Připojení,nebo spíš nepřipojení repro
Moderátor: Moderátoři
Připojení,nebo spíš nepřipojení repro
Mám čtyřkanálový autorádio a potřebuju připojit jen dva reproduktory a nechce se mi nechat ty dva zbývající výstupy nezatížený.Mám je zapojit do mostu nebo místo repro to zatížit odporama?
Toť zhruba vše...
A kutilmile - nelituju tě
Tak ať Ti to dobře hraje.
Také se dělal systém se dvěma kanály pro 4 reproduktory.
Pro regulaci mezi předním a zadním reproduktorem se používal maloohmový potenciometr. Toto zapojení se většinou poznalo tak, že přední a zadní reproduktor (levá a pravá strana zvlášť) měly 1 pól společný (-) a druhý pól (+) samostatný.
Potom je možné pro zapojení jen se dvěma reproduktory řešit tak, že samostatné póly (+) pro přední a zadní reproduktor (samozřejmě levý zvlášť od pravého) se spojí paralelně, čímž se vlastně vyřadí zmíněný maloohmový potenciometr pro regulaci mezi př. a zad. repr. (FADER) z činnosti a využije se celý výkon zesilovače...
Pokud použiješ jen dva repráky na takto vyvedené rádio, pak zapojíš jen jeden pár repro a zbylé dráty zaizoluješ a vytočíš Fader na použitý pár repro. Hodnota Faderu je v téhle chvíli 0.
Pokud bys to udělal podle toho cos napsal pak: Dejme tomu že Fader má 16Ohm (nikdy jsem ho neměřil, říkám to jako jednoduchý příklad). Pokud je jezdec uprostřed tak má každá jeho strana
Navíc jsem viděl i rádia se speciálním Faderem, který je uprostřed přerušený - přední a zadní repráky nejsou paralelně ale do série a natočením Faderu se jeden z nich tímto zkratuje proměnným odporem, čímž se mění poměr děliče a tím i hlasitosti. Když pak připojíš jen jeden pár repro a Fader je v uprostřed tak to nehraje (ale tyto rádia nemají dráty ale vždy koncovky).
Sandal: čtyři kanály, vždy zvlášť + a - má i můj Grundig 2x5W (uvnitř rádia jsou pak všechny - propojeny a vždy dva + spojeny dohromady) tím nic nepoznáš.
Ale to nemění nic na tom že vždy zapojuješ jen jedny vývody a druhé zaizoluješ a pokud je Fader pak jej vytočíš do krajní polohy.
Mohou nastat tyto možnosti (pokud někdo nazazil i na nějakou jinou může ji doplnit):
1 dva zesilovače bez můstku - nic si nepomůžeš spojením vývodů, ale nic se ani nestane.
2 dva zesilovače v můstku, fader a repro paralelně - spojením vývodů zůstane zapojen Fader a ně něm zvniká ztrátové teplo.
3 dva zesilovače v můstku, fader a repro v sérii - spojením vývodů můžeš Faderem zkratovat a zničit zesilovač.
4 čtyři zesilovače jedno jestli v můstku či ne - spojením vývodů poteče velký vyrovnávací proud mezi zesilovači a zničí se.
Zapoj jen přední pár, dráty od rádia k zadním reprům zaizoluj, v nastavení rádia stáhni hlasitost zadních kanálů na minimum a dokud si nekoupíš a nenainstaluješ zadní repra, zapomeň, že rádio nějaké výstupy pro zadní repra má...
Pokud má autorádio čtyři můstkové zesilovače (t.j. víc, než asi 6W při 4 ohmech na kanál), už zadní kanály nevyužiješ - můstek do druhého můstku spojit nejde a při pokusu o sériové spojení shoří koncáky hned při zapnutí, při pokusu o paralelní spojení shoří až s prvním zvukem.
Pokud má čtyři jednoduché konce (to mi vychází podle těch integrovaných koncáků), musel bys zasáhnout do vnitřního zapojení rádia a vždy z jednoho předního a jednoho zadního zesilovače téže strany udělat můstkové zapojení.
Přitom ale je nutné myslet na to, že můstkový zesilovač dodá do stejného reproduktoru dvojnásobný proud a musí ho vydržet (zkontrolovat v katalogovém listu použitého koncáku) nebo (když na větší proud dimenzovaný není) se musí místo čtyřohmového reproduktoru použít osmiohmový, aby proud zůstal v dosavadních mezích.
- Přílohy
-
ta8229.JPG- (43.71 KiB) Staženo 132 x