Zesilovač neuvěřitelně zkresluje
Moderátor: Moderátoři
ondoubek píše:... s 13A větví zesík na velký výkon zkresluje, v autě ne.
Pochopitelně, jestli zdroj nedá víc, než 13A, pak v odběrových špičkách, kdy zesilovač bude brát víc, se na něm neudrží napětí 12V, klesne klidně i na polovinu a zesilovač bude zkreslovat.
Autobaterie naproti tomu je tvrdý zdroj, je schopná dát proud v řádu stovek ampér, při odběru 30A na ní to napětí hned tak neklesne, prostě to uživí.
A, protože ten odběr není trvalý, vydrží to i dvacítka pojistka, ve chvílích menšího odběru se uchladí. Ale dráty to tučnější chce.
Tento zesík jsme dělali na soutěži, kde mi řekli že je funkční, ale od té doby mi stejně nefunguje. K problému.
Zesilovač strašně topí i v klidu bez zátěže a s odpojeným vstupem. Klidový proud se téměř nedá nastavit na těch 50mA. Vlastně s tím ani moc experimentovat nemohu, protože tranzistory BD711 a BD712(ten méně) se za chvíli dost rozehřejou. Kontroloval jsem zkrat a nic jsem nenašel, dokonce jsem to celé rozpájel, ošmrigloval plošňák a vyměnil odpory a stále to samé. Tranzistory jsem všechny minulý rok v kroužku kontroloval a byli OK. Teď už do kroužku nechodím tak nemám tolik možností. Zatím jsem to napájel zdrojem pouze 12V 1A. V kroužku jsem zkoušel i 22V a topilo to také, ještě více. Opravdu nevím co s tím, chtěl bych to dořešit, přikládám dokumentaci a foto plošňáku.
- Přílohy
-
DSC02549.JPG- (175.58 KiB) Staženo 102 x
-
DSC02548.JPG- (261.23 KiB) Staženo 106 x
-
DSC02547.JPG- (181.01 KiB) Staženo 80 x
-
DSC02544.JPG- (251.99 KiB) Staženo 75 x
-
DSC02543.JPG- (184.33 KiB) Staženo 80 x
Tak jsem dal chladiče, zapojil vstup a vono to jede
Hraje to ale dost slabě, ale to bude asi tím že mám zdroj jen 12V 1A, v zátěží to dá jen asi 9V
Může být http://www.ges.cz/cz/tst-050-124-GES07506943.html :
Jo a pozor - každý z koncových tranzistorů má na chladicím křídle jeden pól napájení, nelze je tedy vodivě propojit chladičem, použij izolační podložky.
Klidový proud skutečně vychází na 50mA s trimrem vytočeným na doraz, takže někdy se sejdou hodnoty součástek tak, že se dostaneš na 60 mA a dost, méně to nejde. To by ale nemuselo nijak výrazně vadit, třeba zrovna to je proud, při kterém má zesilovač nejmenší přechodové zkreslení... ale třeba ne.
Zmenši hodnotu R16 na 2k7 a požadovaný klidový proud 50 mA nastavíš určitě.
Ale zpět k zesilovači. Vím že jsi nadšený z toho že se ti něco podařilo rozchodit, ale tohle opravdu není ten správný zesilovač na subwoofer. Nech si ho na hraní,měření a laborace, do subu si dej něco lepšího až se k tomu propracuješ. Jinak by to byla škoda, práce a materiál a hlavně to celé rozvrtáš. Myslím mechanicky a pak se ti tam bude blbě montovat něco lepšího.
Ten zesilovač mi přijde jako kdyby si někdo vzpomněl jak se to dělalo na přelomu 60. a 70. let a pak tam nacpal současné součástky
No v subwooferu mám od výroby teďkom zesík 20W+2x18W asi s brutálně poddimenzovaným pulzním zdrojem (není na něm napsáný výkon), od 50% hlasitosti to začne nějak drnčet a nedá se to poslouchat. Navíc ten integráč 2x18W nejde ani na půl plynu, repráky v satelitech jsou 10W v každém, takže na těch 18W by shořely
Stejně si ale myslím že je něco špatně. I bez zátěže to dost topí, a to tam mám dost velký chladič. Proud multimetr ukazuje bez zátěže 0,6-0,8A když dám vyšší hlasitost tak ten proud spadne na 0,5A. Na ten multimetr bych se asi moc nespoléhal, je to to snad to nejlevnější co se dalo koupit. Ale zkoušet to na polovybitých olovech je asi blbost, co..
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill