Rozběh 3f motoru 7,5kW pomocí tyristorové regulace
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Zkusím tedy ten měnič, třeba bych vytáhl stop tlačítko na kabelu abych ho měl přímo na soustruhu, kdyby něco. Budu soustružit de facto poprvé.
A až bude nějaký softstartér k mání, tak ho tam dám.
Ale ještě bych měl jednu otázku - předchozí majitel nechal dost vyklepat drážky na hlavní hřídeli (velikost asi jako náhon od traktoru). Tak mi můj současný soustružník hřídel navařil a stočil tak, aby byla řemenice vystředěná, ale neopravoval drážky. Takže bych potřeboval řemenici na hřídel přilepit (vymezit vůli). Našel jsem sice Loctite 3478 na opravu drážkových hřídelí, ale cena není úplně lidová. Myslíte, že existuje nějaký jiný tmel, kterým bych mohl hřídel vůči řemenici zafixovat proti otáčení asi o 1mm? Nebo by to unesl i CHS Epoxy 1200? I z tohoto důvodu chci řešit rozběh motoru, abych trochu chránil řemenici a hřídel.
Díky za rady.
Petr Filipi
Co je to za soustruh?
-
petrfilipi
Soustruh je (asi) rumunské výroby SN400/1000 (na fotce je ten samý, ale v trochu lepším stavu a s td 1500mm). Ale za 15.000, neberte to. Víceméně za cenu šrotu. Jen byl problém dostat ho v jednom člověku přes 70ky futra do dílny. Ještě že existují ocelové trubky a hever ze Š100.
PF
- Přílohy
-
SN400-1000.jpg- (27.18 KiB) Staženo 117 x
Já nedostal SV18RD taky do futer.Musel jsem vybourat zeď
-
petrfilipi
To je raději pošlu za tím mým kámošem, nejlepším soustružníkem pod Sluncem. Když on dělá na doma vyrobeném spustruhu podle USS, tak to je jako když houslový virtuos hraje na housle. Žádný pohyb není zbytečný, každý je přesně načasovaný. Prostě koncert. Tak mám aspoň učitele.
Sloupovku už mám, i když jen malou stolní V6. Jasně že bych chtěl VS32 nebo aspoň VS20 a aspoň stolní jako má soused, který VS32 koupil za 2.000. Ale zatím mi tohle stačí. Vedle v "dřevěné" půlce dílny mám hoblovku 400mm a teď jsem koupil stolní pilu. Kostra je sice dělaná doma, ale mechanizmus je z nějaké pily, takže má zanořování, což mi stačí. Možná rozchodím i naklápění, uvidíme.
Takže asi tak.
Soustružení zdar.
PF
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=37&t=888#p24164
-
petrfilipi
medulin píše:Regulovat asynchronní motor tyristory je za určitých podmínek možné. Tady to tak bert má:
http://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=37&t=888#p24164
No nějak jsem vůbec nepochopil o čem se tam baví. FV jde jaksi mimo mě. Ale regulovat otáčky pomocí SSR relé - tomu nějak nerozumím. Myslím, že SSR relé max. ohlídá nulu všech tří fází a postupně k nim, v okamžiku průchodu napětí nulou, připojí zátěž. Ale že bych tím mohl fázově řídit zátěž, tomu nevěřím.
Myslím, že SSR je de facto stykač a že si ohlídá, aby nepřipojil zátěž jindy než v nule.
PF
- weed_smoker
-
petrfilipi
Všechny PICy by měly společný start. Každý PIC by si pak hlídal průchod té své fáze nulou a postupně by za 9,9 ms (tl. těsně před koncem půlvlny) sepnul výstupní triak. Při detekování průchodu té své fáze nulou by ho odpojil a trošku by ubral z 9,9 ms, dejme tomu na 9,8ms. Tím by postupně zvyšoval výkon, dodaný do zátěže.
Ostatní procesory by fungovaly stejně, jen každý na jiné fázi.
Když by PICy dopočítaly k 0,1ms, tak by jeden z nich sepnul další výstup, který by spojil výstupní sporky R-U, S-V a T-W a tím by zátěž připojil "natvrdo".
Co vy na to? Je to velká blbost? Kdybych použil třeba BTA41-800, který má proud až 40A a pořádně ho chladil, tak by to třeba vydržel. Oproti řízení antiparalelní dvojice tyristorů tady odpadá nutnost vyhodnocení té správné půlvlny.
Petr Filipi
- Přílohy
-
Softstartér.jpg- (47.96 KiB) Staženo 98 x
- weed_smoker
Těch 41A na 230V bych jim nevěřil ani náhodou. Jsou jen na 600 a 800V a to máš na motor málo.
Jirka
-
petrfilipi
Takže se vydám touto cestou - cestou měniče.
Petr Filpi