Kto bol na vojne spojárom, mám otázku

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Peterseal

Kto bol na vojne spojárom, mám otázku

#1 Příspěvek od Peterseal »

Pozeral som si dnes foto jednej vojenskej "vetriesky" a nasiel som tam ze skrina od utajovaca. Co bol ten utajovac?
Přílohy
Utajovac2.JPG
(98.48 KiB) Staženo 105 x
Utajovac.JPG
(112.58 KiB) Staženo 96 x
misocko

#2 Příspěvek od misocko »

no sluzil som na R140 ale utajovac sme tam nemali :(
TAKJAN

#3 Příspěvek od TAKJAN »

Jmenovalo se to tuším? ZAS. Nebylo jich zas tolik, pouze pro velitele vyšších útvarů. Princip nevím, bylo s tím dost tajností.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Vulgárně "skramblér" - pro fónický spojení to byl filtr na řečový pásmo (přibližně 300 - 3500Hz) a za ním směšovač s pevnou frekvencí oscilátoru, kterej řečový pásmo frekvenčně "překlopil". Dál odcházely jen zrcadlový kmitočty, který se v cíli stejným způsobem vrátily na srozumitelnou řeč. Telegrafie se kódovala jinak - a protože u toho jsem se nenachomejtnul, tak to nevím.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ok1hga

#5 Příspěvek od ok1hga »

měl jsem na vojně R3AT (s utajovačem), ale za celý 2 roky tam nebyl umístěný, celou dobu se válel jako uloženka ve skladu v zapečetěné skříni . . .
Návod na obsluhu jsme se ani neučili, pouze jsme ho nafasovali vždy při poplachu společně s kódovou tabulkou pro telegrafisty a hesly v zapečetěné obálce, která se musela zase po poplachu s neporušenou pečetí vrátit.
Při porušení pečetě hrozil "Sabinov" . . .
Jinak Ekkar má nejspíš v základu pravdu, ale to pásmo bylo spíš 250 - 2450Hz a směšovací kmitočet byl kolem 3000Hz, ale pouze "služební" zařízení.
Pro vojenské potřeby byl ten směšovací kmitočet přepínatelný.
stefan31

#6 Příspěvek od stefan31 »

Tiež R3AT s R130, tam bolo miesto pre TLF ZAS, neskôr RDM6....tiež som ho ani nevidel, len sme ho chodili strážiť - teda zapečatené dvere v budove. Na jednom z cvičení sa robilo spojenie z SK kdesi do Plzne, vysielalo sa fóniou cez kamarátovu R140-tku a liezla z toho pre ucho nezrozumiteľná kakofónia....je možné, že zaklaďáci sa k tomu ani veľmi nedostali....

Stefan31
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Stručný popis vyšel buď v AR nebo v ST někdy před rokem 2000, ono se to bez obrázků, jak se prohazují postraní pásma modulovaných dílčích pásem (tuším, že rozsah 400 Hz až 2650 Hz byl rozdělený na šest, nad a pod pásmo se přidávaly pilotní kmitočty, které se po dekódování zase odfiltrovaly).
Každé subpásmo se namodulovalo v určitém pořadí na pomocné nosné, vznikla dvě postranní pásma, která se podle zvoleného klíče navzájem prohazovala mezi sebou tak, aby vždy bylo přítomné jedno postranní pásmo každého z původních subpásem. Ty pilotní kmitočty "bublaly" v lince nepřetržitě, když tam šel hovor, bylo to podobné scratchi.
Samozřejmě dekódování muselo proběhnout podle stejného klíče, jinak z toho srozumitelný hovor nikdo dohromady nedal.
Dokonce to fungovalo i na tónovou telegrafii, dálnopisy přes to jely také.
mikosa

#8 Příspěvek od mikosa »

