Tesla T58 mír jaké baterie
Moderátor: Moderátoři
O přijímači jsem se dočetl v časopise Sdělovací Technika v současné době pro mne nedosažitelné.
- radioelectrum
Jednu dobu jsem toto radio na AM provozoval soustavně pouze na baterie vypotřebované ve svítilnách. Kde plochá baterie nebo dva velké monočlánky už v baterce nesvítily, toto radio na ně hrálo ještě takový měsíc, než byly definitivně vyčerpány.
Kontakty jsem zevnitř radia vyvedl káblíkem a baterky jsem propojoval pájením pistolovou pájkou tenkým drátkem a gumičkou připevňoval zezadu zvenku.
kokun píše:... V té době měla monopol na výrobu baterií BATERIA Slaný, kde se mj. vyráběly 2 velikosti válcových zinkouhlíkových baterií 3V (2 čl. 1,5V v papírové trubce za sebou). Byly to typy 223 a 224 (menší velikost) a typ 230 (větší velikost). Oba typy se používaly už v 50. letech např. do bateriových svítilen (válcové, vyrobené z Fe poniklovaného plechu).
Pro napájení T58 a T58 mír se používaly 2ks typu 230 (větší) tak, že se vložily do trubky radia, zase za sebou.
Menší typy se používaly do pozdějších modelů trp jako např.: Monika, Mambo, Dolly, Menuet, ... - tu se vložily do držáku bat., rovněž za sebou.
...
Tehdejší typ 230 už nemá dnes přímý ekvivalent. Ale rozměrově mu téměř odpovídají 2 čl. typu R14 (tzv. malé buřty).
Takže do původní trubky T58 použít 4ks čl. R14 - a není třeba nic vypodkládat, jako při použití 2R10R.
2R10R je totiž přímým ekvivalentem těch menších třívoltovek ze Slaného: typu 223 a 224.
Tyto (resp. jen 1 čl.) se používaly mj. rovněž do některých měřáků Metry Blansko - jako např. DU10, DU20, ...
...
Tady je důkaz:
http://mujweb.cz/aandel/RadiaTesla/
http://mujweb.cz/aandel/RadiaTesla/imag ... 23_230.jpg
EDIT:
Přesně si pamatuju - v r. 1960 (bylo mně 14) stála jedna baterie typu 220: 0,96Kčs = 96 (tehdejších)haléřů. A to vám skutečně byl vrácen 1 tříhalíř a 1 halíř
Na dnešní dobu věc neskutečná. Pro minci 1,-Kč ležící na chodníku se dnes málokdo sehne, aby ji zvednul.
Kolik přesně stála baterie typ 230 si už bohužel nepamatuju - kupoval jsem ji méně častěji
- Přílohy
-
Bateria220_223_230.jpg- Z katalogu BATERIA Slaný: Bateria 220_223_230
- (69.92 KiB) Staženo 285 x
Mám 1PN66900 a 1PN67646 (a taky bez označení), ale nevím, které z nich by mohlo být to budící. Google mlčí.
Hodilo by se tedy označení nebo i odpory vinutí.
Prosím o pomoc.
- Quest
kokun píše:kokun píše:...
EDIT:
Přesně si pamatuju - v r. 1960 (bylo mně 14) stála jedna baterie typu 220: 0,96Kčs = 96 (tehdejších)haléřů. A to vám skutečně byl vrácen 1 tříhalíř a 1 halíř![]()
![]()
Na dnešní dobu věc neskutečná. Pro minci 1,-Kč ležící na chodníku se dnes málokdo sehne, aby ji zvednul.
Kolik přesně stála baterie typ 230 si už bohužel nepamatuju - kupoval jsem ji méně častěji
Tehdy jsem kupoval typ 230 za 1,40 Kčs. Plochá baterie byla za stejnou cenu a velký monočlánek za 1,20 Kčs
http://eshop.fulgurbattman.cz/vyhledano/