Sháním schéma pekárny ETA harmony, Typ 2149

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stasek

Sháním schéma pekárny ETA harmony, Typ 2149

#1 Příspěvek od stasek »

Dobrý den přeji:
nemá prosím někdo k disposici schema pekárny ETA harmony Typ:2149? Donesl mi ji kamarád, nefungovalo mu hnětení, tak to rozdělal a jsou odpojené přívody k motoru. Aspoň kdyby někdo poradil, kam ty 3 přívody přijdou. Díky
Přílohy
DSCF6225.JPG
(147.35 KiB) Staženo 19 x
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Nejdřív ten motor musíš proměřit ohmemtrem - jsou v něm dvě vinnutí do série, takže musíš najít střed (spoj) těchto vinutí. Odpor mají obě vinutí ± shodný, t.j. sice jedno při provozu funguje jako pomocné (přes kondenzátor) , ale tyto motory umožňují reverz, takže se dají přehodit.

Konektor je zapojený následovně:

Černý - střed vinutí (zapojený přes triak BT137)
Červený - jeden konec vinutí
Bílý - druhý konce vinutí

Bílý a červený mají mezi sebou zapojený motorový kondenzátor (na vedlejším konektoru) a přes relé se zapojují do sítě (relé umožňuje reverz). Konce vývodů se můžou zapojit pokusně - maximálně se bude motor točit opačně, což ale prakticky nevadí - při hnětení těsta se motor i tak každou chvíli reverzuje a těstu je to jedno :).

P.S: Schéma sice mám, ale zapojení motoru tam není (schéma končí u konektoru), takže jsem se mohl i upsat.

P.P.S: při zkoušení motoru zapni program č. 6 (dort) - motor se hned rozjede a víš, na čem si.
stasek

#3 Příspěvek od stasek »

Díky moc ohryzku, Z motoru vedou 4 dráty. 2 černé, ty byly spojeny a 2 bílé. Mezi bílými lze naměřit odpor 97ohmů a mezi černými 105. Nevím, kdo ty černé spojil. Takže prosím poraď, jak najdu ty konce, co mám spojit, abych získal střed. Ostatní bych zvládl. Díky.
ohryzek36

#4 Příspěvek od ohryzek36 »

Jestli byly ty dva černé spojené, tak bych je bral jako střed vinutí - já jsem je na fotce špatně viděl (blbé pozadí a blbý monitor), tak jsem to bral, jako jeden vodič.

Takže černé zapojit do černého kabelu a bílé do bílého a červeného - vinutí jsou prakticky stejné (jediný rozdílje ten, že jedno je vinuté zevnitř statoru a druhé zvenku), takže na funkci by to nemělo mít moc velký vliv.

Jestli bude potřeba, tak můžu zítra zkusit nějaký motor proměřit, ale nejspíš to bude zbytečné a tento motor je už nějak opravovaný (originál vypadá takto), takže můžu zjistit jiné hodnoty.
stasek

#5 Příspěvek od stasek »

Hele, ale já ti přece psal, že ty dva černé jsou jedno vinutí, takže je spojit nemůžu.
ohryzek36

#6 Příspěvek od ohryzek36 »

Jo, aha...

Tak zkus spojit černý s bílým (mělo by být jedno, který) a ty připojit jako střed vinutí (na černý kabel) a konce vinutí na červený a bílý kabel - na 95% by měl takto fungovat - maximálně se bude točit pozpátku.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Střed vinutí v tomto případě neexistuje . Je jen propojení jednoho vývodu prvního vinutí s jedním vývodem druhého vinutí . Jinak jsou všichni jen zmateni . To , že se některé motory používají jen jako jednosměrné , umožňuje výrobci provést spoj vinutí uvnitř motoru a mít je tři vývody z motoru . Ale opět tam není žádný střed .
stasek

#8 Příspěvek od stasek »

