Nabíječka Gelového Aku

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PTAZZ
Kontaktovat uživatele:

Nabíječka Gelového Aku

#1 Příspěvek od PTAZZ »

Zdravim mam tu tuhle AKU http://www.shopgsm.cz/eshop/good.php?goodId=2276
a potřeboval bych jí nějak nabíjet,šéf objednal napáječ NZ 12/6/500,ale to se mi nezdá to jen tak šoupnout na 12V/500mA když Aku má 6V.
Můžete mi poradit jak by to šlo co nejjednodušeji upravit aby to šlo nabíjet? (nějaké schéma atd.)
Moc dík
Kdysi jsem byl strašně namyšlený, ale teď?! Teď už nemám chybu :-D
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Údaje o nabíječce jsou nedostatečné. Pokud po připojení aku k nabíječce poteče nabíjecí proud např. 500mA, bude aku nabitý za cca 12hod a lze ho tak z této nabíječky nabíjet, ale pak je nutné ho vypnout. Lepší řešení je nabíjet ho přes stabilizátor 7V /např. z LM317/ a nemusí se hlídat čas, může být připojen trvale. Stabilizátor ale bude topit /při 500mA a úbytku 5V bude topit výkonem 2,5W/.
PTAZZ
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od PTAZZ »

A nebylo by nějaký to schémátko? Nebo tam fakt stačí jen ta 317ka? :roll:
Ta baterie se bude vyměňovat jednou za den asi tak takže nevadí že to bude chvíli trvat,ale spíš bych nějakej automat aby se vědělo že už je plně nabitá.
dolac

#4 Příspěvek od dolac »

Takéto akumulátory je najlepšie nabíjať zo zdroja konštantného napätia ale s omedzeným púdom. Na baterii zvykne byť aj napísané na aké max. napätie a pri akom prúde sa môže nabíjať. Velmi dobra je tá spomínaná LM317. Hoci ona sama má prudovú poistku a obmedzí prúd na nejakých cca 2A. Veľká bude aj výkonová strata hlavne pri vybitom akumulátore.
Zníženie nabíjacieho prúdu je možné dosiahnúť aj zaradením malého odporu na výstup stabilizátora a to tak že spätnoväzobné odpory sa pripoja až za tento sériový odpor. Potrebné hodnoty si jednoducho spočítaš.
jasin

nabíječ

#5 Příspěvek od jasin »

Podívej se na tuto stránku http://www.ges.cz/?page=index&or=sort&ipp=12&lang=cz&cur=CZK&inc=browse&gcat=K67000
tam je několik nabíječek na 6V za pár korun, určitě si vybereš. :arrow:
Když se budou baterie měnit denně, tak není třeba automatika. Stačí zvolit takový proud, aby se do nejbližší výměny nestačila baterie přebít.
dolac

Re: nabíječ

#6 Příspěvek od dolac »

jasin píše:Když se budou baterie měnit denně, tak není třeba automatika. Stačí zvolit takový proud, aby se do nejbližší výměny nestačila baterie přebít.

To však plati iba ak bude baterka každy den kompletne vybitá. Čo ak niekedy bude iba mierne vybitá?
PTAZZ
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od PTAZZ »

Tak tu 317ku sem doma našel.Nemohli by ste mi někdo namalovat jak to mam zapojit? :roll:
Na to vymejšlení jsem tak nějak slabší. :(
brkon

#8 Příspěvek od brkon »

Zde přikládám možné schéha zapojení s LM317, odpor R1 pro proudové omezení musíš vyzkoušet a odpor R2 se většinou udává mezi 200-300R.
Na výstupu nejsou zakresleny filtrační kondy asi 100M a 100k.
Přílohy
P1010635.JPG
(22.12 KiB) Staženo 153 x
DAP

#9 Příspěvek od DAP »

Mám 12 V 1,2 Ah akumulator elnika a nabíjal ho z adaptera napätím 15 V s predradeným rezistorm - prud cca. 150 mA. Po nabití vykazoval akumulátor napätie niečo cez 13 V.
Nechtiac som ale následne vyšťavil gelový akumulator a viac ho nerozchodil.

