Jak na signalizaci spuštění čerpadla
Moderátor: Moderátoři
Tohle je jen pro inspiraci.
http://www.belektro-shop.cz/oez-rele-rp ... z1762.html
Parametry relé musíš najít podle odběru čerpadla.
Když to dáš do přívodu čerpadla , do rozvaděče v baráku, tak můžeš pomocnými kontakty spínat cokoliv.
Než jsem to dopsal, tak byl kovar rychlejší.
- tomasjedno
Bernard píše:Žádná zpráva = dobrá zpráva ; to je linuxovská filozofie. Podle ní je celkem nadbytečné signalizovat, že čerpadlo čerpá protože má čerpat, nebo nečerpá a čerpat ani nemá. Ovšem, jsou i jiné filozofie.
Jj.
Podobný problém jsem řešil v létě. Vodárna, na ní namontovaný bazmek hlídající průtok vody a pokud vodárna běžela déle než XX aniž by to zaznamenalo průtok, vyhlásilo to error. Sofistikované, ovšem chybička se vloudila, přestalo to detekovat průtok (zarostlá vrtulka?) a bylo třeba to něčím nahradit.
Nahradil jsem to prostým nastavitelným časovým spínačem - když motor běží déle než YY, vyhlásí se error (jako optimum se ukázalo YY=3 minuty).
Tady bych to viděl na velmi podobné řešení.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... Categories
Napájal by som ho z čerpadla a výstup prepínacích kontaktov môžeš vyviesť na dve kontrolky - ak bude čerpadlo bežať a bude na výstupe prietok, zapojíš na spínací kontakt zelenú kontrolku. Na rozpínací môžeš dať červenú, spolu so zvukovou indikáciou, že čerpadlo beží, ale vodu nečerpá.
Pokud ano, je možné to, co píše EKKAR. Jinak bys potřeboval nějaké bezdrátové zařízení, co dokáže informaci přenést (zde už by to chtělo trošku zapojit fantazii
edit:
To proudové relé vypadá zajímavě a ještě by to bylo elegantní řešení, ale přiznám barvu, trochu nechápu jeho princip.
To relé vypne obvod, pokud odběr proudu o nastavené velikosti překročí nějaký nastavený čas?
Hmm, teď mě napadlo, že na stejném napájení bude časem i čerpadlo zavlažování, které poběží mnohem častěji.Takže jsem tam kde jsem byl....
Jako vysílač a přijímač jsem použil bezdrátový zvonek s patřičně posílenou baterií ve vysílacím tlačítku. Chod čerpadla tj. jeho chvění, mi snímá vyřazená krystalová vložka z gramofonu. Dává velké výstupní napětí, spínání zvonk. tlačítka je řešeno jedním tranzistorem. Je to takto z toho důvodu, že vysílač zvonku ignoruje trvalé sepnutí tlačítka a proto bylo nutné nespojité spínání. Nepravidelný výstup z krystalové vložky zajistí přerušované spínání. Přijímač jsem upravil pouze nepatrně. Bzučák jsem přemostil paralelním odporem aby tak neřval, místo původní ind. LED jsem dal jinou s proudem 2mA a k ní jsem přidal paralelní kombinaci odporu a elektrolytu, což zajistí nepřetržitý svit LED (původně blikala v rytmu zvonění). Funguje to na vzdálenost 250m.
- kevin_mitnick
Na vystup pak muzes zapojit treba vysilac bezdratoveho zvonku a prijmac das nekde do technicke mistnosti nebo jinde do baraku. Pokud pojede cerpadlo dele nez je nastaveny cas, sepne se rele a zapne zvonek.
Teď je u nás hnusně, ale až bude lepší počasí, otevřu ten spínač a ofotím zapojení. Mám dojem, že je tam dokonce celý plánek.
Zatím vede varianta, že to na jaře nechám vykopat místním ukrajincem a celé potrubí vyspáduju tak, aby nemohlo zamrznout..
- radekrd
- Kontaktovat uživatele:
marat píše:Hmm, teď mě napadlo, že na stejném napájení bude časem i čerpadlo zavlažování, které poběží mnohem častěji.Takže jsem tam kde jsem byl....
To budeš zavlažovat i v zimě?
Klidně by se dalo to proudové relé zkombinovat s časovým, aby kontrolka sepla až když to poběží déle než např. 2 hodiny. (2 hodiny asi nebudeš zavlažovat).
Určitě by na to byl lepší spoleh než na bezdrátový přenos.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
marat píše:... že to na jaře nechám vykopat místním ukrajincem
OT: Taky máme "místního ukrajince", jenže zdejší vodka mu zřejmě nesvědčí, neboť se přetransformoval z "chlapa pro všechno" na totálního opilce.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]