Pánové, děkuji vám moc, ale pro ohryzka, ještě bych opravdu potřeboval to schema. Motor funguje, zapojil jsem ho jak jsi radil, spojené konce vinutí na černý drát a zbývající na červený a bílý. Po zapnutí pekárny do sítě se motor točí pořád a ani podržením tlačítka STOP se nic neděje, i když ho držím minimálně ty 3 vteřiny. Takže zřejmě chyba.Tak by to schema bodlo, případně rovnou rada, co je vadnýho. Moc bch prosil.
ohryzek36

#9 Příspěvek od ohryzek36 »

Tak dobře - do těchto pekáren se dávalo víc verzí elektronik (vzájemně nezaměnitelných), ale jestli dobře čtu, tak označení silové PCB je XBM1088(GS)-P-21, t.j. opravdový typ pekárny je XBM1088, schéma přikládám.

Tipuju vadný BT137 - často se prorazí jenom z části a motor se např. při pečení začne pomalu točit a postupně se přehřeje (neuchladí se) a rozepne se tepelná pojistka. To by také vysvětlovalo, proč je motor opravovaný.
Přílohy
XBM1088-21.GIF
(24.44 KiB) Staženo 54 x
stasek

#10 Příspěvek od stasek »

Děkuji mockrát, už to mám vytisklý a jdu na to.
Tak ještě jednou děkuji, byl to ten triak, vyměnil jsem ho a už to frčí, zkusil jsem to na program 6, jak jsi radil a motor už maká. Mám radost. Měj se pěkně.
stasek

#11 Příspěvek od stasek »

Ohryzku, tak bohužel, funguje to, ale jak to má míchat těsto, tak se to zastaví a motor neutáhne metly. Zřejmě máš s pekárnami zkušenosti tak prosím poraď, čím by to mohlo být. Vadnej triak jsem nahradil typem BTB16 800BW. Nebyl novej, ale vyletovanej už nevím z čehosi. Nemůže to být tím triakem? Nevím totiž, jak triak vyzkoušet, jestli je dobrej. Díky
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Vytáhni si ven tlačítko a při běhu motoru ho sepni . Tak odhalíš chybu v buzení .
ohryzek36

#13 Příspěvek od ohryzek36 »

Přezkoušet se to dá následovně - odkrytovat pekárnu, odpojit řídící desku, vložit hnětací nádobu s hákama a nějak ji zatížit (používám na to nějakou velkou hadru na utírání - namotává se na háky a "simuluje" chleba) a zkratovat buď triak, nebo budící tranzitor - pak to už je jasné.

Osobně to tipuju na nevhodný triak - BT137-600E má Igt 2,5-10mA, zatímco BTB16-600BW má Igt 50mA. Buzení je stejnosměrným signálem a triak se takto otvírá pozdě. T.j. dá se to buď vyřešit výmněnou triaku za vhodný, nebo snížením odporu mezi triakem a tranzistorem na cca 100 - 200Ω, popřípadě kombinací obou postupů (třeba triak BTB16-600CW a odpor 390Ω).
stasek

#14 Příspěvek od stasek »

Díky moc, až kamoš doručí pekárnu, vyzkouším a poreferuju, jak jsem dopadl, ale ještě bych se pro jistotu zeptal, nerozumím tomu vytažení tlačítka a sepnutí za běhu. Jak a odkud a co by to za běhu mělo udělat?
stasek

#15 Příspěvek od stasek »

Budu trochu uvažovat, i když jsem na teorii velmi slabý.
Když odpojím řídící desku tak se po připojení do sítě motor podle mě nebude točit, po zkratování A1sA2 u triaku by se měl normálně roztočit a fungovat na plný výkon. Nerozumím tomu, jak píšeš, že zkratuješ buď triak, nebo budící tranzistor a pak je to jasný. Jak jasný? Co zjistím? Nezlob se, že pořád otravuji, ale chtěl bych to pochopit. Taky když koukám do schematu si myslím, že zkratováním budícího trazistoru se nic dít nebude.
Koupil jsem triak BT137-600, bohužel 600E nebyl. Ta citlivost asi nebude dostatečná.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“