Zesilovač neuvěřitelně zkresluje

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ondoubek

#46 Příspěvek od ondoubek »

Zdravím, nechci spamovat fórum, tak to ještě píšu sem. Mám tu zesilovač do auta pro subbass 200W RMS a chtěl bych ho napojit na PC zdroj fortron, který má větvě 12V 8A a 12V 13A. Můžu ty větve spojit k sobě? Zkoušel jsem multimetrem jestli je mezi větvi odpor a není, resp. mulimetr pípal jakože je tam kontakt. I s 13A větví zesík na velký výkon zkresluje, v autě ne.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#47 Příspěvek od forbidden »

Moc zdrojů, který mají samostatný 12 V větve není, navíc, pokud multimetr "pípal" tak to bude spojený. Někde na nálepce by mělo být uvedeno, jakej celkovej proud lze tahat z 12 V větve.
ok1hga

#48 Příspěvek od ok1hga »

stejně to nejspíš nebude stačit . . .
zesik 200W RMS bude mít příkon cca 400W ze 12V a to je cca 33A !
ondoubek

#49 Příspěvek od ondoubek »

Je tam napsané 12V 252W MAX. Ty proudy co tam jsou napsané jsou asi omezení vodiče, vodiče pro 13A jsou o něco tlusčí než pro 8A.
Těch 200W RMS to asi fakt neutáhne, ale zkusím jestli to nebude lepší.
Ty zesíky mají účinnost jen 50%?
Hill
Administrátor

#50 Příspěvek od Hill »

ondoubek píše:... s 13A větví zesík na velký výkon zkresluje, v autě ne.

Pochopitelně, jestli zdroj nedá víc, než 13A, pak v odběrových špičkách, kdy zesilovač bude brát víc, se na něm neudrží napětí 12V, klesne klidně i na polovinu a zesilovač bude zkreslovat.
Autobaterie naproti tomu je tvrdý zdroj, je schopná dát proud v řádu stovek ampér, při odběru 30A na ní to napětí hned tak neklesne, prostě to uživí.
A, protože ten odběr není trvalý, vydrží to i dvacítka pojistka, ve chvílích menšího odběru se uchladí. Ale dráty to tučnější chce.
rnbw

#51 Příspěvek od rnbw »

Pripoj to hlavne poriadnym kablom k tomu zdroju. Dufam, ze nemas len kus drotu vrazeny do Molex konektora.
ondoubek

#52 Příspěvek od ondoubek »

Tak jsem tady zpět, mám problém s dalším zesilovačem :roll: Omlouvám se že minulý jsem nedořešil, ale bez toho plošňáku to fakt nešlo.
Tento zesík jsme dělali na soutěži, kde mi řekli že je funkční, ale od té doby mi stejně nefunguje. K problému.
Zesilovač strašně topí i v klidu bez zátěže a s odpojeným vstupem. Klidový proud se téměř nedá nastavit na těch 50mA. Vlastně s tím ani moc experimentovat nemohu, protože tranzistory BD711 a BD712(ten méně) se za chvíli dost rozehřejou. Kontroloval jsem zkrat a nic jsem nenašel, dokonce jsem to celé rozpájel, ošmrigloval plošňák a vyměnil odpory a stále to samé. Tranzistory jsem všechny minulý rok v kroužku kontroloval a byli OK. Teď už do kroužku nechodím tak nemám tolik možností. Zatím jsem to napájel zdrojem pouze 12V 1A. V kroužku jsem zkoušel i 22V a topilo to také, ještě více. Opravdu nevím co s tím, chtěl bych to dořešit, přikládám dokumentaci a foto plošňáku.
Přílohy
DSC02549.JPG
(175.58 KiB) Staženo 102 x
DSC02548.JPG
(261.23 KiB) Staženo 106 x
DSC02547.JPG
(181.01 KiB) Staženo 80 x
DSC02544.JPG
(251.99 KiB) Staženo 75 x
DSC02543.JPG
(184.33 KiB) Staženo 80 x
Sendyx

#53 Příspěvek od Sendyx »

Chladič máš kde ?
ondoubek

#54 Příspěvek od ondoubek »

Když nemám zapojený vstup ani výstup, tak chladit snad nepotřebuji, ne?
Tak jsem dal chladiče, zapojil vstup a vono to jede :D
Hraje to ale dost slabě, ale to bude asi tím že mám zdroj jen 12V 1A, v zátěží to dá jen asi 9V :D Jdu pro nějaké trafo a hodím to do subwoofru.
Může být http://www.ges.cz/cz/tst-050-124-GES07506943.html :
Hill
Administrátor

