:Koupi nové nabíječky ještě zvážím. Něco si sám vyrobit potěší více.....
Takhle jsem přemýšlel taky. Ve finále jsem si spočítal náklady na všechny pokusy s nabíječkama počínaje U2400 přes zmiňovaný MC33340 až po ICS1700AN, vyšlo mi docela nehezké číslo. Když jsem přičetl zničené baterky při pokusech s těmi nabíječkami už mi ta výroba vlastní nabíječky tak netěšila. Na druhou stranu musím přiznat, že s tím ICS1700AN nabíječku ještě mám, ale používám jí jen na nabíjení spájených akupaků.
- sewerman_cz
- Kontaktovat uživatele:
- sewerman_cz
- Kontaktovat uživatele:
Kondenzátor (např. 1uF) mezi střed děliče R1/R2 a -5V.
p.s. Zrušit vybíjení po připojení napájecího napětí můžeš např. zapojením kondenzátoru paralelně k odporu R1. Je třeba zvolit dostatečně velkou časovou konstantu, např. 0,2s - 0,5s. Zmiňovaný "odrušovací" kondenzátor pak vynechat nebo použít dostatečně malý. Pak ovšem je třeba pro vybíjení vždy zmáčknout tlačítko.
p.s. Dovolil jsem si to překreslit.
- Přílohy
-
nabíječka s vybíjením.png- (16.39 KiB) Staženo 142 x
- sewerman_cz
- Kontaktovat uživatele: