Vecne svetlo

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#46 Příspěvek od AmarokCZ »

Crifodo: ano, účinnosti Ni-Fe a Ni-MH jsou prakticky stejné, ale při stejné kapacitě je Ni-MH 5x lehčí a 4x menší, takže jsme za těch 100let o dost dál... :wink:
http://www.zvodovodu.cz/ | Pokud neodpovídám na téma a chce něco vědět, pište SZ!
PavelFF

#47 Příspěvek od PavelFF »

ZdenekHQ píše:...pokud mám k dispozici větší napětí, dal bych dva kondíky do serie, protože náboj roste s druhou mocninou napětí,...
To je ňákej renonc , ne?
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od PabloX »

Pokusne som postavil toto

Uvidime ako dlho dokaze svietit kedze je tu posledny tyzden prevazne zamracene.

Obrázek
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od lnemec »

No ja sem dneska sel pro soucastky dalsi, a nepajko, tak to obohatim o fotoodpor, se zpozdenim a aby zaridil tu vec ze to zacne svitit az kdyz je opravdu tma, ne kdyz je rozdil mezi napetim solarka a baterek 0 .. coz je uz v 8h vecer.. az to otestuju tak poslu schema a obrazky .. :)
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od PabloX »

Tiez som tam dal fototranzistor, mam tam panel 5V/100mA (realne 4,8V/80mA).
Schema http://shared.pablox.net/solar_sch.jpg
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od lnemec »

JJ

taky jsem tam chtel dat li-ion, ale pak me odradila jedna vlastnost

li-ion clanek 3.6V nebo tak nejak musis nabijet 4.2V cca...

no ale vzhledem k tomu ze solarko tohle bude davat jen kdyz je opravdu velke svetlo, takze by se to ani nerozsvitilo kdyz je pocasi jako dnes... zatazeno ..

BTW se 4x NI-MH se to taky nerozsviti protoze solarko da max 2.5V v tomhle svetle takze je to nizsi napeti na clanek nez co ma vybitej... :)

musim odebrat jeden a nechat to na 3 jak mi poradili, dneska vyzkousim a napisu vysledky .. snad.. :D
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od PabloX »

Ale nabita NiMH ma tusim 1,4V takze pri 3ks v serii dostanes to co LiION ak sa nemylim.
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#53 Příspěvek od lnemec »

Ano to je pravda,

jenze kdyz jsem koukal na co vsechno je li-ion hakliva - prepeti, prilis velky nabijeci proud, prilis nizke vybiti, zkratovy proud, teplota atd..

:D
tak sem si rekl ze tam dam ni-mh bez silenych ochran.. ano nasel jsem IO pro ochrany, ale nanestesti jsou SMD, coz nenarvu na nepajive pole pro testovani, ani na to trafopajkou neudelam kontakty :D :D plus to IO musi ovladat mosfet kterym jde proud do baterie..

no a jak bych to rekl .. ehm .. to je 🤐 posranejch soucastek na 🤐 solarni lampicku :D :D

a navic mam ni-mh koupene .. tak na li-ion prdim :D
Andrea

#54 Příspěvek od Andrea »

V Li-Ionce do mobilu už ten hlídací IO + MOSFET jsou, přílišný nabíjecí proud z toho pidi solarpanýlku nehrozí a TL431 stabilizuje velmi dobře a spolehlivě. Ale to jen tak pro příště. :)
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#55 Příspěvek od PabloX »

Sa riadne bojis tych LiION :D Staci ti ochrana proti prepatiu, zvysok ma baterka v sebe.
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#56 Příspěvek od lnemec »

V dalsi verzi dam li-ion .. prave ja jsem nechtel pouzivat z mobilu ale clanek jako je tento

http://www.ges.cz/cz/ls14250-cna-saft-G ... listType=1

jenze ten nema naprosto zadnou ochranu ..
totiz nemam zadny alespon trochu pouzitelny aku z mobilu.. i kdyz mozna jeden nekde vyhrabu.. hmm .. vlastne pritelkyne utopila mobil, tam by to snad bylo pouzitelne, mozna dokonce li-pol... :)

kouknu na to .. uvidime vyzkousime..
Andrea

#57 Příspěvek od Andrea »

lnemec píše:V dalsi verzi dam li-ion .. prave ja jsem nechtel pouzivat z mobilu ale clanek jako je tento

No ten by ti za nabíjení poděkoval, to není Li-Ion, to je primární (nenabíjecí) lithiový článek. :D
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#58 Příspěvek od lnemec »

Lol .. aha .. ja myslel lithiovy .. li-ion nabijeci .. a hotovo :D :D
petr_

#59 Příspěvek od petr_ »

Nezkoušel někdo LiFeYPo4 ? Nevadí jim mráz a životnost se uvádí až 25 let...
lnemec
Kontaktovat uživatele:

#60 Příspěvek od lnemec »

Tak jsem to postavil...

funguje suprove...

solarni panel je 5.5V 81mA, baterie 3x 1.2V 2000mAh (1000 staci .. 2000 se stejne nenabije)

potenciometrem nastavit hodnotu tmy kdy se ma rozsvitit a krasa.. cim vetsi je odpor potenciometru, tim vic tma musi byt aby se led rozsvitilo

ja mam na miste LED ledek 10, sviteji ok, baterie stejne neda vetsi napeti aby pres ne prochazel veliky proud, takze neni potreba tam davat odpor kuli 0.7V ubytku na T2

ted jen premyslim jak moc velikej problem by byl pouzit misto T2 na spinani LED MOSFET, kde neni 0.7V ubytek napeti? takze by teoreticky LED mohly svitit vic.. je tomu tak? nejsem si jisty ...
Přílohy
solarni_lampa.png
schema
(44.15 KiB) Staženo 97 x
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“