Jak na signalizaci spuštění čerpadla

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kovar

#16 Příspěvek od kovar »

Je to napájené z nějakého zozvaděče na který vidíš?Pak bych doporučil zařadit do série z napájením proudové relé a vyvést na panel rozvaděče kontrolku.Vždy uvidíš je-li čerpadlo v zapnutém stavu.
Tohle je jen pro inspiraci.

http://www.belektro-shop.cz/oez-rele-rp ... z1762.html

Parametry relé musíš najít podle odběru čerpadla.
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
kbulda

#17 Příspěvek od kbulda »

http://www.elkoep.cz/pri-51~1.html

Když to dáš do přívodu čerpadla , do rozvaděče v baráku, tak můžeš pomocnými kontakty spínat cokoliv.

Než jsem to dopsal, tak byl kovar rychlejší.
tomasjedno

#18 Příspěvek od tomasjedno »

Bernard píše:Žádná zpráva = dobrá zpráva ; to je linuxovská filozofie. Podle ní je celkem nadbytečné signalizovat, že čerpadlo čerpá protože má čerpat, nebo nečerpá a čerpat ani nemá. Ovšem, jsou i jiné filozofie. :wink:

Jj.
Podobný problém jsem řešil v létě. Vodárna, na ní namontovaný bazmek hlídající průtok vody a pokud vodárna běžela déle než XX aniž by to zaznamenalo průtok, vyhlásilo to error. Sofistikované, ovšem chybička se vloudila, přestalo to detekovat průtok (zarostlá vrtulka?) a bylo třeba to něčím nahradit.
Nahradil jsem to prostým nastavitelným časovým spínačem - když motor běží déle než YY, vyhlásí se error (jako optimum se ukázalo YY=3 minuty).

Tady bych to viděl na velmi podobné řešení.
helios

#19 Příspěvek od helios »

Ja by som dal do výstupu čerpadla téčko a doňho namontoval prietokový pádlový spínač.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... Categories
Napájal by som ho z čerpadla a výstup prepínacích kontaktov môžeš vyviesť na dve kontrolky - ak bude čerpadlo bežať a bude na výstupe prietok, zapojíš na spínací kontakt zelenú kontrolku. Na rozpínací môžeš dať červenú, spolu so zvukovou indikáciou, že čerpadlo beží, ale vodu nečerpá.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Chenzee

#20 Příspěvek od Chenzee »

Otázka tedy zní: Vede napájecí kabel pro čerpadlo + hl.spímač z té technické místnosti? Asi ano, jelikož tam bude pravděpodobně rozvaděč, ale raději si v tom udělejme jasno.
Pokud ano, je možné to, co píše EKKAR. Jinak bys potřeboval nějaké bezdrátové zařízení, co dokáže informaci přenést (zde už by to chtělo trošku zapojit fantazii :lol: )
Žádnej učenej z nebe nespadl ...
procesor

#21 Příspěvek od procesor »

Použil by som prúdový transformátor (toroid) 1:100, zaťažil vy som ho 100 Ohmovým odporom. K tomu odporu by som pripojil dve antiparalelné ledky v sérii so 47 Ohmovým odporom.
Fázový vodič motora pri istiši sa prevlečie cez toroid, a je to.
marat

#22 Příspěvek od marat »

Jojo, v baráku je jistič pro čerpadlo. :)

edit:
To proudové relé vypadá zajímavě a ještě by to bylo elegantní řešení, ale přiznám barvu, trochu nechápu jeho princip.
To relé vypne obvod, pokud odběr proudu o nastavené velikosti překročí nějaký nastavený čas?

