Relé 8V AC / NC,NO

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Marlo

Relé 8V AC / NC,NO

#1 Příspěvek od Marlo »

Zdravím
Měl bych dotaz, potřebuji z domovního zvonku (starý kladívkový) napájeného 8V střídavým napětím (při zvonění na kontaktech naměřeno cca 7V AC) dostat přes nějaké relé výstup do EZS a kamerového systému - klasicky NC NO - tedy jen signál sepnuto.
Dá se někde koupit destička s takovým to relé, nebo je potřeba to napětí nejdříve nějak usměrnit a pak použít teprve nějaké relé ?

Předem vřele Děkuji za rady.

p.s. - nejsem žádný extra bastlíř, ale mikropájku mám a kdybych měl seznam součástek a plánek, jak to pospojovat, tak to bych asi taky zvládnul - ale hotové řešení, kdyby bylo za nějakou stokorunu ?
mtajovsky

#2 Příspěvek od mtajovsky »

Sřídavá relé se vyrábějí, ale pro ovládací napětí tak 24V a výše. Takže nějaké relé na ss napětí 6V a usměrnění (+ případně předřadný odpor). Že by se dostal hotový modul přímo pro převod zvonkového napětí do EZS nevím.

http://www.gme.cz/relem3s06t-p634-258
Marlo

#3 Příspěvek od Marlo »

Díky za odpověd.

A co třeba toto relé : Relé s AC cívkou 12V FINDER
http://www.gme.cz/rele-s-ac-civkou-12v- ... 0-p634-385

Myslíte, že by to těch 7 V nesepnulo ?
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

7Vef je vrcholově cca 9,89V(DC) = na tuhle hodnotu se teoreticky nabíjí filtrační kondík za diodama, ale po odečtení 0,6V na jednocestným nebo 1,2V na dvoucestným můstkovým usměrnění jseš tam kdes byl s AC. Takže buď použiješ nějaký relé s cívkou na 5V (TTL) nebo 6V, nebo v případě použití relé na 12V se nevyhneš konstrukci zdvojovače napětí - a to nevím, jestli tvoje zvonkový trafo výkonově utáhne naráz spolu se zvonkem ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
feliz_navidad

#5 Příspěvek od feliz_navidad »

12V AC má zaručené sepnutí při 9,6V, tohle bude vhodnější:http://www.tme.eu/cz/details/40.52.8.006.0000/elektromagneticka-rele-miniaturni/finder/ Musíš si ale pospíšit :-)
Marlo

#6 Příspěvek od Marlo »

Mockrát Děkuji za tip.
Cowley

#7 Příspěvek od Cowley »

Marlo píše:... klasicky NC NO - tedy jen signál sepnuto...

Mas asi na mysli C - NO pro spinani a
C - NC pro rozpinani, vid?

Nicmene hotovy modul se vyrabi a prodava, je ale dost mozne, jak uz uvedli kolegove, ze ti na 7V AC nesepne. Bylo by pak ale mozne z nej vyletovat puvodni rele a nahradit jej za nove s mensim napetim civky.
Cowley

#8 Příspěvek od Cowley »

http://www.variant.cz/zbozi/0703-073-rele-modul-pu-1

Z druhe strany je SMD diodovy mustek, pro AC pripojeni se misto LED + rezistoru dava elektrolyticky kondenzator.

Ale stejne mi prijde nejlepsi pripojit k obvodu napr. rezistor + optotranzistor PC814 a za nej si dat uz cokoliv "sveho".
Marlo

#9 Příspěvek od Marlo »

Cowley píše:Ale stejne mi prijde nejlepsi pripojit k obvodu napr. rezistor + optotranzistor PC814 a za nej si dat uz cokoliv "sveho".

To jako, že bych pomocí toho s toho napětí 7V AC udělal nějaký běžný výstup třeba 5V DC ?
Jak jsem psal, jsem v tomto "neználek" a tak bych to potřeboval polopatě.
Koupit součástky x,y a ty k sobě připájet tak a tak (bohužel ani se moc nevyznám v elektro značení) :(
masar

#10 Příspěvek od masar »

Nejjednoduššeji takto:
:wink:
Přílohy
zvonek.png
(8.4 KiB) Staženo 119 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Kdybyste viděli, kolik přemýšlení a pokusů mě jako malýmu klukovi trvalo, než jsem přišel na to, proč "dynamo" (které totiž žádným dynamem není) u kola rozsvítí 6V žárovku, ale nesepne 6V relé... Pomohlo až to, když jsem se naučil dělat s osciloskopem.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Marlo

