Co to je za druh trafa
Moderátor: Moderátoři
Co to je za druh trafa
Co když ty dva kusy vydoluju a nahradím kusem tvrdýho dřeva.
Díky
- Přílohy
-
trafo.jpg- (118.69 KiB) Staženo 210 x
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ta originál "vložka" je vážně kovová ?
P.S. Jo, už mě to docvaklo. Magnetický bočník.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Jinak řečeno, ty vložky "zkratujou" část magnetickýho toku a tím je omezená tvrdost trafa, protože sekundární cívkou se uzavírá jen část energie "vybuzený" pomocí cívky primární. Viděl jsem podobně konstruovanou samodomo svářečku, kde byl takovým způsobem omezovanej svářecí proud. Magnetickej bočník byl odstupňovanej, snejtovanej z pásky a celkově dlouhej asi 40cm, posouvanej po dráze asi 30cm Whitworthovým šroubem a čím menší tloušťka přidanýho materiálu byla zastrčená do prostoru v jádře, tím vyšší proud trafo poskytovalo ...ZdenekHQ píše:Rusové byli vždycky šílenci...
Jo, už mě to docvaklo. Magnetický bočník.
A kutilmile - nelituju tě
FERYACT píše:Ale je to hazard.Nedělal bych to.Trafo je na C jádrech!
Ale vážně, co by v odstranění bočníku mělo být za hazard? Kontroloval jsem závity na volt podle EI vzorečků a celkem to odpovídá.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
FERYACT píše:Takhle se přece dělají svařovací trafa aby měla malý rozdíl mezi zkratovým a pracovním proudem.Jestli se ti podaří magnetický zkrat odstranit bude trafo "tvrdší".
Ano - vůbec první svářečka, která se u nás vyráběla v 50. letech, bylo svařovací trafo TR150 a regulace svař. proudu byla na principu magnetického bočníku.
Tady je vidět ono svař. trafo v odkrytovaném stavu.
Magnetický bočník se za(vy)souval za pomoci dlouhého šroubu s trapézovým závitem. Na snímcích je vidět jeho horní zakončení - po nasazení horního deklu se na něj nasunulo velké ovládací kolo (lisované z bakelitu) a otáčelo se s ním jako s volantem.