Sháním schéma pekárny ETA harmony, Typ 2149
Moderátor: Moderátoři
Sháním schéma pekárny ETA harmony, Typ 2149
nemá prosím někdo k disposici schema pekárny ETA harmony Typ:2149? Donesl mi ji kamarád, nefungovalo mu hnětení, tak to rozdělal a jsou odpojené přívody k motoru. Aspoň kdyby někdo poradil, kam ty 3 přívody přijdou. Díky
- Přílohy
-
DSCF6225.JPG- (147.35 KiB) Staženo 19 x
Konektor je zapojený následovně:
Černý - střed vinutí (zapojený přes triak BT137)
Červený - jeden konec vinutí
Bílý - druhý konce vinutí
Bílý a červený mají mezi sebou zapojený motorový kondenzátor (na vedlejším konektoru) a přes relé se zapojují do sítě (relé umožňuje reverz). Konce vývodů se můžou zapojit pokusně - maximálně se bude motor točit opačně, což ale prakticky nevadí - při hnětení těsta se motor i tak každou chvíli reverzuje a těstu je to jedno
P.S: Schéma sice mám, ale zapojení motoru tam není (schéma končí u konektoru), takže jsem se mohl i upsat.
P.P.S: při zkoušení motoru zapni program č. 6 (dort) - motor se hned rozjede a víš, na čem si.
Takže černé zapojit do černého kabelu a bílé do bílého a červeného - vinutí jsou prakticky stejné (jediný rozdílje ten, že jedno je vinuté zevnitř statoru a druhé zvenku), takže na funkci by to nemělo mít moc velký vliv.
Jestli bude potřeba, tak můžu zítra zkusit nějaký motor proměřit, ale nejspíš to bude zbytečné a tento motor je už nějak opravovaný (originál vypadá takto), takže můžu zjistit jiné hodnoty.
Tipuju vadný BT137 - často se prorazí jenom z části a motor se např. při pečení začne pomalu točit a postupně se přehřeje (neuchladí se) a rozepne se tepelná pojistka. To by také vysvětlovalo, proč je motor opravovaný.
- Přílohy
-
XBM1088-21.GIF- (24.44 KiB) Staženo 54 x
Osobně to tipuju na nevhodný triak - BT137-600E má Igt 2,5-10mA, zatímco BTB16-600BW má Igt 50mA. Buzení je stejnosměrným signálem a triak se takto otvírá pozdě. T.j. dá se to buď vyřešit výmněnou triaku za vhodný, nebo snížením odporu mezi triakem a tranzistorem na cca 100 - 200Ω, popřípadě kombinací obou postupů (třeba triak BTB16-600CW a odpor 390Ω).
Když odpojím řídící desku tak se po připojení do sítě motor podle mě nebude točit, po zkratování A1sA2 u triaku by se měl normálně roztočit a fungovat na plný výkon. Nerozumím tomu, jak píšeš, že zkratuješ buď triak, nebo budící tranzistor a pak je to jasný. Jak jasný? Co zjistím? Nezlob se, že pořád otravuji, ale chtěl bych to pochopit. Taky když koukám do schematu si myslím, že zkratováním budícího trazistoru se nic dít nebude.
Koupil jsem triak BT137-600, bohužel 600E nebyl. Ta citlivost asi nebude dostatečná.