Reprozostavy a všetko okolo

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Thales
Kontaktovat uživatele:

#121 Příspěvek od Thales »

Měl si začít měřením toho basáku jestli je to k něčemu nebo ne.
Duvsan

#122 Příspěvek od Duvsan »

Thalesi, jak soudíš tohle?:
http://www.itsk.sk/manhattan-speakers-r ... 84798.html
Vyplatí se 2xARN100 pro ty Geniusky?
Thales
Kontaktovat uživatele:

#123 Příspěvek od Thales »

No to bude teda "kvalitka" s tím modrozubem, který je optimalizován leda tak na přenos řeči u telefonu.

Jeslti se ty ARNka vyplatí to nevím, to si můžeš přebrat sám. Já ti tu jen pořád dokola říkám že aby to bylo k něčemu tak bys to musel udělat jako 2,5 pásmo a musel bys tam dát nějaký jiný vhodnější výškáč. S tím původním to sice něco dělat bude, ale i kdybys použil kvalitní odladěnou výhybku tak to terno nebude. Prostě a jednoduše proto že ten původní je krám a hlavně se do 2/2,5 pásma nehodí. Pořád dokola...
Duvsan

#124 Příspěvek od Duvsan »

Jj. Takže nekupovať. Ďakujem. Trochu som to aj tušil. Ibaže nechcel. Nevadí.
Duvsan

#125 Příspěvek od Duvsan »

Thales, prosím ťa, zrejme nechodíš do poradny, pozri sem a pridaj názor. Posledný príspevok. Dík
Thales
Kontaktovat uživatele:

#126 Příspěvek od Thales »

Moc ne no.
Bluetooth je skvělá technologie pro handsfree a nenáročné datové aplikace, ale používat to na sluchátka pokud mi jde o kvalitní poslech hudby to mi hlava nebere. Pokud ti ale jde o nějaký "rytmus do kapsy" a kvalita není prioritou tak si to klidně kup. Které konkrétně ti neporadím protože ta sluchátka neznám a bohužel ani dle vnějších znaků nelze kvalitu byť jen ani odhadnout. Doporučuju zajít do obchodu se sluchátky (jsou takové) a poslechnout si je.
Duvsan

#127 Příspěvek od Duvsan »

Mne ide hlavne o ten kábel. Rádiové sluchátka (nie Bluetooth) sú na tom lepšie?
A v čom je problém? Ruchy na pozadí?
Thales
Kontaktovat uživatele:

#128 Příspěvek od Thales »

Technologie BT je digitální. To znamená že i přenos zvuku je digitální. Na to abys mohl přenášet zvuk v základní CD kvalitě potřebuješ určitý datový tok, který je u CD přibližně 10MBps. Tak máš zajištěno že to co dorazí k D/A převodníku je původní a zbytek záleží už jen na tom co ten převodník a zbytek analogového řetězce (obvykle nepříliš kvalitní) ve sluchátkách dokáže. Problém je v tom že BT takový datový tok přenést nedokáže, respektive teoreticky a za ideálních okolností to umí až poslední specifikace 3.0 (a tam je otázka jestli to ty sluchátka podporují a pokud ano tak jestli to umí využít). Předchozí specifikace uměly do cca 0,7Mbps což je sakra málo. Je tedy jasné že v plné kvalitě taková sluchátka hudbu přenést nedokážou a musí docházet k nějaké degradaci formou ztrátové komprese (a to dost podstatné), aby se tam ten signál nějak protlačil.

Výhoda je že při použití se zařízením, které BT umí nativně (např mobily) se vynechá několikanásobný převod AD/DA. Radiová sluchátka zase mohou být rušena pokud je to přenos analogový a opět degradace kvality. Prostě nejlepší je přenos zvuku je kabelem. Pokud někdo nechce kabel tak se musí smířit s degradací kvality.

Prostě BT sluchátka jsou pro někoho, komu nejde o kvalitu ale o telefonovování nebo jen prostě o to že tam má nějaký zvuk. Podobná situace jako když si na chatě, pustíš si nějaký starý tranzistorák a neřešíš že to není HiFi.
Duvsan

#129 Příspěvek od Duvsan »

Ďakujem za vysvetlenie. Rádiové sluchy pokiaľ viem používajú FM a keď sa to urobí dobre, očakával by som len trochu šumu. Trochu mi to prihráva na toto. Len kosti šípia, že by som mohol byť sklamaný. Ale myšlienka bez kábla je vábivá.

Väčšinou počúvam mp3. Pri akom bitrate stratu na bluetooth nespoznám?

Ospravedlňujem sa, som pozadu. Ako si prišiel k tým 10Mbps? CD vzorkuje fr. 44,1kHz=44100Hz. Sampling je 16-bit a prenášajú sa dva kanály (stereo). Čiže 44100x16x2=1411200bit/s a to som sa dopustil chýb (joint stereo). Ale je dosť možné, že som mimo.
tomasjedno

#130 Příspěvek od tomasjedno »

Thales píše:Na to abys mohl přenášet zvuk v základní CD kvalitě potřebuješ určitý datový tok, který je u CD přibližně 10MBps...
700 MB / 80 minut = 1,2 Mbps
Thales
Kontaktovat uživatele:

#131 Příspěvek od Thales »

Pardon, chybička se vloudila.
Podstatné však je že BT dle původní specifikace toto nepřenese takže zcela jistě dojde k degradaci kvality. A to si nedělám iluze o kvalitě elektroniky v těch sluchátkách takže se holt člověk musí rozhodovat dle toho jakou požaduje kvalitu.
Duvsan

#132 Příspěvek od Duvsan »

Thalesi, do poradny fakt nechodíš? Jaký máš názor na tohle? Silně nad nima uvažuju. Dík
Thales
Kontaktovat uživatele:

#133 Příspěvek od Thales »

To vypadá na ARN5614 v 9,7 litrech (při předpokladu tloušťky stěn 18mm) spolu s touhle legrací

http://www.bsacoustic.sk/vysokotonove-r ... i/25dt02r/

Že by si v BS nějak moc lámali hlavu s výhybkou tomu moc nevěřím, ale můžeš se jich zkusit zeptat. Nebo se zkusit zeptat majitele. Já bych se na to ale vykašlal protože nevěřím že by to hrálo dobře. Jednak ARN5614 bych pro samostatný poslech bez subu dal větší objem (od oka tak 12-14 litrů), jednak bych mu dopřál nějaký pořádný výškáč se kterým by mohl rozumně fungovat (cořž tento není, to je tak do nějakého mini dvoupásma nebo do ojebaného třípásma). Byl bych to pouze v případě, že by se mi/ti ta ozvučnice jo líbila (mě se tedy nelíbí jak esteticky, tak technicky - nemá sražené hrany, bude tam mraky difrakcí), že bys byl ochotný si hrát s výměnou výškáče (což je u tebe problém) a že bys to provozoval buď se subem nebo by ti nevadilo méně basů.

Tak si to přeber.

Pokud nejsi línej si trochu pohrát s čelní stěnou aby to nějak vypadalo (trocha tmelu, šmirglu a barvy tě nezabije) tak si kup tohle a já ti řeknu co s tím máš dělat aby to hrálo:

http://elektro.bazos.sk/inzerat/2480150 ... 067-33.php

Chce za to 15€ ale myslím že bys prodejce mohl zkusit zmačknout na méně, tyhle bedny totiž na odbyt moc nejdou protože v origo stavu bez úprav jednak blbě vypadají, jednak blbě hrajou. Ale dá se jim hodně pomoci pokud nebudeš líný! Zázrak to nebude (co by také člověk nechtěl za ty prachy), ale jako takové nejzákladnější možné ozvučení se to použít dá. Chce to však větší dálku při poslechu, není to moc vhodné poslouchat úplně totálně zblízka na stole.
Duvsan

#134 Příspěvek od Duvsan »

Ešteže si tu. Už som bol pripravený dotyčnému zavolať.
O tie Tesly som sa tiež snažil, ale cesta cca 100km by vyšla drahšie, než tie bedne.
Asi tomu dám čas a kúpim nejaké stĺpaky. Tieto napr. mi pripadajú zaujímavo.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#135 Příspěvek od Thales »

Nechceš si nejprve rozmyslet co vlastně chceš? Předtím si tu řešil ozvučení k PC, pak to bylo přes malé regálovky a teď jsou z toho štíhlé sloupky? Definuj kde a za jakých okolností chceš poslouchat. Vzdálenosti, rozložení v prostoru a pak uvidíme. Pěkně se rozepiš, čím více informací dodáš tím lépe lze seriozně poradit.

Nerad bych těmto sloupkům dělal špatné jméno jelikož jsem je neslyšel a ta kombinace čistě teoreticky fungovat může, po zkušenostech s jinými výrobky nesoucími stejné jméno výrobce však pochybuji že by si zrovna v tomhle konkrétním a jediném případě dali nějak záležet na seriozním a komplexním návrhu.

Tak si ty bedny nech poslat poštou ne? Já jsem shodou okolností přesně tyhle bedny před časem prodával, posílal jsem je poštou a jestli dobře pamatuju stálo mě to asi 180Kč. Na těch bednách je celkem dost práce, ale mají pěknou dýhu a dají se koupit velmi levně. To je ostatně jediný důvod proč jsem ti je doporučoval - protože vím že si škudlínek a za nevelký peníz se z nich dá vyrazit něco, co alespoň trochu hraje. Prostě to nejzákladnější a nejlevnější možné ozvučení. Stačí jen dát mechanicky dopořádku to ošklivé čelo, dát nový terminál, přetěsnit bednu, vytlumit, dát nové těsnění pod reproduktory, novou výhybku a hraje to.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“