Papírová čepice má tvar rotačního kužele nebo nemá ?
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
Mame v tymu stredoskolaka, dostal ve skole podobny priklad s tim rozdilem ze se letelo z prahy do brna. Tech znamych i neznamych je opravdu hodne, zapocitaval tam mj. takove veci jako zakriveni casu a prostoru, strhavani souradne soustavy rotujimi telesy apod. Vysledkem byl naprosto sileny vyraz, jehoz spravnost pry nedokazala matikarka ani odhanout
Rikal ze od te doby ma v matice pokoj a venuje se svym zalezitostem.
- tomasjedno
Á, panáček je zřejmě soudní znalec v oborech matematika, logika a odívání. Jestli to všechno studoval na plzeňských právech, tak tím by se leccos vysvětlovaloradioelectrum píše:vyřešeno!
...Toto mi řekl jeden známý právník, když jsem se s ním po nějakém čase setkal a při kecání o všem možném jsem mu ukázal tuto úlohu.
Selský rozum nechme stranou, takhle to vychází správně právně a o to v tomto případě jde. (jak by to bylo nejspíše u případného soudu)
http://zpravy.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A150511_145704_domaci_zt&razeni=time&strana=2
Dobrý den.
Na úvod moje bývalá profese - 37 let jsem pracoval v podniku Tonak, který vyrábí pokrývky hlavy (jinak též čepice). Posledních asi 10 let ve funkci vedoucího výroby.
Čepice mohou mít i velice neobvyklé tvary - zadejte například do vyhledávače googlu termín "neobvyklé tvary čepic" a podívejte se na výsledek u obrázků.
Jestliže vyjdu ze zadání, kde se uvádí, že čepice má tvar rotačního kužele, měla by tedy mít tvar tohoto rotačního kužele. Včetně podstavy.
Ale pak je v zadání úlohy chyba.
V technologickém postupu je uvedeno "Po straně je slepena lepicí páskou... "
To znamená že je slepen pouze kornout a dno nebo podstava vlepená není. Zbývající vystřižený papírový kotouček bude nejspíše pro odběratele k čepici volně přiložen a může být po přejímce zboží před prodejem zlikvidován.
Materiálové a mzdové náklady na výrobu čepice jsou samozřejmě propočítány včetně výroby podstavy...
Podle mě byl požadavek (zákazníka) zadán jednoznačně:-)
Pikantní na případu ale je, že to profesor nedokázal pochopit (šlo o dálkové studium pro dospělé). Zadal prostě špatně příklad, snažil se o výpočty s použitím přímé a nepřímé úměry.
Nutn ale podotknout, že nešlo o technickou školu, nýbrž ekonomicku..
No, sedmdesátá léta, v době normalizace.
Jirka
Praktické cvičení.
- Přílohy
-
cepice5.jpg- cermat cepice
- (66.3 KiB) Staženo 25 x
- tomasjedno
Je zajímavé, kolik možností se otevírá při správném a jednoznačném zadání, natož když zadání je nesprávně sestavené.
http://www.abeceda.xyz/kultura/archeo-r ... ucitelovy/[/u][/url]