Zdroj k reprobedýnkám

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dikobraz

#16 Příspěvek od Dikobraz »

Co takhle krabice z PC zdrojů, nebo pro tento účel celý PC zdroj. Má 12V a několik Ampér pro autorádio i zesík zcela dostačující.
Honza_dy

#17 Příspěvek od Honza_dy »

Obrázek

EZK typ KK07-101
BOBOBO

#18 Příspěvek od BOBOBO »

Ber to tak , že není schopen vyměnit integráč v radiu , těžko předělá spínák .
varok

#19 Příspěvek od varok »

BOBOBO: se dívám, že s tím rýpáním neskončíte asi nikdy, co? Ať už tady, nebo na jiném nejmenovaném foru. Já jsem psal, že byl v rádiu zesilovač v háji, nepsal jsem že byl jen špatný IO. Bylo to komplet vyhořené. Celý plošný spoj a více součástek, to se už neoplatí opravovat. A důvod proč chci použít ty bedýnky jsem napsal, tak si běžte tlačit do někoho jiného :!:
Honza_dy: dekuji, kouknu na stránky EZK. Tatík tam kdysy kupoval nějaké součástky, ale nevěděl jsem, že tam prodávají i plechové krabičky. To na obrázku je přesně ono. Děkuji moc.
varok

#20 Příspěvek od varok »

Chtěl jsem se ještě prosím zeptat. Našel jsem doma trafo, myslím že je z nějaké tiskárny. Má to plechy asi UI, nebo LL. Má dvě cívky, s odděleným primárem a sekundárem přepážkou. Trafo je docela malé. Primár je rozdělen na obě cívky a spojeno sériově. Sekundáry jsou na každé cívce a to 2x15V. Měřil jsem to a dává to na prázdno zhruba 17,5V. To by se mi na to napájení rádia a reprobedýnek hodilo. Ale teď k otázce. Jak prosím poznám, kolik je schopno trafo dát proudu? Sekundár je vinutý zhruba drátem 0,5-0,6mm, což by mělo být zhruba 1A, ne? To je u traf s EI plechy, ale je to tak i u traf s L plechy a dvěmi cívkami?
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

Při jakém zatěžovacím produ dává těch 2x15V? To už může posloužit jako celkem použitelný údaj.
Případně lze určit výkon přenesený trafem alespoň orientačně podle průřezu středního sloupku jádra.
varok

#22 Příspěvek od varok »

Při jakém proudu dá to trafo napětí 15V právě nevím. Naprázdno dá asi zhruba těch 17,5V, jak jsem psal. Je tam napsané jen 230V a potom 2x15V fixem, to psal kdysy tatík. Průřez jádra je asi 16x16mm. Je to jen přibližně jeden sloupek. Nevím jak se to přesně u tohohle jádra počítá. U EI traf vím, kdysy jsem si trafka navíjel, ale jen jádra EI.
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

Dej sem fotku toho trafa - může to být klidně i jádro "C".
Každopádně se přenášený výkon počítá skoro stejně jako u EI plechů - podle plochy sloupku, který je v tomhle případě 16x16mm = 2,56cmE2 ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PavelFF

#24 Příspěvek od PavelFF »

varok píše:... Ale teď k otázce. Jak prosím poznám, kolik je schopno trafo dát proudu? Sekundár je vinutý zhruba drátem 0,5-0,6mm, což by mělo být zhruba 1A, ne? ...
Když je trafo již navinuté a znáš průměr drátu, tak je zbytečné(a dost nepřesné) počítat výkon z průřezu sloupku.

Uvádí se proudová hustota od 2,5 A/mm2 do asi 3,5A/mm2 u takto malého trafa. Dejme tomu 3A/mm2 . D=0,55mm => I=0,7A
Jestli se dobře chladí a je z odolného materiálu, dostaneš z něj víc a naopak.
Trafo snese krátkodobě mnohem větší odběr, jenže padá napětí, takže větší výkon jak xW (myšlen výkon zesilovače při rozumném zkreslení) z něj stejně nedostaneš ani krátkodobě.
varok

#25 Příspěvek od varok »