V amáre som našiel dve verzie indikátora, ktoré signalizujú pokles pod nastavenú hranicu. Jedna led 8 V, dve led 9V/8 V.
Podľa popisu, hranicu indikácie poklesu napätia možno nastaviť buď výberom zenerovej diody ale aj upravou deliaceho pomeru meniča R2, R3.
Vie niekto, aké hodnoty by mali mať sučiastky pre napätia 12 V, 18 V a 24 V.
Diky.
Přílohy
Indikátor.jpg
(32.8 KiB) Staženo 175 x
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Jednoduchá matematika - ty indikátory jsou okénkové diskriminátory, rozsvítí LEDku (ev. zhasnou druhou), když vstupní napětí vypadne pod práh nastaveného okna. Pokud chceš indikovat opravdu 12, 18 a 24V, tak si spočítej, kolik % z 12, 18 a 24V je zde použité referenční napětí = zenerka 5V6, neboli 46,666_% ze 12V, 31,111_% z 18V a 23,333_% ze 24V - a přesně tolik % celkového odporu děliče musí mít ten "dolní" odpor v něm. Na celkové hodnotě odporů v děliči zase až tolik nezáleží, důležitý je poměr - takže pro 12V budou odpory přibližně 5k6 dolní a 6k2 + v sérii s ním 220R horní (celkem 6k4), pro 18V bude dolní klidně zase 5k6, horní pak 12k4 (zase složit, třeba 12k a 390R, pokud dáš toleranci 5%, jsi blaze v mezích) a pro 24V dolní 5k6 a horní třeba 15k + 3k3 + 100R. Jinak pozor na LM339, není to operák, ale KOMPARÁTOR S OTEVŘENÝM KOLEKTOREM NA VÝSTUPU - zátěž (= LEDka) se musí zapojit proti + napájení. A k těm mezím napětí - Tvoje skeny ukazují indikátory, ukazující pokles 9V baterie pod hranici 8,2V. Pro 12V aku musíš vědět, z jakého materiálu je, Pb se nemá vybíjet pod 10,8V (= 1,75V/článek), NiCd nebo NiMH mají tuhle mez na 10V (=1V/článek) atd - ve stejném poměru to platí i pro 18V a 24V aku. Pak bys musel ty meze přepočítat. Pokud to ale chceš mít přesné, protože 5V6 zenerky mají dost rozptyl, musel bys použít přesnější referenci - aspoň LM78L05, když už ne třeba TL431. Klidně se ozvi na SZ, není to zase tak složité počítání.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
DAP

S potešením využijem ponuku S.S

#11 Příspěvek od DAP »

EKKAR : ĎAKUJEM, fakt si mi pomohol
:wink:
kukinko

#12 Příspěvek od kukinko »

zdravim,

dlhsie zhanam schemu na zapojenie nabijacky (zdroja) a indikatora- odpojovaca baterie pri poklese napatia na baterii (gel)
jedna sa o to, ze potrebujem napajat zariadenie, ktore po vypadnuti sietoveho napatia, bude napajane z baterie - ako zaloha
zariadenie v plnej zatazi berie max 700mA - bateria je 12V/7,5Ah, aby to aspon par hodin vydrzalo :)
povodne napajacie trafo je 12V (a asi 15 alebo 20VA) - postacuje
takze potrebujem riesit hlavne prepnutie na bateriu pri pri vypadku (nie rele), pripadne aby to cele bolo napajane z batt, ktora sa stale dobija (s ohladom na jej zivotnost), ale aby to zapojenie bolo schopne odpojit bateriu pri poklese na hranicnu hodnotu + nejaky indikator nabitia baterie

pomozete mi ? diky :wink:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“