Exploze plováku

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Otkundes

#16 Příspěvek od Otkundes »

Pro Duvsan:
A čo to tam na tom modrom kábliku visí? Akási čudná biela svorkovnica s pružinkou, alebo azda pozostatok spínača s kontaktmi? Vodík má predsa nejmenšiu molekulu, prenikne Vám aj do plastového spínača (svorkovnice). Pred ním len tak ľahko takéto súčiastky, navyše v uzavretom priestore, neutesníte.

Pro Bernard:
Také jsem nad tím tak uvažoval. Zkuste si dát dvě kovové lžičky do skelničky s vodou a připojte je třeba do sítě. Nepokryjí se Vám drobnými bublinkami?
Artaban001

#17 Příspěvek od Artaban001 »

Stačí dát do vody dva různé kovy a elektrolýza jede i na střídavý proud. Jeden čas jsem zkoušel vyrobit "elektrolytický usměrňovač" a podařilo se.
Je možné, že plovák byl buď naplněn nevhodným plynem, nebo se při provozu čerpadle časem stane to, že se výpary z oleje, nebo impregnace vinutí dostanou do "správné koncentrace" a jiskra dílo dokoná. Některý káble mají mezi žílama mezery a těma se může dostat do plováku výpary z motoru
ohryzek36

#18 Příspěvek od ohryzek36 »

Možná teď napíšu blbost, ale budiž - opravoval jsem těchto čerpadel jen pár a plovák jsem nějak moc nezkoumal...

- v plováku je vzduch - přesněji je tam železná kulička a dva kontakty, co snímají jestli kulička zkratuje jejich vývody (- jestli je kulička nahoře, nebo dole - tj polohu plováku - pomáhá gravitace) + vzduch, co nadnáší plovák - tj, podobný systém, co používají některé "chytřejší" žehličky jako autostop (musí být v určité poloze, nebo se vypne). V plováku je také přivedený PE vodič (žlutozelený - zem) - tedy aspoň dle fotek. V případě vniknutí vody do plováku by tedy mělo dojít k odojení proudového chrániče, což se asi nestalo.

Tipuju, že program byl následující:
1:Z nějakého důvodu praskl plovák.
2. Voda začala vnikat dovnitř.
3. Plovák se začasl potápět.
4. Poté, co se plovák potopil pod rozumnou hladinu(spadla vodivá kulička dolů a kontakty zůstaly nahoře), tak už tekl proud jenom přes vodu.
5.Voda se začala přehřívat.
6Voda=>pára=>přetlak=>rana=> goto

Ale jak jsem psal - můžu se mýlit (je pátek a už nejsem střízlivý), tak tyto tvrzení berte s rezervou...
Otkundes

#19 Příspěvek od Otkundes »

Vaše, ani ta parní teorie mě nepřesvědčila. Při ohřevu a varu vody v uzavřeném prostoru plováku, by tlak vody i páry pomalu stoupal a vodu z prasklého plováku by pára postupně prasklinou v plováku vytlačila. Tím by se plovák odlehčil a zvedl. Pokud by byl plovák na začátku děje již prasklý, tlak páry by se touto prasklinou uvolňoval a k výbuchu by nemohlo dojít.
Pokud by se jednalo jen o nějakou drobnou netěsnost, nebo kondenzaci vnikající vzdušné vlhkosti, následkem kolísání atmosférického tlaku (třeba přes kabel), varem vody v uzavřeném prostoru by stoupala teplota páry, a to výrazně nad 100°C. Ohřevem plastu vzniklou párou, by tento změknul. Tlakem páry by se část plováku nad hladinou vyboulila, až by tato "bublina" někde praskla a pára by odfoukla. K výbuchu a roztříštění plastového plováku přetlakem syté páry, jak ukazují fotografie, by tak rovněž nedošlo.
Milan121

#20 Příspěvek od Milan121 »

Taky jde taky o to, který vodič se rozpojil ,fáze nebo nulák!!
Pokud byl vodič cez plovák nulák, v okamžiku rozepnutí tam vznikl vysoký potencionál oproti mosazi.A proto výbuch při vypnutí.At vybuchlo cokoliv.
ohryzek36

#21 Příspěvek od ohryzek36 »

Otkundes píše:Vaše, ani ta parní teorie mě nepřesvědčila. Při ohřevu a varu vody v uzavřeném prostoru plováku, by tlak vody i páry pomalu stoupal a vodu z prasklého plováku by pára postupně prasklinou v plováku vytlačila. Tím by se plovák odlehčil a zvedl. Pokud by byl plovák na začátku děje již prasklý, tlak páry by se touto prasklinou uvolňoval a k výbuchu by nemohlo dojít.

