vn trafo +generátor
Moderátor: Moderátoři
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Jinak ale IRF540 není nejvhodnější, má malý napětí. V tomto zapojení je velmi namáhanej špičkama, lehce odejde. Ten tlumící RC obvod je spíš pro jistotu. Musel bys asi snížit R7 tak na 10 Ω a i to není jistota, že špice nepřesáhnou těch 100 V
- monterjirka
impedance píše:haha! už mě to šlape. mockrát vám děkuji. nakonec jsem připojil 555 rovnou na mosfet a je to.děkuji všem zůčastněným za pomoc.
Hele, nevím, jestli je vhodné budit mosfet přímo z 555 bez odporu. Mezi gate a source je nějaká kapacita, která pro kmitočty cca 16kHz představuje skoro skrat. Ta 555 asi brzo odejde. Danyk to tak prej dělal, zkoušel jsem to asi roku 2011 také, ale neosvědčilo se to.
- Přílohy
-
plazma2.gif- (3.96 KiB) Staženo 107 x
Forbidden tam měl 2N3904, který jde nahradit BC337, nebo podobným. http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... fa_208.gif
flyback na 150khz jiskru samozřejmě nedává a já teď nevím jak to vymyslet. nenapadá něco někoho? Nešel by sekundár flybacku přemotat aby rezonoval na 150khz?
edit:překlep upraven
pro jistotu to napíšu znovu. rezonanční frekvence primáru a sekundáru musí být stejná. sekundár rezonuje na 152khz takže na stejné freq musí být naladěn i primár. na primár má jít vysoké napětí. bohužel trafo z tv má rezonanční freq okolo 20khz a já jí nějakým způsobem potřebuji zvýšit na 152khz. napětí stačí okolo 4kv. věděl by někdo jak to udělat?
edit: nemám k dispozici vn diody na delonův zdvojovač jinak bych ho zapojil za to trafo a bylo by.