Tranzistorový zesík 450W/4Ohm, oživení

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
impedance

#31 Příspěvek od impedance »

tafo má 5 vývodů: hnědý a šedý (blízko sebe) tam jsem připojil 230V ze zásuvky a pak další skupinka o kus dál má 3 vývody, 2xzelený a 1x žlutý a tam jsem připojil usměrňovač +kondy. při měření primáru mě multimetr ukázal 0,1 ohm. a když jsem dal "pípáka" tak pípal. já jsem našel toto: http://svetelektro.com/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=321259 myslím že to bylo na 2 straně.
BOBOBO

#32 Příspěvek od BOBOBO »

To jsi ho dal do trfa namontovatty? Není tam náhodou jen tepelná pojistka . Jinak to trafo nastartuj přes silnou žárovku -150-200W .
gepard

#33 Příspěvek od gepard »

Zdárec,
jak napsal "... v trafu je ntc termistor ..." - je mi podezřelé, že by mu to trafo vyhazovalo, když ho tam má (nevíme, co je to za typ ...). Spíše jestli opravdu nejde o tep. pojistku ... to by bylo pravděpodobnější.
-- Gepard --
impedance

#34 Příspěvek od impedance »

takže, chci to uvést na pravou míru. ano byla to chyba. měl jsem u výrobce požadavek na termistor + 100C pojistku a on tam dal jen tu pojistku. takže termistor tam není. omlouvám se za špatné vyložení problému ,až když jsem se kouknul na trafo tak tam nebyla ani zmínka o termistoru,napsal jsem email výrobci jestli ho tam dal nebo ne. on mě odepsal ,že tam není. prý špatně pochopil požadavek na trafo. takže se omlouvám a zítra jdu pro součástky na softstart z amara, ktarý mě doporučil gepard.
gepard

#35 Příspěvek od gepard »

:lol:
Zdárec,
tak jsme zajíce chytili! No a jedná se o toroid? Takový macek (no už od cca 200W) má tyhle neduhy, kvůli tomu sycení ... Ten softstart je super, mám ho taktéž u toroidů, jen s úpravou zapojení/DPS - relé na 12V a jeden NTC - doporučený k tomu toroidu - zatím mám toroid s max. výkonem 450W.
(odkaz např. zde )
-- Gepard --
impedance

#36 Příspěvek od impedance »

ano je to toroid, doufám ,že prodejce bude mít všechno. abych to u něj nakoupil. nejhorší je když chci rezistor a on ho nemá (není v řadě), to pak kombinuju několik rezistů do série. ikdyž teď mě to nevadí, přinejhorším změním dps před leptáním. :)
gepard

#37 Příspěvek od gepard »

No a co si objednat rovnou celou stavebnici? Je přímo uzpůsobena na ty max. 2kW.
http://www.metronix.cz/soft_start.html
...kód je MS22050, prý stojí 200,- Kaček - ale dle jejich ceníku z 15.3.2005 !!! Tak jedině jim brnknout.
-- Gepard --
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od ZdenekHQ »

Vzpomínám na tu slavnou Yamahu, co jsem nedávno opravoval - trafo cca 1kVA a soft start žádný. Když ty zesy budu mít v racku 4, tak abych zapřel smetákem jističe až k Temelínu.

Mimochodem - nepoužívejte do soft startů výkonové odpory, vždycky jen NTC a pro větší výkony raději serioparalelní zapojení ze 4 kusů.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
gepard

#39 Příspěvek od gepard »

ZdenekHQ píše:... trafo cca 1kVA a soft start žádný. Když ty zesy budu mít v racku 4, tak abych zapřel smetákem jističe až k Temelínu.