Nedávo jsem opravoval průtokový ohřívač (sice cca 5kW,ale to pro názornost snad stačí) - ten měl sice těleso někde trochu jemně prasklé (takže občas se tam dostala/vytékala zevnitř voda), ale při odzkoušení tělesa (se zbytkem vody) zvládl za vteřinu opařit. V případě proudu skrz plovák (tekoucího přes motor) by to asi trvalo o něco dýl (tak 10-30 sekund), ale se stoupající teplotou by prasklina nehrála roli (neměly by schopnost odpustit tolik přebytečné páry) a plovák by prostě praskl - na nějaké tavení plastu by nezbyl čas (proběhlo by to rychle a nejspíš ve vodě, která by plovák ochlazovala.
Andrea

#22 Příspěvek od Andrea »

Podle těch fleků na tom PE plechu se tam klidně mohl vytáhnout oblouk a ten během zlomku sekundy odpaří dost vody na to, aby se plovák roztrhl.
Milan121

#23 Příspěvek od Milan121 »

Koukám ,že to moje včerejší slivovicové opojení ze mne vyplodilo pěknou hovadinu .
Otkundes

#24 Příspěvek od Otkundes »

Ty fleky vypadají spíše na korozi. Jsou nepravidelně na více místech a na obou stranách pásku. To poukazuje na dlouhodobou přítomnost vody v plováku. Voda nemá dostatečnou vodivost, aby mezi její hladinou a nějakým kontaktem vznikl mohutný oblouk, který by svými tepelnými účinky ve zlomku sekundy odpařil dosti vody, jejíž pára by následně rozmetala plovák. Voda by pásek ochlazovala, nenesl by proto žádné stopy poškození. Pokud by oblouk vznikl nad vodní hladinou, mezi páskem a kontaktem, většina tepla by byla využita k ohřevu částí, mezi nimiž oblouk probíhá a voda by se ohřívala příliš pomalu. Přetlak v plováku by pak mohlo způsobit jen prudké přehřátí vzduchu a vývin plynů z pálící se izolace, uvnitř plováku. Elektrický oblouk má navíc dva konce, t.j. muselo by být viditelné tepelné poškození ještě na další součásti (kontaktu). Zasažená plastová izolace v okolí oblouku by byla natavená a vnitřek plováku by byl pokryt sazemi (začernalý). Navíc, oblouk představuje vlastně zkrat, nadproudem by musela vybavit ochrana (jistič, pojistka) a k jeho zapálení mezi PE a L by Vám u tohoto konstrukčního řešení plováku asi síťové napětí, ani přepěťová špička, vznikající při zapíníní/vypínání elektromotoru, nestačily.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od pajosek2 »

A to ten el.oblouk nemohl zapálit tu směs vodíku a kyslíku?
Asi takhle. Při vniku vody do plováku se uvolňuje směs kyslík-vodík a při vytažení vydlice se samozřejmě vodní hladína zatřepe, no a pokud je plovák v kritické výšce tak dojde k jiskření mezi kontaktem,ať už z nabitého rozběhového kondíku nebo indukcí remanentního magnetismu a BUM.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Otkundes

#26 Příspěvek od Otkundes »

Pro Pajosek2:
Na tuto variantu jsem již upozornil ve svém příspěvku z: pá červen 01 2012, 19:10. Akorát místo elektrického oblouku jsem jako inicializaci zapálení vodíku uvedl jiskru, vzniklou na kontaktech plováku při jejich rozpojení...
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od pajosek2 »

Aha,tak promiň já to nečetl celé. :oops:
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
dj_Paul

#28 Příspěvek od dj_Paul »

Díky za tak plodnou diskuzi.

Ještě nějaké poznatky:

Posbíral jsem ve studni zbytky plováku.Nikde jsem nenašel náznak nějakého tavení nebo zčernání od oblouku.Exploze byla tak silná,že střepy plováku byly 4m nad hladinou ve spárách mezi skružema.Dokonce byl zlomený i plastový kryt kondenzátoru v motoru.Vyměnil jsem plovák a čerpadlo je plně funkční.

Chránič v rozvodech nikde není, i když majitel říká,že rozvod je nový.Ten už je ale "nový" 20 let.V jedné místnosti je odpor fázového vodiče 20ohmů.Upozorňoval jsem na to ale podle majitele je to v pořádku.Takže asi takhle k el. instalaci.
BOBOBO

#29 Příspěvek od BOBOBO »

To odpovídá .
Otkundes

#30 Příspěvek od Otkundes »

Před dvaceti lety platily jiné elektrotechnické předpisy a nejsem si jist, zda pro ponorná čerpadla ve studních byl v té době předepsán proudový chránič. V té době byla ochrana před nebezpečným dotykem standardně řešena nulováním, v soustavě TN-C, kde nulový vodič má funkci pracovní i ochrannou.
Jestli jste zjistil, že fázový vodič v elektroinstalaci nějaké místnosti domu má až 20 ohmů, doporučuji "vypnout proud" a zkontrolovat všechny šroubové spoje ve svorkovnicích, zásuvkách a vypínačích, zda nejsou uvolněné (zejména u hliníkových vodičů), nadměrně zoxidované, nebo poškozené přehřátím. Pokud nic nezjistíte a závada bude přetrvávat, vřele Vám doporučuji pozvat provozního elektrikáře k provedení odborné opravy. Jestli snad s majitelem nemovitosti na toto téma není řeč, raději tak učiňte na své náklady sám - jde totiž zejména o Vaši bezpečnost.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“