DT9205A - vyřešeno

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
lampaA

DT9205A - vyřešeno

#1 Příspěvek od lampaA »

Dobrý den , znenadání mi přestal měřit a v levém rohu nahoře se objevil symbol baterky. Myslel jsem ,že to signalizuje vybitou baterku , dal jsem novou ale je to furt to samé. Desetiná čárka při otáčení přepínačem se pocouvá , ale nic nefunguje. Ani kontrolka na měření "zkratu". Vím , je to jen obyčejný šuntík , ale občas udělá i dobrou práci , hlavně na autě. Nevíte někdo poradit ? Děkuji.
Naposledy upravil(a) lampaA dne 14 čer 2014, 20:08, celkem upraveno 1 x.
milous2

#2 Příspěvek od milous2 »

Kolego je několik možných příčin. Jedna z nich mohou být přerušeny vodiče měřících hrotů (moc jich v té bužírce nebývá,přezkoušet. Trvale zamáčklý spínač " HOLD " zacvičit s ním. Hazardní stav IO samotného měřidla. Baterie i když nová tak také stará? Hodí se mít taková laciná měřidla dvě. Pro hledání závady jako když to druhé najdeš :lol:
lampaA

#3 Příspěvek od lampaA »

Šňůry- vlastní a funkční.
Baterka -koupená nová , v jiném běží.
HOLD-tlačítko je volné , dle mne OK
Takže asi ten IO , což zřejmě nemá cenu měnit.
Myslel jsem , že kontrolka zkratů nemá s IO nic společnýho. Že neukazuje zkrat v rozsahu odporů , je-li COM a V zkratované to beru , že přes IO. Ale blbá ledka?
Eleman

#4 Příspěvek od Eleman »

Jako poslední pokus - zkontrolovat a vyčistit přepínač.
A co pojistka uvnitř? I když ta s ikonou baterky má pramálo společného.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
milous2

#5 Příspěvek od milous2 »

Pak nezbývá nic jiné než se dát po stopách toho "znenadání "
ohryzek36

#6 Příspěvek od ohryzek36 »

Nevím, jestli to pomůže, ale našel jsem schéma - snad bude trochu odpovídat skutečnosti.
Přílohy
DT9205A.gif
(100.5 KiB) Staženo 211 x
lampaA

#7 Příspěvek od lampaA »

Ještě fotka. Tak to vypadá na všech rozsazích stejně , des. čárka se pohybuje dobře. Znenadání = po zapnutí. Před tím měřil dobře , byl to odpor , vše při měření bylo OK. Já si původně myslel , že zůstal zapnutý a automatika jej nevypnula. Takže odešla baterka. To byl omyl. Co vlastně ta ikonka baterie znamená? Já se domníval, že vybiti..
Pokud otočím rychle přepínačem cca o polovinu , tak na chvilku naskočí nějaké , vždy jiné číslo. Děkuji všem , co se mi zatím snaží pomoci a prosím ,mějte se mnou trpělivost ! :oops:
Přílohy
P1070182.JPG
(184.63 KiB) Staženo 96 x
P1070181.JPG
(248.78 KiB) Staženo 99 x
milous2

#8 Příspěvek od milous2 »

A teď bez urážky. Veřejná sbírka by to vyřešila? První digi měřák sem kupoval v GM za 650 pěněz jako "Vánoční dárek" pro radioamátery Možná ho měli i u Conráda,ale nějak nebyly mařky.Už si to ani nepamatuju.Mnozí si na tu akci jistě vzpomenou. Tvůj, dnes maj snad ve všech marketech u Větví a ať nekecám za 120 Kč? Taky ho někde mám. Chceš s tím stratit celý víkend? City ztranou,stávaj se horší věci.
lampaA

#9 Příspěvek od lampaA »

Ale kdež!! Jen jsem nad ním hloubal , PROČ. Kdykoliv jsem šel dělat něco ven , bral jsem si tento. Konečně , kdybych ho přejel , nebolelo by to tak ,jako měřák od Fluke. :D
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

lampaA píše:Ještě fotka. Tak to vypadá na všech rozsazích stejně , des. čárka se pohybuje dobře. Znenadání = po zapnutí. Před tím měřil dobře , byl to odpor , vše při měření bylo OK.
...

Pokud otočím rychle přepínačem cca o polovinu , tak na chvilku naskočí nějaké , vždy jiné číslo. Děkuji všem , co se mi zatím snaží pomoci a prosím ,mějte se mnou trpělivost ! :oops:

Já jsem doma. S největší pravděpodobností je v zadeli převodník 7106, tohleto dělá, když má prošvihnutej jeden z plovoucích vstupů (podle toho kterej, jestli INhi nebo INlo to na displeji neukazuje nebo ukazuje znamínko "mínus") - indikuje prostě překročení vstupního rozsahu, způsobený absolutním rozhozením symetrie vstupů interního rozdílovýho OZ. Popřemejšlej, jestli jsi na tom odporovým rozsahu náhodou nechtěl změřit cosi v zásuvce, nebo jestli sis neškrtnul "fousama" o kondík nabitej na víc jak cca 25-30V. To totiž vede skoro ve 100% případů právě k odpálení vstupu(ů) převodníku. Jestli tam je ta ICLka v obyčejným širokým pouzdře DIL, tak ji v pohodě vyměníš a zpátky na rozsahy měřák doženeš dostavením trimru VR1 = 200Ω.

Já osobně tyhle obří šváby při výměně nejdřív podélně rozříznu pilkou na kov vejpůl a několikanásobným ohnutím tam a zpátky o 180° z těch půlek odlomím vývody, který prozatím zůstanou v desce. Ven z desky pak vývody tahám jeden po druhým páječkou a odsávačkou. Je to rychlejší, než páčit z prokovů celýho švába, kterýho pak stejně čeká jediná cesta - do koše. O menším nebezpečí pro prokovený díry ani nemluvím.

Oprava za stovku (u Chobota stojí ICL7106CPL rovných 8 pětek, v GESu pak 89,- s DPH bez poštovnýho)... Anebo koupit novej, s nákladama kolem 150 - 200Kč - ale zase je to bez práce.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Habesan »

Ještě jsou tam operáky, tranzistory, diody... A některý odpůrek může být taky spálený.

Zkušenosti nabrané při opravě prakticky bezcenného měřáku mohou v budoucnu posloužit při opravě něčeho mnohem dražšího.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“