Exploze plováku
Moderátor: Moderátoři
A čo to tam na tom modrom kábliku visí? Akási čudná biela svorkovnica s pružinkou, alebo azda pozostatok spínača s kontaktmi? Vodík má predsa nejmenšiu molekulu, prenikne Vám aj do plastového spínača (svorkovnice). Pred ním len tak ľahko takéto súčiastky, navyše v uzavretom priestore, neutesníte.
Pro Bernard:
Také jsem nad tím tak uvažoval. Zkuste si dát dvě kovové lžičky do skelničky s vodou a připojte je třeba do sítě. Nepokryjí se Vám drobnými bublinkami?
- Artaban001
Je možné, že plovák byl buď naplněn nevhodným plynem, nebo se při provozu čerpadle časem stane to, že se výpary z oleje, nebo impregnace vinutí dostanou do "správné koncentrace" a jiskra dílo dokoná. Některý káble mají mezi žílama mezery a těma se může dostat do plováku výpary z motoru
- v plováku je vzduch - přesněji je tam železná kulička a dva kontakty, co snímají jestli kulička zkratuje jejich vývody (- jestli je kulička nahoře, nebo dole - tj polohu plováku - pomáhá gravitace) + vzduch, co nadnáší plovák - tj, podobný systém, co používají některé "chytřejší" žehličky jako autostop (musí být v určité poloze, nebo se vypne). V plováku je také přivedený PE vodič (žlutozelený - zem) - tedy aspoň dle fotek. V případě vniknutí vody do plováku by tedy mělo dojít k odojení proudového chrániče, což se asi nestalo.
Tipuju, že program byl následující:
1:Z nějakého důvodu praskl plovák.
2. Voda začala vnikat dovnitř.
3. Plovák se začasl potápět.
4. Poté, co se plovák potopil pod rozumnou hladinu(spadla vodivá kulička dolů a kontakty zůstaly nahoře), tak už tekl proud jenom přes vodu.
5.Voda se začala přehřívat.
6Voda=>pára=>přetlak=>rana=> goto
Ale jak jsem psal - můžu se mýlit (je pátek a už nejsem střízlivý), tak tyto tvrzení berte s rezervou...
Pokud by se jednalo jen o nějakou drobnou netěsnost, nebo kondenzaci vnikající vzdušné vlhkosti, následkem kolísání atmosférického tlaku (třeba přes kabel), varem vody v uzavřeném prostoru by stoupala teplota páry, a to výrazně nad 100°C. Ohřevem plastu vzniklou párou, by tento změknul. Tlakem páry by se část plováku nad hladinou vyboulila, až by tato "bublina" někde praskla a pára by odfoukla. K výbuchu a roztříštění plastového plováku přetlakem syté páry, jak ukazují fotografie, by tak rovněž nedošlo.
Otkundes píše:Vaše, ani ta parní teorie mě nepřesvědčila. Při ohřevu a varu vody v uzavřeném prostoru plováku, by tlak vody i páry pomalu stoupal a vodu z prasklého plováku by pára postupně prasklinou v plováku vytlačila. Tím by se plovák odlehčil a zvedl. Pokud by byl plovák na začátku děje již prasklý, tlak páry by se touto prasklinou uvolňoval a k výbuchu by nemohlo dojít.
Nedávo jsem opravoval průtokový ohřívač (sice cca 5kW,ale to pro názornost snad stačí) - ten měl sice těleso někde trochu jemně prasklé (takže občas se tam dostala/vytékala zevnitř voda), ale při odzkoušení tělesa (se zbytkem vody) zvládl za vteřinu opařit. V případě proudu skrz plovák (tekoucího přes motor) by to asi trvalo o něco dýl (tak 10-30 sekund), ale se stoupající teplotou by prasklina nehrála roli (neměly by schopnost odpustit tolik přebytečné páry) a plovák by prostě praskl - na nějaké tavení plastu by nezbyl čas (proběhlo by to rychle a nejspíš ve vodě, která by plovák ochlazovala.
Asi takhle. Při vniku vody do plováku se uvolňuje směs kyslík-vodík a při vytažení vydlice se samozřejmě vodní hladína zatřepe, no a pokud je plovák v kritické výšce tak dojde k jiskření mezi kontaktem,ať už z nabitého rozběhového kondíku nebo indukcí remanentního magnetismu a BUM.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Ještě nějaké poznatky:
Posbíral jsem ve studni zbytky plováku.Nikde jsem nenašel náznak nějakého tavení nebo zčernání od oblouku.Exploze byla tak silná,že střepy plováku byly 4m nad hladinou ve spárách mezi skružema.Dokonce byl zlomený i plastový kryt kondenzátoru v motoru.Vyměnil jsem plovák a čerpadlo je plně funkční.
Chránič v rozvodech nikde není, i když majitel říká,že rozvod je nový.Ten už je ale "nový" 20 let.V jedné místnosti je odpor fázového vodiče 20ohmů.Upozorňoval jsem na to ale podle majitele je to v pořádku.Takže asi takhle k el. instalaci.
Jestli jste zjistil, že fázový vodič v elektroinstalaci nějaké místnosti domu má až 20 ohmů, doporučuji "vypnout proud" a zkontrolovat všechny šroubové spoje ve svorkovnicích, zásuvkách a vypínačích, zda nejsou uvolněné (zejména u hliníkových vodičů), nadměrně zoxidované, nebo poškozené přehřátím. Pokud nic nezjistíte a závada bude přetrvávat, vřele Vám doporučuji pozvat provozního elektrikáře k provedení odborné opravy. Jestli snad s majitelem nemovitosti na toto téma není řeč, raději tak učiňte na své náklady sám - jde totiž zejména o Vaši bezpečnost.