#12 Příspěvek od Marlo »

OK
Tak zkusim tedy sam vyhledat ty konkrétní součástky:
Ten usměrnovaci mustek by mohl byt tento ?: Diodový můstek B250C1500
http://www.gme.cz/diodovy-mustek-b250c1500-p227-004
tím tedy asi udělám ze střídavých 8V Ac > stejnosměrných 8 V DC ?

tak a když tam tedy dám toto relé co má na vstupu 5 V DC : RELE NT72-2 CS10 DC5V 0.45
http://www.gme.cz/rele-nt72-2-cs10-dc5v-0-45-p634-177

Tak mezi to musím napájet ten Rezistor R1 (to je klasicky odpor ? ), který mi to sníží z těch 8 V na těch 5 V ?
Tak ale co jsem si ted přečetl, tak k výpočtu jaký odpor použít (kolik ohmu) bych měl znát jaký tam poteče proud a jestli se nebude měnit - to je u té cívky toho rele napsáno 89 mA což by tedy vycházelo: 8V - 5V = 3V / 0,089A = 33,7 ohm.
Je to tak správně ?
A co když jsem na tom zvonku naměřil napětí, které se pohybovalo kolem 7 V ?
To by pak vycházelo na 22,47 ohm ? :?
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

No, já se setkal u kola ještě s opravdovým DYNAMEM - děda měl kolo, který pamatovalo ještě c&k mocnářství (na sedlový trubce rámu byl mosaznej štítek s firmou, vyraženým číslem a s letopočtem 1916) a tam bylo pro světlo se dvěma žárovkama 6V/0,5A opravdu ještě dynamo - na zadním kole. Ty žárovky měly na vršku světlometu "šipku" = ovládací "knoflík" přepínače, kterej měl celkem 4 polohy - vypnuto, "tlumený" světlo = žárovka byla na spodku reflektoru, takže světlo svítilo spíš dolů a blíž před cyklistu, "dálkový" světlo = druhá žárovka byla v optickým ohnisku, takže svítila vejš a spíš dopředu - a poslední poloha byly obě žárovky najednou, takže generátorek byl schopnej dát až 6W výkonu (na rozdíl od těch pozdějších alternátorků, který dávaly jen 3W). A to dynamo na tom rakouským kole opravdu mělo kartáče a komutátor - bohužel letama se kamsi ztratilo, i když jsem ho měl po destrukci toho kola vinou koroze rámu odložený "v bedně" i s původním reflektorem.

Moderní cyklistický "dynama" jsou alternátory s permanentním magnetem ve statoru, magnetovaným tuším na 10 pólů (nebo 12 - dá se to zjistit postupným otáčením hřídelkou, kotvička má zřetelný "kroky" mezi pólama). Že to je nejspíš alternátor a ne dynamo jsem zjistil víceméně náhodně už jako asi 10 letej kluk, když jsem si postavil jednu ze svejch prvních konstrukcí z radiotechniky - zkoušečku polarity se 2 žárovičkama 6V/0,05A a dvojicí antiparalelně připojenejch křemíkovejch diod KY132/80 - zkoušel jsem s ní kde co na to "kde je plus a kde mínus" a straaaaaaašně jsem se divil, že když tu zkoušečku připojím ke kolovýmu "dynamu", tak že mi furt svítí obě dvě žárovky jako by byly proražený diody - než mi docvaklo, že tam asi opravdu bude střídavina a o pár roků pozdější destruktivní zkoumání poškozenýho "dynama" ze sběráku ten fakt potvrdilo ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Marlo

#14 Příspěvek od Marlo »

Tak jelikož jsem ten příspěvek psal dlouho, tak jsem zůstal viset před zkušeností s dynamem :?
Doufám, tedy že můj dotaz, ohledně velikost odporu nezapadne - Díky.
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Platí, odpory samozřejmě na setiny nekoupíš, takže klasika 22R nebo 33R - pro jistější spínání bych volil tu nižší hodnotu. Impedance cívky relé vychází z parametrů 5V/89mA na 56Ω, když předřadíš 22Ω (označení 22R), dostaneš celkem 78Ω a i bez připojenýho zvonku jen na trafíčko s napětím 8V tam pak bude pro cívku relé napětí zvýšený jen o 0,74V - pokud to nebudeš držet sepnutý půl dne, musí to relé takový zvýšení napětí vydržet...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“