#55 Příspěvek od Hill »

Při 50mA a víc máš na koncových tranzistorech Q4, Q5 při 12V napájení výkonovou ztrátu nejméně 0,3W na každém. Při napájení 22V bude tato ztráta pochopitelně dvojnásobná, takže chladit je potřeba i bez zátěže. Navíc (a máš to v popisu) je třeba na chladič přitáhnout i Q6, který podle teploty chladiče bude stabilizovat klidový proud koncových tranzistorů.
Jo a pozor - každý z koncových tranzistorů má na chladicím křídle jeden pól napájení, nelze je tedy vodivě propojit chladičem, použij izolační podložky.

Klidový proud skutečně vychází na 50mA s trimrem vytočeným na doraz, takže někdy se sejdou hodnoty součástek tak, že se dostaneš na 60 mA a dost, méně to nejde. To by ale nemuselo nijak výrazně vadit, třeba zrovna to je proud, při kterém má zesilovač nejmenší přechodové zkreslení... ale třeba ne.
Zmenši hodnotu R16 na 2k7 a požadovaný klidový proud 50 mA nastavíš určitě.
ondoubek

#56 Příspěvek od ondoubek »

Ok, díky, jsem rád že to jede. Napojil jsem to na 2x12v olověné akumulátory a stejně to nějak nestíhá, ale asi nebudou moc nabité. Koupím ten toroid nebo nějaké trafo a nastavím ten proud a napětí. Dívím se že oproti TDAčkám to v klidu téměř vůbec nešumí.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#57 Příspěvek od Thales »

Krásná ukázka konstatování že chybami se člověk učí. Stačí se trochu zamyslet proč že se situace prostou montáží na chladič změnila a už z toho plynou závěry a poučení.

Ale zpět k zesilovači. Vím že jsi nadšený z toho že se ti něco podařilo rozchodit, ale tohle opravdu není ten správný zesilovač na subwoofer. Nech si ho na hraní,měření a laborace, do subu si dej něco lepšího až se k tomu propracuješ. Jinak by to byla škoda, práce a materiál a hlavně to celé rozvrtáš. Myslím mechanicky a pak se ti tam bude blbě montovat něco lepšího.

Ten zesilovač mi přijde jako kdyby si někdo vzpomněl jak se to dělalo na přelomu 60. a 70. let a pak tam nacpal současné součástky :) Ne že by to nefungovalo (nějak), jako testovací konstrukce pro začátečníka asi OK (pokud nebude zklamaný výsledným projevem a parametry), ale s prakticky stejným množstvím součástek se dá postavit zajímavější konstrukce, která by měla možná následně i praktičtější využití.
dred

#58 Příspěvek od dred »

Ani sa nečudujem,že to pripojil "na skúšku" bez chladiča... veď v úvode autor napísal citujem: Pro finální montáž je vhodné vybavit zesilovač chladičem.
ondoubek

#59 Příspěvek od ondoubek »

Thales: Jj, já vím že dá sehnat lepší, ale když jsem to dostal, tak proč ne :wink:
No v subwooferu mám od výroby teďkom zesík 20W+2x18W asi s brutálně poddimenzovaným pulzním zdrojem (není na něm napsáný výkon), od 50% hlasitosti to začne nějak drnčet a nedá se to poslouchat. Navíc ten integráč 2x18W nejde ani na půl plynu, repráky v satelitech jsou 10W v každém, takže na těch 18W by shořely :D V subu je celkem velký basák, 30W, tak jsem si říkal že kdybych ho napojil na ten tranzistorový a udělal k tomu jednoduchý RC filtr tak by to hrálo lépe.

Stejně si ale myslím že je něco špatně. I bez zátěže to dost topí, a to tam mám dost velký chladič. Proud multimetr ukazuje bez zátěže 0,6-0,8A když dám vyšší hlasitost tak ten proud spadne na 0,5A. Na ten multimetr bych se asi moc nespoléhal, je to to snad to nejlevnější co se dalo koupit. Ale zkoušet to na polovybitých olovech je asi blbost, co..
Radim

#60 Příspěvek od Radim »

A počítáš s tím, že impulzní zdroj, pokud není přímo určený na napájení audia, mívá na výstupu nezanedbatelné vysokofrekvekvenční zbytkové napětí ze spínacího kmitočtu? Třeba PC zdroj může mít na výstupu 12 volt stejnosměrných vysokofrekvenční napětí až 1 volt.

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“