:lol: :lol: :lol: Nářez!
-- Gepard --
impedance

#40 Příspěvek od impedance »

dobrý den, v neděli jsem napsal ještě email výrobci a dnes mi přišlo toto: "předpokládáme, že při přebrání z pošty byl balík v pořádku. Řádně trafo zabalte a zašlete zpět na kontrolu.
Sice se jedná o nízko ohmové trafo, ale přesto by jste měl naměřit více. "
tak mu ho projistotu pošlu ,nebo myslíte že je to zbytečné?
gepard

#41 Příspěvek od gepard »

Zdárec,
tak jsi mě tím pěkně dokopal k tomu, že jsem vstal... a teda šel s měřákem změřit 3 různý toroidy. Podotýkám, že jsou nový, funkční a jsou odzkoušeny na danou zátěž ...
1/ toroid: 450W - naměřený el. odpor na primáru 1,5 Ω,
2/ toroid: 200W - naměřený el. odpor na primáru 52,4 Ω,
3/ toroid: 250W - naměřený el. odpor na primáru 4,4 Ω.

Při připojení na síť (50Hz) se ale musíme pak bavit o impedanci, bude o nějaký ten řád výše ... výpočty, vzorečky nevycucám z rukávu.

Takto změřený odpor je vlastně odpor vodiče na primáru, který je dán hlavně celkovou délkou (dle výkonu trafa [přesněji řečeno dle průřezu jádra, kterým je výkon přenášen] je dán počet závitů na 1V) a průřezem samotného drátu ... dále pak i materiálem, teplotou vodiče.
-- Gepard --
impedance

#42 Příspěvek od impedance »

ano, ale já tam nenaměřím ani 1 ohm . multimetr mě ukázal 0,1 ohmu , to si myslím ,že ta desetina je jen chyba přístroje a když jsem na něm nastavil ten pípák (nevím jak to jinak nazvat), tak mě primár pípal. samozřejmě vám věřím, ale když mi napsal, že to k němu projistotu mám poslat, že se mu ten odpor zdá málo, tak ať to prověří radši on. jen by mě zajímalo, jestli je opravdu zničené, tak proč. spíše jestli jsem něco udělal špatně. přitom na tom není co zkazit.

edit: ještě mě teď napadlo , zkusit na primár prásknout odpor. mám doma 2x 64 ohm 10W myslím, teď nevím z hlavy. tak je dát paralelně a zkusit změřit sekundár. není to kravina?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od ZdenekHQ »

Konkrétně JK ELTRA :

1.3kVA - 0.8ohm
750VA - 1.7ohm

Velký problémy při opakovaným zapnutí dělá zbytková magnetizace jádra, ale to u symetrické zátěže sekundáru nehrozí, spíš u poruchových stavů.

Oba trafáky spolehlivě nabíhají přes 1-2x NTC 5ohm (v serii).
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
impedance

#44 Příspěvek od impedance »

hm, po tom co jsem už to zdánlivě měl vše nastavené . po vytáhnutí ze zdi a asi po hodinovém znovuzapnutí mě jde na budící trand 2SA1943 něco okolo 10mV a na 2SC5200 nejde nic (0mV) na ostatní 2SA1943 už jde jen 1,5mV a na zbytek 2SC5200 nejde nic (0mV). Přitom trand MJE350 (na schématu KF470, patrně překlep z BF470) hřeje jako prase a regulace trimrem nereaguje. prakticky jsem na nic nešáhl, jen jsem předělával ventilátor aby nezavazel. Myslím si , že ventilátor (předtím bíže umístěný ke zmiňovanému MJE350) ho ochlazoval, poté co jsem ho přesunul na druhou stranu už ho asi chladič neuchladil. Je to možné?
to znamená, že je po MJE350? přiládám schéma na Jožiho zesík: http://zosilnovace.eu/700W/700Wsch.png
ok1hga

#45 Příspěvek od ok1hga »

impedance píše:to znamená, že je po MJE350?

NE ! to že hřeje, znamená že je naopak v pořádku !
v pr . . . bude něco jiného !
musíš začít od začátku . . .
připojit zesilovač přes žárovky a měřit . . . a měřit . . .
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“