Já jsem před odjezdem na cvičení vyfasoval mimo jiné 4 bedny (označení už nevím) , které fungovaly takto : na vstup se připojily 4 polní telefony a z výstupu se vedla 1 dvojlinka do druhé bedny , do které se připojily další 4 telefony . Takže mezi dvěma stanovišti vedly po jedné dvojlince 4 na sobě nezávislé hovory . Bedna byla osazená jednimi z prvních typů tranzistorů .Jak to fungovalo nevím . A perlička na konec . Po skončení jednoho cvičení mi 1 bednu přibrali kolegové z pražského okruhu a já najednou měl obrovský problém . Ke krádeži se samozřejmě nepřiznali . Vyřešil to spojovací náčelník a to tak , že zajel do technického muzea v Praze . Za 400 Kč jednu bednu koupil , já mu to zacáloval a pak už se jen přerazil štítek tak , aby seděl s dokumentací..Takto mi zachránil zádel . PS.: psal se rok 1986....... Jó asi se ty bedny jmenovaly SNT a nějaké číslo .
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Jo, to byly SNT 1-2 (soubor nosné telefonie). Vstup šel přepínat na dvoudrát nebo čtyřdrát, výstup šel přes pásmové propusti do nosného kabelu NK12 (stíněný kabel, v něm dvě dvoulinky 600Ω, obvykle se používala jedna pro jeden směr nebo jedna pro dvojici skříní, co skříň, to jeden kanál), podle délky se do něj vkládaly pupinační cívky. Pásmové propusti byly výměnné v šuplíkách, jimi se vybíralo, které postranní pásmo půjde "ven" ze skříně a které "dovnitř". Nosné (na ty už si přesně nevzpomenu, přece jen jsem měl ve stanici těch zařízení víc, převážně roky výroby 1964-1966) byly potlačené, takže oscilátory musely být dost přesné a stabilní.
Jedním tónem se přenášelo vyzvánění a na výstupu připojoval generátor vyzvánění.
Základní pásmo sloužilo jako služební kanál.
Navíc tam byl přepínač šířky pásma - buď to umělo telefon až do 3400 Hz nebo telefon jen do 2600 Hz a ve zbytku pásma mohl dvoutónově komunikovat dálnopis přes skříň STT-1 (soubor tónové telegrafie).
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Spojovací technika u ČSLA obecně spadala do kategorie "T" neboli "TAJNÉ" - záklaďák se ke skutečnýmu spojení nedostal dřív, než po přísaze a aspoň základní prověrce kontrarozvědkou. Vyšší stupně velení, kódy a přístup ke kódovacím zařízením pak pokud nebyly "T", tak byly "PT" neboli "PŘÍSNĚ TAJNÉ".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ZVUK2000

#11 Příspěvek od ZVUK2000 »

Ekkare, výjimka potvrzuje pravidlo. Někteří civilisti se ktomu dostali úplně " lagálnë".
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Pracovníci spojů museli podepisovat "služební mlčenlivost" - dělal jsem brigádně jako kluk na poště, musel jsem to podepisovat i já, i když jsem se k listovním zásilkám dostal jen v podobě zaplombovanýho poštovního pytle alias "uzávěru" a k telefonům nebo telegramům vůbec ne. A pošta, podobně jako za komárů dráha, se počítala mezi strategický státní podniky - tudíž na její pracovníky se vztahovaly ne vždycky veřejný předpisy a nařízení... Takže i když to byl civilista, určitě musel z titulu zaměstnanecký smlouvy o pracovním poměru dodržovat interní poštovní předpisy - a v těch to utajení bylo zakotvený taky. I když se tomu možná tak neříkalo...
hafca

#13 Příspěvek od hafca »

EKKAR píše:Spojovací technika u ČSLA obecně spadala do kategorie "T" neboli "TAJNÉ" - záklaďák se ke skutečnýmu spojení nedostal dřív, než po přísaze a aspoň základní prověrce kontrarozvědkou. Vyšší stupně velení, kódy a přístup ke kódovacím zařízením pak pokud nebyly "T", tak byly "PT" neboli "PŘÍSNĚ TAJNÉ".

Já byl u tak tajné spojovací jednotky, že po odchodu do civilu jsem nesměl 5 let ani do SSSR nebo NDR. Přitom veškerá technika byl sdělana v CCCP. :lol:
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Stribrnak

#14 Příspěvek od Stribrnak »

Teda tady je spojařů :D Já byl RDM-12 (2x V3S) a tam bylo SNT 1-2.
ZAS mám pocit jezdil na podvozku TATRA 805 "Kačena" a nebo si vybavuji malou zelenou skřínku s kterou vždy vyhrožovali že nám jí do auta nadělí a pojedeme spojení přes ní. A teď nevím jestli ta malá skřínka nebyla ZAS a to v Tatře 805 šifrovací vůz plný kontrášů :) Jde jenom o terminologii.

http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/73004

Stribrnak
MATYCH

#15 Příspěvek od MATYCH »

já byl taky u RDM12,ten ZAS nám přivezli taky v tatře,prý se tam něco točilo a rozsekalo hovor,na druhé straně muselo být to samé.Př es dveře jsme toho nestačili víc.PK do,PK ven.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“