Zásuvka na prodlužovák
Moderátor: Moderátoři
- pocitujlasku
V jednom dome som videl aj kable co dom dal, cerveny, ruzovy, zeleny, modry, cierny, hnedy... proste nikdy never farbe, radsej si to premeraj.
- kevin_mitnick
Já na barvy nespoléhám, a vždy si to raději přeměřím, právě kvůli uvedených důvodů, ale vemte si v potaz, že k něčemu připojím tu šnůru, a teprve až pak měřím a toto zjistím, co kdyby to bylo u něčeho, kde by mohl nastat (klidně i dejme tomu z nedbalosti) a souhry náhod úraz, nebo kde by to nebylo až zase tak jedno. Člověk se snaží vždycky všemu předcházet, ale většinou pokud k něčemu dojde, tak to má na svědomí více různých faktorů, proto jsem tedy původní navařenou vidlici ucvikl, a namontoval obyčejnou a zapojil jí správně. Ano, tehdejší rozdvojky měli na jedné straně ,,invertovanou" fázi z nulou, a proto ty dnešní mají na jedné straně otočený kolíček...
- pocitujlasku
Ja mam doteraz tieto "nebezpecne" rozdvojky, lebo vydrzia trocha viac mechanicneho namahania, ako tie s kolikom dole.
A, i kdyby ne: Frantíci dávají fázi a pracovní nulu opačně, i když máme zásuvky stejné. A také jde jen o ustálený zvyk a řemeslnickou slušnost, nikoli o předepsanou polaritu.
Ostatně - i když jde o třížilovou šňůru, ani u ní by se neměla vidlice stříhat: proto je zalisovaná, aby se vyměnila s celou šňůrou, přestože norma výslovně zakazuje výměnu vidlice případně euroosmičky na druhém konci (a nařizuje výměnu celé šňůry) jen u dvoužilových šňůr k zařízení s dvojitou izolací.
Možná mě za toto budete někteří nadávat, že píšu kraviny. Ale některé naše normy jsou teda lahoda. I mistři nám říkají, že montovat anténu na stožár oddělený od země jak norma nařizuje je nesmysl, kvůli blesku... Nebo připojování zemnění na každou trubku u vodovodní baterie, prý kdyby to někde na přívodu ulítlo, tak tam bude napětí, které vznikne nerovnoměrně zatíženými fázemi. Takže častá slova našich mistrů jsou, ty jsi to udělej jak chceš, ale já to vlastního zájmu bezpečnosti tak nedělám.
Napsal jsem jen to, co mě bylo řečeno...
Bohužel, nemohu si zatím dopodrobna na to dělat své názory...
- pocitujlasku
CZJKP1 píše:bleskosvod má za úkol blesky odpuzovat a ne přitahovat
Coze? ved to ma aj v nazve, ze to ma zviest blesk do zeme. Bleskozvod ma prave pritahovat blesky, resp ma to byt najlepsia (najmensi odpor) cesta pre blesk, aby isiel rovno do zeme a nie do domu, komina, strechy...
aktivní (zařízení se včasnou emisí výboje, P. D. A.) U aktivních hromosvodů PDA nebyla nikdy nezávislými laboratořemi naměřena nebo prokázána praxí jejich zvýšená účinnost. Hromosvody PDA jsou pak považovány za úspěšný komerční trik, případně podvod. Jiný druh aktivních hromosvodů, s ionizujícími radioaktivními zářiči, sice určitou účinnost vykazuje, ale s větrem jeho skutečný ochranný prostor prudce klesá....
Možná se dá VF výkon považovat i za ionizující...???
A pak si tu vysílačku nedávno prodal na aukru...