Vecne svetlo
Moderátor: Moderátoři
-
AmarokCZ
- Kontaktovat uživatele:
Schema http://shared.pablox.net/solar_sch.jpg
taky jsem tam chtel dat li-ion, ale pak me odradila jedna vlastnost
li-ion clanek 3.6V nebo tak nejak musis nabijet 4.2V cca...
no ale vzhledem k tomu ze solarko tohle bude davat jen kdyz je opravdu velke svetlo, takze by se to ani nerozsvitilo kdyz je pocasi jako dnes... zatazeno ..
BTW se 4x NI-MH se to taky nerozsviti protoze solarko da max 2.5V v tomhle svetle takze je to nizsi napeti na clanek nez co ma vybitej...
musim odebrat jeden a nechat to na 3 jak mi poradili, dneska vyzkousim a napisu vysledky .. snad..
jenze kdyz jsem koukal na co vsechno je li-ion hakliva - prepeti, prilis velky nabijeci proud, prilis nizke vybiti, zkratovy proud, teplota atd..
tak sem si rekl ze tam dam ni-mh bez silenych ochran.. ano nasel jsem IO pro ochrany, ale nanestesti jsou SMD, coz nenarvu na nepajive pole pro testovani, ani na to trafopajkou neudelam kontakty
no a jak bych to rekl .. ehm .. to je 🤐 posranejch soucastek na 🤐 solarni lampicku
a navic mam ni-mh koupene .. tak na li-ion prdim
http://www.ges.cz/cz/ls14250-cna-saft-G ... listType=1
jenze ten nema naprosto zadnou ochranu ..
totiz nemam zadny alespon trochu pouzitelny aku z mobilu.. i kdyz mozna jeden nekde vyhrabu.. hmm .. vlastne pritelkyne utopila mobil, tam by to snad bylo pouzitelne, mozna dokonce li-pol...
kouknu na to .. uvidime vyzkousime..
funguje suprove...
solarni panel je 5.5V 81mA, baterie 3x 1.2V 2000mAh (1000 staci .. 2000 se stejne nenabije)
potenciometrem nastavit hodnotu tmy kdy se ma rozsvitit a krasa.. cim vetsi je odpor potenciometru, tim vic tma musi byt aby se led rozsvitilo
ja mam na miste LED ledek 10, sviteji ok, baterie stejne neda vetsi napeti aby pres ne prochazel veliky proud, takze neni potreba tam davat odpor kuli 0.7V ubytku na T2
ted jen premyslim jak moc velikej problem by byl pouzit misto T2 na spinani LED MOSFET, kde neni 0.7V ubytek napeti? takze by teoreticky LED mohly svitit vic.. je tomu tak? nejsem si jisty ...
- Přílohy
-
solarni_lampa.png- schema
- (44.15 KiB) Staženo 97 x