Tranzistorový zesík 450W/4Ohm, oživení
Moderátor: Moderátoři
Zdárec,
tak jsme zajíce chytili! No a jedná se o toroid? Takový macek (no už od cca 200W) má tyhle neduhy, kvůli tomu sycení ... Ten softstart je super, mám ho taktéž u toroidů, jen s úpravou zapojení/DPS - relé na 12V a jeden NTC - doporučený k tomu toroidu - zatím mám toroid s max. výkonem 450W.
(odkaz např. zde )
http://www.metronix.cz/soft_start.html
...kód je MS22050, prý stojí 200,- Kaček - ale dle jejich ceníku z 15.3.2005 !!! Tak jedině jim brnknout.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Mimochodem - nepoužívejte do soft startů výkonové odpory, vždycky jen NTC a pro větší výkony raději serioparalelní zapojení ze 4 kusů.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Sice se jedná o nízko ohmové trafo, ale přesto by jste měl naměřit více. "
tak mu ho projistotu pošlu ,nebo myslíte že je to zbytečné?
tak jsi mě tím pěkně dokopal k tomu, že jsem vstal... a teda šel s měřákem změřit 3 různý toroidy. Podotýkám, že jsou nový, funkční a jsou odzkoušeny na danou zátěž ...
1/ toroid: 450W - naměřený el. odpor na primáru 1,5 Ω,
2/ toroid: 200W - naměřený el. odpor na primáru 52,4 Ω,
3/ toroid: 250W - naměřený el. odpor na primáru 4,4 Ω.
Při připojení na síť (50Hz) se ale musíme pak bavit o impedanci, bude o nějaký ten řád výše ... výpočty, vzorečky nevycucám z rukávu.
Takto změřený odpor je vlastně odpor vodiče na primáru, který je dán hlavně celkovou délkou (dle výkonu trafa [přesněji řečeno dle průřezu jádra, kterým je výkon přenášen] je dán počet závitů na 1V) a průřezem samotného drátu ... dále pak i materiálem, teplotou vodiče.
edit: ještě mě teď napadlo , zkusit na primár prásknout odpor. mám doma 2x 64 ohm 10W myslím, teď nevím z hlavy. tak je dát paralelně a zkusit změřit sekundár. není to kravina?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
1.3kVA - 0.8ohm
750VA - 1.7ohm
Velký problémy při opakovaným zapnutí dělá zbytková magnetizace jádra, ale to u symetrické zátěže sekundáru nehrozí, spíš u poruchových stavů.
Oba trafáky spolehlivě nabíhají přes 1-2x NTC 5ohm (v serii).
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
to znamená, že je po MJE350? přiládám schéma na Jožiho zesík: http://zosilnovace.eu/700W/700Wsch.png