Budu to mít jen na autorádio v garáži, kde nejsem nonstop, takže jen pár hodin denně. Kdyby se trošku hřálo, to si myslím moc nevadí. C plechy to asi nejsou, jádro je hranaté a C plechy jsou na koncích kulaté, ne? Navíc jde na čelních stranách jádra vidět, že je to dělené, takže nejspíše plechy L. Sekundár je vinutý zhruba drátem 0,6mm, jak už jsem psal. Dávám pár fotek, snad bude něco vidět.
Přílohy
DSC30.jpg
(55.87 KiB) Staženo 70 x
DSC20.jpg
(46.23 KiB) Staženo 58 x
DSC10.jpg
(43.13 KiB) Staženo 73 x
PavelFF

#26 Příspěvek od PavelFF »

Výkonově bude trafo k tvým aktivním bedýnkám stačit. Ale má asi trochu vyšší napětí než by bylo zdrávo. Kolik voltů tak může snášet autorádio? Z auta je zvyklé tak asi na max. 16V a tvůj nový zdroj bude mít naprázdno přes 20V.

Lepší by bylo trafo, které dá po usměrnění a vyhlazení tak asi do 16V. Žádné stabilizátory, jen pořádné vyhlazovací elyty. To snesou jak bedýnky, tak autorádio. Ale přes 20V už může odkouřit obojí (nevím). Výrobci autorádií počítají s připojením na olověný akumulátor a netuším, kam až se dá zajít. V bedničkách budou elyty možná taky jen do 16V(?).
varok

#27 Příspěvek od varok »

Aha, takže výkonově by možná šlo, ale napětí je velké. To se myslím počítá po usměrnění a vyhlazení myslím napětí na trafu x 1,4 a mělo by to nějak přibližně sedět, ne? Takže ideální napětí po usměrnění, třeba 15V bych měl vydělit 1,4 a mělo by vyjít napětí na trafu, ne? Zkusil jsem to a mělo by být na trafu kolem 10,7V plus mínus. Kdybych to chtěl potom stáhnout stabilizátorem, tak ten má myslím do 25V, myslím teď stabilizátor 12V. Takže by to šlo stabilizovat, ale na stabilizátoru by byly asi moc velké ztráty a stabilizátor by potřeboval velký chladič a přehříval se, že?
PavelFF

#28 Příspěvek od PavelFF »

Jo, tvé úvahy jsou správné.

Prostě máš blbý trafo. Už se tu víckrát rozebíralo, že dělat stabilizátor k výkonovému zesilovači je blbost. Většinou šlo o mnohem větší výkony ale to je jedno.

Sežeň si trafo , co má napětí akorát, tj. asi 11V a ze zařízení získáš maximum s minimem problémů a nákladů.

Nebo postav stabilizátor na 12V pouze pro autorádio(nemuselo by mít velký odběr) a pro bedýnky nech nestabilizované napětí. Jenže ty bedýnky musíš prozkoumat, jestli to snesou. Kromě tvého trafa bys mohl k tomu použít s výhodou napáječ pro noťas (19V), když jich máš plno.

Taky by sis mohl zkusit rozebírání a skládání trafa a něco závitů na sekundárech odmotat. To máš za jeden večer hotové. Odmotáš to, co bys jinak stejně musel mařit na stabilizátoru.

Já bych volil úpravu trafa. Pokud nejsou plechy nějak natvrdo zaimpregnované.
varok

#29 Příspěvek od varok »

Radio mám zatím na vyrobeném stabilizovaném zdroji 12V a asi 300mA. Hraje, ale pořád se přelaďuje a má hrozně slabé podsvícení, které při hlasitější hudbě bliká, což dávám za vinu tomu slabému zdroji. Zesilovač jsem zkoušel i na 24V a jede krásně. Trafo má plechy nalakované, ale zkusím to tedy rozebrat a odvinout pár závitů. Kdysy jsem si vinul trafa, ale většinou s EI plechy. Zkusím navinout trafo na 10V a po usměrnění by tam mělo být asi 14V což je ideál.
EKKAR

#30 Příspěvek od EKKAR »

Chyba. Musí být namotané na 12V, protože po usměrnění a filtraci vlivem zatížení poklesne stejnosměrné napětí na efektivní hodnotu původního střídavého napětí - těch 14V tam bude jen špičkově a bez zatížení, jak k tomu připojíš odběr, napětí spadne k těm 10V a Ty budeš i s tím svým autorádiem a bedýnkama v pr**li jak Baťa s dřevákama...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“