Záhadná součástka na uzemnění

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Lukas-Peca »

Třeba z trolejového vodiče střídavé trakce, kterým teče pár set A a je pár desítek cm daleko. Je to problém hlavně u dlouhých kovových věcí ležících souběžně s tratí, tam se může naindukovat docela velké napětí a pak to kope, takže se třeba sdělovací vodiče po nějaké vzdálenosti přerušují izolačním tráfkem.

Další věc je, že při průchodu trakčního proudu vzniká na kolejnicích úbytek napětí tím větší, čím dál od měnírny to je. Potom by to mohlo zase kopat, kdyby si někdo šáhl při průjezdu vlaku na předmět přímo spojený s kolejnicí, a proto jsou kovové předměty u dráhy odděleny od kolejnic průrazkami.

U stejnosměrné trakce jde taky o potlačení bludných proudů, které by jinak přes ty zabetonované stožáry mohly téct z kolejnic do země. U střídavé trakce se bludné proudy nemusí tak řešit, protože nepůsobí žádné škody, ale zase můžou dělat jinou neplechu, viz známý případ Strašice...
mi-ro

#17 Příspěvek od mi-ro »

Tyto fyzikální zákonitosti chápu. Stále mi ale není jasná úloha tý průrazky? tedy pominu-li havárii, kdy spadne trolej na stožár nebo úder blesku do stožáru, příp. proražený izolátor. Naindukovaný proud z 25kV troleje svede konstrukce stožáru bezpečně do země i bez průrazky. Tedy jinak, co s čím propojuje ta průrazka? Že může být v koleji i několik set voltů chápu, odpor smyčky do měnírny desetiny ohmu a při proudu tisíce ampér je to celkem pochopitelný. Potom by tam průrazka měla smyl právě proto, aby se z kolejiště nedostalo napětí do stožáru. A to by mohl být pravý důvod, jak píše Lukas.
..to bude jen ňákej odpůrek
Artaban001

#18 Příspěvek od Artaban001 »

Na wiki je o ní tohle:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C5%AFrazka

a komu se to chce "prokousat" má možnost zde čtení na dlouhé večery:
http://public.rfx.cz/Lienert/2/SR5_7.pdf
Otkundes

#19 Příspěvek od Otkundes »

No, čistě teoreticky máte možná pravdu. Ale pokud si vzpomínám, když jsem při pohledu na šestihran navrhu toho hrníčku pochopil, že to lze odšroubovat, jednoduše jsem ten kryt (hrníček) vzal oběma rukama a začal s ním otáčet. Pak ho sejmul a koukal. Nebyla mi jasná funkce sloupečku těch podivných kroužků v izolantu, ani proč od toho zespodu vede tak tlustý železný drát, ke kolejnici... Po prohlídce jsem to zase smontoval, aby mou zvědavost někdo nepoznal. Povídalo se, že trakce je stejnosměrná, měla prý "jen" 3 kV. Samozřejmě, žádný vlak v té době kolem mě nejel a nádražáci na trati za městem nebyli. Přežil jsem, elektřina (ani ta indukovaná) mě nepraštila, i když s odstupem času uznávám, že bych tehdy potřeboval nakopat... :oops:
weed_smoker

#20 Příspěvek od weed_smoker »

Původně jsem to považoval za diodu proti bludnýmu proudu na DC trakci (DC s vodou časem vyžírá kov stožáru a šroubů kolejnic).
Artaban001

#21 Příspěvek od Artaban001 »

Já jsem tu funkci pochopil tak, že sloup, či cokoliv jinýho v blízkosti kolejí bylo vodivě spojeno z kolejnicemi (ukolejněno) až v případě poruchy (svody)..
A to že průrazka se v oblasti z velkou frekvencí lidí (peróny)prostřelí při 250V a v oblasti "bez výskytu lidí" (v místech kde mají cestující zapovězen přístup) při 500V..
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Lukas-Peca »

Prostě při poruše na troleji se na stožár může dostat proud z troleje, a aby se potom na stožáru neobjevilo nebezpečné napětí, protože sám o sobě je uzemněný dost nedokonale, musí být vodivě spojen s kolejnicí. Kdyby však byl spojen trvale, přinášelo by to problémy viz. výše. Tak se do toho spojení zařadí průrazka, která se aktivuje až při určitém napětí.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“