Zdroj k reprobedýnkám

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PavelFF

#31 Příspěvek od PavelFF »

EKKAR píše:....Musí být namotané na 12V, protože po usměrnění a filtraci vlivem zatížení poklesne stejnosměrné napětí na efektivní hodnotu původního střídavého napětí ....

Ekkare, ty bys měl mít úředně zakázáno vyjadřovat se o efektivní hodnotě :)

to varok: Napětí při zatížení samozřejmě klesne a záleží na tvrdosti trafa a na velikosti filtrační kapacity, jak hodně. Rozhodně to nemusí být na velikost efektivního napětí! Může to být víc i míň. Jo, může se to i strefit na velikost efektivní hodnoty ale je to míchání jablek s hruškama (střední hodnota stejnosměrného napětí vs. efektivní hodnota střídavého napětí).

Problém správné volby sek. napětí tvého trafa je jednak v jeho "měkkosti"(kterou neznáme) a v kolísání napětí napájecí sítě 230V. A ještě v tom, že nevíme, co si nechá autorádio líbit.

EKKAR má ovšem pravdu, co se týče kvantitativních hodnot. 12V naprázdno dá po usměrnění a vyhlazení asi 16V (to je ještě vyhovující, nebereme-li v potaz kladnou tolerancí sítě 230V). Tvoje trafo bude v uzlovém zapojení usměrňovače jen se dvěmi diodami(menší úbytek).

Ještě zbývá problém, jak zjistíš, kolik závitů je nutno odmotat. Trafo nevypadá, že by se tam dalo prostrkat několik měřicích závitů.
varok

#32 Příspěvek od varok »

Takže bude lepší, když zkusím trafo změřit naprázdno bez usměrnění, potom naprázdno s usměrněním a nakonec po zatížení? Zkusím tedy udělat provizorní usměrňovač a změřím, kolik to dává naprázdno a kolik po zatížení. Potom napíšu. Zatím děkuji za rady.
Duvsan

#33 Příspěvek od Duvsan »

Ja by som asi nechal rádio so stávajúcim zdrojom a vyhodil by som z neho koncový zosilňovač. Trafo použi pre bedne ako je.
varok

#34 Příspěvek od varok »

Radio už koncak má jen slaboučký, asi 1W ze stavebnice. Ten původní vyhořel. Teď mám trafo k rádiu jen slaboučké a nestíhá. Tak jsem si chtěl udělat napájecí zdroj rovnou dvojitý, dohromady pro to radio i pro bedýnky, abych nemusel mít obsazených plno zásuvek.
BOBOBO

#35 Příspěvek od BOBOBO »

Pavle , nejdříve si něco přečti . To je člověk , který bude měsíc vyslýchat forum , ale nedokope se k akci . http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... Ee&start=0 a tento stejný dotaz byl na několika forech rázem .
varok

#36 Příspěvek od varok »

Tak jsem zkoušel to trafo a když ho zatížím žárovkou asi do mlhovek 12V/55W, tak napětí spadne na asi 11V. To je ale zatížení asi kolem 4,5A a když zatížím to trafo méně. možná to napětí spadne méně, třeba na 12,5V a to by už bylo super. Zkusím to s žárovkou 12V/21W kterou zrovna doma nemám, ale splaším v garáži.
varok

#37 Příspěvek od varok »

BBBobobo: zase si musel rýpnout. :roll:
Starý zakomplexovaný c...
frantajetel11

#38 Příspěvek od frantajetel11 »

Žárovka 12V/55W při 12V po nažhavení bere pod 3A. Pokud to napětí spadne na 11V, tak ten zdroj normálně můžeš použít. Tak to zapoj a už to neřeš!!!
A až budeš chtít dělat v garáži diskotéku, tak to zapojíš na autobaterku :lol:
P.S. CO TO JE c... :?: :?: :?:
varok

#39 Příspěvek od varok »

Sprosté slovo.
Diskotéku dělat nemíním, občas si to dám hlasitěji, když pěkně hrají, ale jinak normálně středně hlasitě. Tak já to tedy zkusím použít. Počítal jsem to a vychází mi to na asi 4,7A, ale u žárovek se to asi tak nemůže brát.
Duvsan

#40 Příspěvek od Duvsan »

A nie je potrebné zabezpečiť, aby pri odľahčení to napätie nevyskočilo príliš vysoko?
Prečo to neurobíš, ako som ti poradil? Kvôli káblom k predlžovačke? No tak daj obe tie trafá na jednu sieťovú šnúru a fidlajz, no.
varok

#41 Příspěvek od varok »

Zásuvek mám v garáži málo. Už na něčem kutím, tak sem dám potom fotky, jak to nakonec dopadlo.
Duvsan

#42 Příspěvek od Duvsan »

To je taký problém kúpiť predlžovačku s mnohými zástrčkami? Navyše, ako som už napísal, čo tak obe tie tráfka dať vedľa seba a na jeden kábel (primármi paralelne)? Ale keď zvládneš to silnejšie trafo ošetriť, prosím. Osobne by som to asi vyriešil klasickým stabilizátorom (ZD a tranzistor alebo 7812) - pravda len pre rádio.
Teším sa, k čomu sa dopracuješ.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“