Funai TV-2000 MK2, měkký zdroj

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
otakarv
Kontaktovat uživatele:

Funai TV-2000 MK2, měkký zdroj

#1 Příspěvek od otakarv »

Zdravím všechny. Známý mi donesl tento TVP, že mu přestal fungovat, že pouze na obrazovce je vidět nějaké čáry.
Já jsem jej zapnul, bylo slyšet cvaknutí relátka s následnou demagnetizaci a náběhem VN. Chvíli trvalo, než se obrazovka začala rozjasňovat (zhruba 30vteřin, což je moc). Po ustálení byl obraz po krajích prohnutý dovnitř ) ( a uprostřed byly barevné vodorovné proužky (červený, zelený a modrý). Jelikož tento TVP nemá obvod pro regulaci podušky, usoudil jsem na nízké napětí pro ŘKS. Změřil jsem jej a místo 113V jsem naměřil pouze 73,5V.
Zdroj jsem napojil na žárovku 75W a po zapnutí začal divně vrčet a já naměřil pouze kolem 5V, po odpojení ze sítě tento zdroj ještě chvíli "vrčel", než se úplně vybil síťový kond.
Když jsem napojil dnes žárovku 25W, tak zdroj zavrčel a naskočil a napětí bylo 114,5V. Přidal jsem ještě jednu 25W žárovku a to už bylo na něj moc.
Zde na bastlírně jsem našel vlákno, kde Honza kokun dal odkaz na ruské fórum telemaster.ru ,,sekrety remonta" (Tajemství oprav) vlákno na bastlírně.
Včera jsem to studoval a dočetl jsem se, že v mém případě by měl být na vině C171-3n3/1kV. Již jej tam někdo mimo jiné měnil, dal tam 2x paralelně 1n5/1600V, což je pouze 3nF. Na tom ruském fóru píšou, nahradit 3n3/1kV za 3n9-4n7/1500V.
Doma jsem momentálně nenašel vhodný kond abych zvýšil kapacitu a odzkoušel zdroj. Chci se proto informovat, zda to může způsobovat skutečně nízká kapacita toho kondu a nebo je v pr..li IC hybrid STK 7348 a nebo trafo.
Předem děkuji.
KUBO

#2 Příspěvek od KUBO »

Nemôže to spôsobovať nejaký elektorlyt v okolí STK 7348?
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od otakarv »

Všechny jsem měl venku, proměřil na kapacitu, jsou v pořádku.
KUBO

#4 Příspěvek od KUBO »

Aj na ESR? Okolo toho STR-ka to vie niekedy dosť topiť.
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od otakarv »

Máš pravdu, kondy jsou tam blízko výkonových rezistorů. Na ESR je nemám možnost zatím jak změřit, tak je budu muset zkusit nahradit novými. Některé tam jsou na vyšší napětí a ty nové nemám, tak jedině až koupim, nebo na zkoušku zítra nějaké pohledám i starší, které nebyly tepelně namáhány.
Mysteri

#6 Příspěvek od Mysteri »

Tá keramika C171 je bežná závada tejto telky /býva často prasknutý/, ale rovnako je veľmi bežná závada aj to STK7348. Jeho prípadná náhrada je STK73410II. Je tu ale jeden zádrhel... Tieto a aj origoš 7348 už 8 rokov majú jednu chybu: Pri prípadnom náhodnom vypnutí TVP a následnom zapnutí /napr. cez DO/ tie zahriaté obvody prdnú. Preto u cca 200ks týchto TV, ktoré som mal na starosti, som menil odpor R134 /nie som si už istý pozíciou/ z hodnoty 1R5 na 4R7/5W a telky bežali na 100%. Na overenie, či je pôvodný STK v prdeli, stačí, keď pootočíš Screenom na Vn trafe do + .Ak obraz skolabuje, /väčšinou do kríža/, tak je zlý. Odchádzali veľmi často.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od otakarv »

Díky Mysteri za cenné rady. Dnes jsem vyzkoušel na VN trafu vytočit Screen na maximum, obraz se pouze zesvětlil, je vidět v něm spětné běhy ale neskolaboval, napětí pro ŘKS se ustálilo na 76,4V.
Měřil jsem napětí vertikálu, jestli náhodou on příliš nezatěžuje zdroj i když mi to připadalo velice málopravděpodobné po zkoušce s 25W žárovkami, to bylo něco kolem 17,5V, po jeho odpojení vzrostlo na 22,4V.
Přílohy
Obraz002.jpg
Funai TV-2000 MK2 Napětí zdroje 76,4V
(46.49 KiB) Staženo 113 x
bardot13

#8 Příspěvek od bardot13 »

V mých poznámkách mám, že při zvýšení jasu se zmenší rozměr obrazu horizontálně tak i vertikálně.Hlavně horizontálně.Napětí padá ze 108V na 96V.Výměna elytků nepomohla.Pomohla výměna STK 7348 za STK73410II z menšími úpravami.Byl to FUNAI TV-2003.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od otakarv »

Ten obraz po vytočení potenciometru "Screen" na VN trafu na doraz se nijako nezměnil, akorát zblednul a naskočily zpětné běhy jako je vidět na fotce co jsem zde dal.
Budu objednávat nový IO STK73410 II a potřeboval bych vědět, jaké se při něm dělaly úpravy, můžeš mi je prosím poslat? Děkuji.
bardot13

#10 Příspěvek od bardot13 »

Ty úpravy zapojení byly dodávány při koupi toho STK z AME. Je to už možná 2 -3 roky.Bylo to přibalováno s tím IO.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od otakarv »

Já budu objednávat z avelmaku, tak se tam poptám a nebo pohledám na polské elektrodě, někde tam jsem o tom myslím četl.
bardot13

#12 Příspěvek od bardot13 »

Pokud tu úpravu najdu ,tak ti to pošlu.Někde bude mezi schématama.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od otakarv »

Budu Ti velmi vděčný.
bardot13

#14 Příspěvek od bardot13 »

Tak Ti posílám tu úpravu zapojení:
Přílohy
prava.JPG
(152.24 KiB) Staženo 186 x
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od otakarv »

Děkuji Ti, že jsi na mně nezapoměl. Já také nezahálel a hledal jsem na polském foru elektroda.pl. Tam jsem se dočetl také něco kolem úpravy v zapojení tohoto obvodu, například zde.
Tam se mimo jiné píše o tom, že STK7348 je zaměnitelný s STK73410, ale né s STK73410 II.
Když jsem se díval na tu úpravu od Tebe co jsi sem dal, tak tam je zrovna ten obvod bez římské II. V avelmaku mají právě s tou římskou 2-kou, tak asi budu muset použít tu úpravu z elektrody.pl (výměna rezistorů).
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“