DT9205A - vyřešeno
Moderátor: Moderátoři
DT9205A - vyřešeno
Baterka -koupená nová , v jiném běží.
HOLD-tlačítko je volné , dle mne OK
Takže asi ten IO , což zřejmě nemá cenu měnit.
Myslel jsem , že kontrolka zkratů nemá s IO nic společnýho. Že neukazuje zkrat v rozsahu odporů , je-li COM a V zkratované to beru , že přes IO. Ale blbá ledka?
A co pojistka uvnitř? I když ta s ikonou baterky má pramálo společného.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- Přílohy
-
DT9205A.gif- (100.5 KiB) Staženo 210 x
Pokud otočím rychle přepínačem cca o polovinu , tak na chvilku naskočí nějaké , vždy jiné číslo. Děkuji všem , co se mi zatím snaží pomoci a prosím ,mějte se mnou trpělivost !
- Přílohy
-
P1070182.JPG- (184.63 KiB) Staženo 96 x
-
P1070181.JPG- (248.78 KiB) Staženo 99 x
lampaA píše:Ještě fotka. Tak to vypadá na všech rozsazích stejně , des. čárka se pohybuje dobře. Znenadání = po zapnutí. Před tím měřil dobře , byl to odpor , vše při měření bylo OK.
...
Pokud otočím rychle přepínačem cca o polovinu , tak na chvilku naskočí nějaké , vždy jiné číslo. Děkuji všem , co se mi zatím snaží pomoci a prosím ,mějte se mnou trpělivost !
Já jsem doma. S největší pravděpodobností je v zadeli převodník 7106, tohleto dělá, když má prošvihnutej jeden z plovoucích vstupů (podle toho kterej, jestli INhi nebo INlo to na displeji neukazuje nebo ukazuje znamínko "mínus") - indikuje prostě překročení vstupního rozsahu, způsobený absolutním rozhozením symetrie vstupů interního rozdílovýho OZ. Popřemejšlej, jestli jsi na tom odporovým rozsahu náhodou nechtěl změřit cosi v zásuvce, nebo jestli sis neškrtnul "fousama" o kondík nabitej na víc jak cca 25-30V. To totiž vede skoro ve 100% případů právě k odpálení vstupu(ů) převodníku. Jestli tam je ta ICLka v obyčejným širokým pouzdře DIL, tak ji v pohodě vyměníš a zpátky na rozsahy měřák doženeš dostavením trimru VR1 = 200Ω.
Já osobně tyhle obří šváby při výměně nejdřív podélně rozříznu pilkou na kov vejpůl a několikanásobným ohnutím tam a zpátky o 180° z těch půlek odlomím vývody, který prozatím zůstanou v desce. Ven z desky pak vývody tahám jeden po druhým páječkou a odsávačkou. Je to rychlejší, než páčit z prokovů celýho švába, kterýho pak stejně čeká jediná cesta - do koše. O menším nebezpečí pro prokovený díry ani nemluvím.
Oprava za stovku (u Chobota stojí ICL7106CPL rovných 8 pětek, v GESu pak 89,- s DPH bez poštovnýho)... Anebo koupit novej, s nákladama kolem 150 - 200Kč - ale zase je to bez práce.
A kutilmile - nelituju tě
Zkušenosti nabrané při opravě prakticky bezcenného měřáku mohou v budoucnu posloužit při opravě něčeho mnohem dražšího.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)