Regulace teploty tavení olova.
Moderátor: Moderátoři
Byla tu debata kolem hystereze. Já ji u solid state relay na výstupu neřeším, ale při relátku ji řešit musíš.
Naopak jsem zjistil, že pokud u solidu není hystereze, drží stabilnějc teplotu. Já mám na výstupu SSR S26MD02 a ten se chová zajímavě. Podle proudu do ledky spíná triak za SSR nejdříve každou cca 4 periodou a jen půlvlně jako tyristor. Se zvyšujícím proudem začne přidávat periody a nakonec zapne jako triak. To "lehký dotápění" asi líp udržuje teplotu.
Jirka
- Přílohy
-
sv__e_ka_plast_613.gif- (8.96 KiB) Staženo 104 x
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
http://www.radio-foto.eu/predovky/picka.php
Nebo: http://www.gmelectronic.eu/kte/1097.pdf strana 5
A nějak to nefunguje. Nemám tam to SSR, ale optočlen 817C. Ovšem ihned po zapnutí mě optočlen sepne relé a drží je furt, ať potenciometrem nastavuji jakoukoliv teplotu. Místo čidla PT 100 jsem zkoušel různé odpory pro různé teploty a pořád stejné. Nevím, na co je tam ta LED, ale rozsvítí se vždy po nastavení požadované teploty odpovídající odporu čidla. Tedy zřejmě signalizace, kdy teplota dosáhla stanoveného stupně. Ovšem to by mělo relé právě vypnout. Potřeboval bych poradit, kde je chyba. Schéma přikládám. Díky
- Přílohy
-
xtermostat.png- (54.54 KiB) Staženo 85 x
Masar: obracet funkci relé, nevím jak by se to chovalo, to by pak asi neseplo vůbec? Nevím.
2) Odpadne-li relé při zkratování vstupu optočlenu, kolik je na kolektoru BC337 když svítí ledka a když nesvítí ledka. Musí tam být buď asi 200mV nebo 9V.
3)Není to nějaké speciální relé? Že si pamatuje stav z minula. Odpadne vůbec někdy? Jsou taková relé.
Víc už mě nic nenapadá. Tipoval bych vadný optočlen - proražený výst. tranzistor. Má povolený proud jen 50mA a napětí 35V. Tvoje relé asi žere víc.
stasek píše:... Nevím, na co je tam ta LED, ale rozsvítí se vždy po nastavení požadované teploty odpovídající odporu čidla. Tedy zřejmě signalizace, kdy teplota dosáhla stanoveného stupně. Ovšem to by mělo relé právě vypnout....
...Masar: obracet funkci relé, nevím jak by se to chovalo, to by pak asi neseplo vůbec? Nevím.
Reagoval jsem na to, že by se regulátor choval opačně, t.j. relé spínalo při dosažení teploty (jako třeba v chladničce).
Ale spíš si myslím, že sis chování regulátoru špatně vyložil. Led svítí a relé je sepnuté, když nastavená teplota je vyšší, než skutečná.
edit: Opravil jsem schémátka, aby optočlen měl smysl.
Masar: předpokládám takto-zařízení má regulovat vytápění pícky na olovo a udržovat natavenou teplotu. Logicky by mělo při zapnutí zařízení relé sepnout topný systém a vypnout, až teplota dosáhne požadované výše. Funkce LED je podružná a v podstatě bych ji klidně oželel. Ale fakt nevím, jak si vyložit tvoji větu: Ale spíš si myslím, že sis chování regulátoru špatně vyložil. Led svítí a relé je sepnuté, když nastavená teplota je vyšší, než skutečná.
To schéma je z ověřeného výrobku, alespoň jsem to tak pochopil. Nepodařilo se mi sehnat obrazec plošných spojů, tak jsem to zmastil sám a podle toho to tak vypadá. Nic pěknýho. Ale kontroloval jsem si zapojení, chybu jsem nenašel. Ale vyloučit se to nedá. Je to průser, na co šáhnu, skoro nic nefunguje.
Tak doplňuji, optočlen jsem zapojil podle opraveného schematu od masara a funguje to přesně tak, jak masar píše. Tedy přesně opačně. Relé sepne až po dosažení příslušného odporu čidla a zároveň se rozsvítí LED. Vyřeším to tak, že použiji další pár kontaktů na relé, tedy sepnuto bude v klidové poloze a až relé přiskočí, vypne to ohřev. Šlo by to tak ne?