Hmm, teď mě napadlo, že na stejném napájení bude časem i čerpadlo zavlažování, které poběží mnohem častěji.Takže jsem tam kde jsem byl....
Vogon

#23 Příspěvek od Vogon »

Vzhledem k tomu, že nevím jak to u tebe vypadá tak jenom rámcově, jak jsem podobnou věc řešil já na chalupě.
Jako vysílač a přijímač jsem použil bezdrátový zvonek s patřičně posílenou baterií ve vysílacím tlačítku. Chod čerpadla tj. jeho chvění, mi snímá vyřazená krystalová vložka z gramofonu. Dává velké výstupní napětí, spínání zvonk. tlačítka je řešeno jedním tranzistorem. Je to takto z toho důvodu, že vysílač zvonku ignoruje trvalé sepnutí tlačítka a proto bylo nutné nespojité spínání. Nepravidelný výstup z krystalové vložky zajistí přerušované spínání. Přijímač jsem upravil pouze nepatrně. Bzučák jsem přemostil paralelním odporem aby tak neřval, místo původní ind. LED jsem dal jinou s proudem 2mA a k ní jsem přidal paralelní kombinaci odporu a elektrolytu, což zajistí nepřetržitý svit LED (původně blikala v rytmu zvonění). Funguje to na vzdálenost 250m.
Chenzee

#24 Příspěvek od Chenzee »

... nebo existují zařízení, které posílají po vodiči N informace. Třeba by to taky šlo. Ale to je již samozřejmě trošku jiný šálek kávy oproti dostupnému a celkem jednoduchému systému zvonku.
Žádnej učenej z nebe nespadl ...
kevin_mitnick

#25 Příspěvek od kevin_mitnick »

Myslim, ze na signalizaci by se dalo pouzit casove rele (treba CRM-61 od ElkoEp http://www.elkoep.cz/data/sheets/dokumenty/Datasheety/Rele/cz/Datasheet_CRM-61.pdf), ktere napojis na privod napajeni k motoru. Rele prepnes na funkci a (zpozdene sepnuti po privedeni napajeni) a nastavis cas treba 2 hodiny (kdyz tedy vis, ze jimku vycerpa za hodinu).

Na vystup pak muzes zapojit treba vysilac bezdratoveho zvonku a prijmac das nekde do technicke mistnosti nebo jinde do baraku. Pokud pojede cerpadlo dele nez je nastaveny cas, sepne se rele a zapne zvonek.
BOBOBO

#26 Příspěvek od BOBOBO »

Jak jsem již psal v jiném vlákně , prodává se dnes k čerpadlům bedýnka , kde se charakter odběru vyhodnocuje a podle toho se omezuje chod čerpadla naprázdno a i přetížení , jen to nějaký fufník stojí .
marat

#27 Příspěvek od marat »

Ono by stačilo, kdyby šlo nějak realizovat přenos signálu z toho MAWE spínače. Co si pamatuju, tak je tam taky indikace chodu čerpadla diodou.
Teď je u nás hnusně, ale až bude lepší počasí, otevřu ten spínač a ofotím zapojení. Mám dojem, že je tam dokonce celý plánek.

Zatím vede varianta, že to na jaře nechám vykopat místním ukrajincem a celé potrubí vyspáduju tak, aby nemohlo zamrznout.. :?
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od radekrd »

marat píše:Hmm, teď mě napadlo, že na stejném napájení bude časem i čerpadlo zavlažování, které poběží mnohem častěji.Takže jsem tam kde jsem byl....

To budeš zavlažovat i v zimě?
Klidně by se dalo to proudové relé zkombinovat s časovým, aby kontrolka sepla až když to poběží déle než např. 2 hodiny. (2 hodiny asi nebudeš zavlažovat).
Určitě by na to byl lepší spoleh než na bezdrátový přenos.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od ZdenekHQ »

marat píše:... že to na jaře nechám vykopat místním ukrajincem

OT: Taky máme "místního ukrajince", jenže zdejší vodka mu zřejmě nesvědčí, neboť se přetransformoval z "chlapa pro všechno" na totálního opilce.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
marat

#30 Příspěvek od marat »

To je bezpochyby pravda, že v zimě zavlažování nehrozí.

Chápu funkci proudového relé tak, že při sepnutém čerpadle je vše vpořádku a pokud čerpadlo vypne, tak relé ohlásí chybu? Pokud by tam šlo ještě nějak připojit na kabel diodu pro indikaci stavu na rozvaděči, bylo by vyřešeno.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“