Repas starých audio kazet.
Moderátor: Moderátoři
Jak ale prodloužit životnost starých pásků a kazet, aby výše popsaným způsobem nedegradovala jejich aktivní vrstva? Kdysi jsem četl doporučení, ukládat pásky do igelitových sáčků a ty mít uloženy při pokojové teplotě v prachutěsné dřevěné skříňce, do které se ještě vloží tampon nasáklý glycerinem. Nikdy jsem to však nezkusil. Jaký máte názor, má někdo z Vás zkušenost s dlouhodobou archivací pásků?
Ona ani ta digitalizace není spásou. Za pár let zdigitalizované soubory nemusí být čitelné, nebo je nemusí být na čem přehrát.
Ale vlákno je o repasu audiokazet, ve kterých je pracovním médiem magnetofonový pásek. Je mi jasné, že metalurgie je patrně o něčem jiném, než o výrobě magneticky aktivních past a polev, používaných při výrobě mg.pásků. Ale, nenapadá Vás, jak tu problematiku s životností aktivní záznamové vrstvy pásku řešit?
Ani jedno se nedá řešit domácími prostředky. Doma můžeš maximálně drhnoucí kazetu - unašeče namazat, třeba já jsem kdysi drhnoucí kazety mazal mýdlem. Ale moc to nepomohlo. A co se věkem pokřivilo, tak narovnat nebo třeba ubrat.
Čím nižší teplota, čím čistější prostředí, čím méně kyslíku a vlhkosti, tím pomalejší degradace.
Teoreticky kdyby jsi chtěl nahranou kazetu konzervovat, tak vložit do obalu a zaplnit dusíkem nebo ještě lépe heliem nebo argonem a dát do mražáku nebo ještě lépe do kapalného dusíku.
Určitá renovace MGF kazety by mohla být, kdyby se nahrávka z kazety sejmula pořádně kvalitním profesionálním magnetogonem s individuálním nadstavením na ten pásek, aby se z něho mohlo dostat co nejvíc, nahrávka by se potom digitálně očistila od šumu a rušivých zvuku. Obal kazety by se potom zrepasoval. to znamená zkontrolovaly mechanické změny, opravily průhyby a jiné mechanické změny a kazeta osadila novým magnetofonovým páskem. A na ten by se ta nahrávka znova nahrála.
konosuke píše:pálená céda za bůra v šedivý prach se rozpadnou.
Nic netrvá věčně.Ani láska k CCCP,která tu měla přetrvat na věčné časy
Za mne:sbohem analogu
- Artaban001
zmagnetováním kovu na nestabilním podkladu, nebo vypálením záznamu laserem do stejných barviv, kterýma se dobarvují některý jogurty (Azobarviva) taky nemůže zaručit trvanlivost. Zkrátka trvanlivost záznamu zaručí pouze technologie, která neumožňuje záznam smazat, či přehrát.
Jinak čistý audiokazety lze stále koupit. Sám tu mám 3 roky starý kazetový přehrávač. Takže fajnšmekři mohou přeházet "střeva" do starých výlisků a vlastní nahrávku, kterou chtějí zachránit, tak překopírovat s využitím digitální techniky.. Jinou variantu bohužel nevidím. A kdyžtak se víc starat o čistotu a kvalitu "úložiště" kazet..
Jak nad tím přemýšlím, asi nejtrvanlivější záznamové materiály byly papyrové svitky a hliněné destičky s klínovým písmem. Jenže, na těch zase nebývá zaznamenán audiosignál v H-Fi stereo kvalitě a v současnosti již bývá problém s jejich přečtením..