měnič dc/ac na solární panely
Moderátor: Moderátoři
měnič dc/ac na solární panely
Získal jsem 8 solárních panelů ( viz. foto ) a potřeboval bych poradit , jak je zapojit abych s jejich pomocí mohl pohánět motor čerpadla ( jednofázový motor , cca 380 W).
Moc děkuji .
Marek Fila
- Přílohy
-
IMG_0945.JPG- (188.91 KiB) Staženo 195 x
-
IMG_0944.JPG- (255.83 KiB) Staženo 106 x
Myslel jsem že bych čtyři panely spojil sériově a na ně paralelně další čtveřici . Ale lámu si hlavu , jak udělad měnič dc/ac na napětí , které dostanu z daného zapojení panelů . Je mi jasné že výkon nebude konstantní a záleží na tom , jak budou osvíceny panely . Bez těch aku to asi nepujde , ale uvidíme .
p.s. uvítám jakákoliv schéma k laborování
Děkuji . Marek
Když nesvítí sluníčko automaticky se začne spotřebovávat energie ze sítě.
Na obrázcích je přibližný princip jak to funguje , chybí akorát propojení síťových napětí. Něco takového by se dalo postavit do 1000Kč.
Samozřejmě konstrukce by byla malinko složitější.
Síťové napětí by bylo přivedeno přes transformátor a zůstalo by sinusové , to by sloužilo jen k řízení sinusovky , zbytek jak u výkonové části střídače. Ta by byla napájena napětím vyrobeným z panelů.
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... dfree-230w
Je to ještě stále drahé ten invertor , ale jde vidět , že jsou i jednoduchá zařízení pro nekomerční domácí použití.
Ale přesně tohle je třeba. Napětí v síti by mělo být o něco menší než napětí z vnitřního měniče (střídače). Tím by se první spotřebovávalo to co je vyrobeno solárními články a až pak od distributora.
- Přílohy
-
image005.png- (3.98 KiB) Staženo 98 x
-
schem 100W ZES.gif- (10.57 KiB) Staženo 125 x
- serviceman
Učinnost by byla myslím dostatečná 95% stejně jako u měničů. Nikde se nic nespotřebovává navíc. Vlastní spotřeba by byla pár miliampér.
Pokud jde o UPS většina je jich nevhodných a hlavně pro motory.
Nemají čistý sinus nebo něco sinusu se podobajícího. UPS s čistým sinusem jsou dost drahé. A když jsem si přečetl že i ten modifikovaný sinus není zrovna nejvhodnější ani pro blbé spínané zdroje (počítače , televize ...atd) tak mě to nějak od řešení s UPS odradilo. UPS se hodí tak na staré klasické žárovky s vláknem.
A nevím co by dělala UPS kdybych ji vykuchal dobíjení akumulátorů.
Jak je to řešeno. (hlídací obvody)
- serviceman
Mira_A píše:A když jsem si přečetl že i ten modifikovaný sinus není zrovna nejvhodnější ani pro blbé spínané zdroje (počítače , televize ...atd) tak mě to nějak od řešení s UPS odradilo. UPS se hodí tak na staré klasické žárovky s vláknem.
Modifikovany sinus je vhodny PRAVE pre spinane zdroje, pretoze sa to tam aj tak hned usmerni. A dokonca to funguje aj pre klasicke trafa. Tych UPS su po svete miliony a funguju.
Motory s tym mozu mat problem. APC smart UPS (sinus) s vadnymi bateriami sa daju zohnat lacno.
Jedno ze zařízení by se mohlo poškodit.
Modifikovaný sinus je sprosté obdélníkové napětí s úpravou průběhu v nule. A ani trapézový měnič by pro asynchronní motor nebyl zrovna vhodný (místo obdélníku snaha o lichoběžník).
A píšu není to celé. Síťové napětí , které se bude dodávat v případě , že nepůjde nic z panelů musí jít přímo , tedy buď přes relé nebo jiným způsobem. To když se podíváte na UPS , tak tam je to pak uplně zabité.
Transformace napětí na baterii (učinnost 85%)
Ztráty skladováním v baterii
Transformace zpět (učinnost 85%)
rnbw píše:Modifikovany sinus je vhodny PRAVE pre spinane zdroje, pretoze sa to tam aj tak hned usmerni. A dokonca to funguje aj pre klasicke trafa. Tych UPS su po svete miliony a funguju.
Tak to jsem si myslel taky až mě vyvedlo s tohoto omylu hodně informací po netu , kde si stěžují majitelé spínaných zdrojů a UPS
http://www.zive.cz/muze-zalozni-zdroj-u ... tanswers=1
Starší Smart UPS od 1000Kč + poštovné. Nový měnič čistý sinus od cca 2000Kč , co se vyplatí?
Kde tam vidíš nastavení klidovýho proudu???:oserviceman píše:A jakou to má účinnost - zesik někde v AB? O ní v tomto případě dost jde. Čerpadlo není HiFi. Nestačilo by to prohnat UPSkou?