Dnes nemilá příhoda, teoreticky životu nebezpečná.

Kdysi jsem v Elektramu dostal reklamní sadu, Led světýlko průměru asi 8 mm na cca 30 cm pružině, která umožňuje obýbáním pružiny nastavit světýlko kam je potřeba. Na konci je běžný USB A konektor. K světýlku byl přibalen zdroj z 230V na USB, něco jako jsou USB nabíječky. Asi 2 roky jsem tohle světýlko používal u soustruhu když bylo potřeba posvítit do soustružený díry. Mockrát jsem se dotknul pružinou svítítka kostry soustruhu, kterej je samozřejmě nulovanej.
No a dnes, dotek, rána, blesk, všechny jističe 16-20-25 A až u elektroměru venku. Proražený jeden kolík 230V zástrčky na kostru, tedy pružinu světýlka a ohrádku USB konektoru. To by mě zajímalo, jestli to mělo vůbec nějaký galvanický oddělení ve zdroji, případně na jaký napětí.

Zdroj je tak malej, že si nějak nedovedu představit, jak by bylo oddělení realizovaný. Ve svítítku průraz z 5V a 0V na pružinu není a datový nejsou zapojený.
Mám obavu, že podobná věc se může stát i u jiný USB nabíječky. Nikde není psáno, že nabíjený zařízení nemůže být kovový a že se při průrazu neuzavře proud přes obsluhu na zem.