detekce plamene a PE
Moderátor: Moderátoři
detekce plamene a PE
- Přílohy
-
LMG21ionizace.PNG- (31.39 KiB) Staženo 253 x
- vasekpetr1
Viděl jsem to řešené tak, že celý zapalovací automat (i s ventilátorem) je přepojen z N na PE toto moc nechápu - pak ten chránič bude lítat pořád, jestli jsem to dobře pochopil.
Ten hořák je odizolovaný nebo natvrdo uzemněný?
- vasekpetr1
Je to výrobní hala.
Z rozvodny je přívod do rozvaděče pro ty hořáky 4žíla (4Bx50).
Odtud, kde je N a PE separováno, je k jednotkám hvězdicový rozvod.
Délky se pohybují od 40m do 200m.
Jednotka obsahuje tento hořák, 3-fáz ventilátor a trafo pro MaR terminál (ten je galvanicky oddělený)
Mám spíše podezření na rušení, protože napájecí kabely jsou natahány různě ve žlabech se všemi ostatními a proud ionizace (resp. ty mikroampéry) urazí v tomhle prostředí od 80 po 400m (resp. dvojnásobek napáj.kabelu)
- vasekpetr1
- monterjirka
Chránič musí vypnout při jmenovitém reziduálním proudu, tedy při 30mA, může při 50%, tedy od 15mA.
Detekce plamene využívá vodivosti vzduchu, ionozovaného plemenem, ale proudy jsou tam "o několik řádů nižší".
Zapojit kontrolu proti N by bylo složitější, protože se kontroluje vodivost mezi pomocnou elektrodou a "kostrou" hořáku, která je spojena s PE.
Marácká komunikace je bokem, galvanicky oddělená a nemá vliv.
Automat je Siemens LMG21, bez svorky PE, to schéma nahoře je platné.
Hořák je GB Ganz ABG3.
Plynu je dostatek.
Chovají se všechny stejně - vyskočí alarm "zhasnutí plamene", automat vypne plynovku a nechá doběhnou větrák. Spojen je s Mar terminálem jen přes signál Alarm [svorka 10 AL] a Reset [8 Ek2], a to relátkem.
edit: Jde mi o to, co mi umožní zbavit se toho tahání ionizačního proudu v extrémech do dálky 400m.
- monterjirka
Habesan píše:Bylo by přípustné vést do kotelny TN-C, a tam jej podle všech předpisů rozdělit na TN-S ???
Použití sítě v podstatě norma "nezakazuje".
Podmínkou ale je (již více než 10 let), aby průřez vedení PEN byl minimálně 10mm2 Cu nebo 16mm2 Al.
A mám strach, aby to síť TN-C paradoxně ještě víc nezhoršila...
Největší problémy v síti TN-C působí úbytek napětí na vodiči PEN způsobený pracovním proudem středního vodiče.
To zařízení s hořáky má spojení se zemí "jen" přes PE vodič, nebo je to spojeno, propojeno ještě nějak jinak?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]