Kto bol na vojne spojárom, mám otázku
Moderátor: Moderátoři
- Peterseal
Kto bol na vojne spojárom, mám otázku
- Přílohy
-
Utajovac2.JPG- (98.48 KiB) Staženo 105 x
-
Utajovac.JPG- (112.58 KiB) Staženo 96 x
A kutilmile - nelituju tě
Návod na obsluhu jsme se ani neučili, pouze jsme ho nafasovali vždy při poplachu společně s kódovou tabulkou pro telegrafisty a hesly v zapečetěné obálce, která se musela zase po poplachu s neporušenou pečetí vrátit.
Při porušení pečetě hrozil "Sabinov" . . .
Jinak Ekkar má nejspíš v základu pravdu, ale to pásmo bylo spíš 250 - 2450Hz a směšovací kmitočet byl kolem 3000Hz, ale pouze "služební" zařízení.
Pro vojenské potřeby byl ten směšovací kmitočet přepínatelný.
Stefan31
Každé subpásmo se namodulovalo v určitém pořadí na pomocné nosné, vznikla dvě postranní pásma, která se podle zvoleného klíče navzájem prohazovala mezi sebou tak, aby vždy bylo přítomné jedno postranní pásmo každého z původních subpásem. Ty pilotní kmitočty "bublaly" v lince nepřetržitě, když tam šel hovor, bylo to podobné scratchi.
Samozřejmě dekódování muselo proběhnout podle stejného klíče, jinak z toho srozumitelný hovor nikdo dohromady nedal.
Dokonce to fungovalo i na tónovou telegrafii, dálnopisy přes to jely také.
Jedním tónem se přenášelo vyzvánění a na výstupu připojoval generátor vyzvánění.
Základní pásmo sloužilo jako služební kanál.
Navíc tam byl přepínač šířky pásma - buď to umělo telefon až do 3400 Hz nebo telefon jen do 2600 Hz a ve zbytku pásma mohl dvoutónově komunikovat dálnopis přes skříň STT-1 (soubor tónové telegrafie).
EKKAR píše:Spojovací technika u ČSLA obecně spadala do kategorie "T" neboli "TAJNÉ" - záklaďák se ke skutečnýmu spojení nedostal dřív, než po přísaze a aspoň základní prověrce kontrarozvědkou. Vyšší stupně velení, kódy a přístup ke kódovacím zařízením pak pokud nebyly "T", tak byly "PT" neboli "PŘÍSNĚ TAJNÉ".
Já byl u tak tajné spojovací jednotky, že po odchodu do civilu jsem nesměl 5 let ani do SSSR nebo NDR. Přitom veškerá technika byl sdělana v CCCP.
ZAS mám pocit jezdil na podvozku TATRA 805 "Kačena" a nebo si vybavuji malou zelenou skřínku s kterou vždy vyhrožovali že nám jí do auta nadělí a pojedeme spojení přes ní. A teď nevím jestli ta malá skřínka nebyla ZAS a to v Tatře 805 šifrovací vůz plný kontrášů
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/73004
Stribrnak