dálkové ovládání kompresoru

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
termit256

#16 Příspěvek od termit256 »

Ten odlehcovaci ventil je u malych kompresoru soucasti vypinace. Je to v jednom bloku. Pokud vypnes kompresor tim cudlikem na vypinaci nerozepinas kontakty ale jen zamacknes ten pretlakovy ventil co byva nastaven kolem 10bar a ten pak rozepne kontakty spinace. Mel jsem to rozebrane. V podstate udelas stejnou akci jako kdyz kompresor dosahne plneho tlaku. Vypadek proudu v okamziku chodu maji reseny tak, ze napisou do navodu ze se ma kompresor pri vypadku vypnout manualne. Poznas to tak, ze kdyz odpojis napeti na privodu v prubehu chodu kompresoru a pak cvaknes vypinacem, uslysis zasyceni jak ventil odlehci tlak ve valcich.
Ja osobne bych to nepodcenoval.

Je ale mozne ze ochranu motoru kdyz se nerozbehne maji resene nejakou nadproudovou ochranou, tak dalece jsem to nekoumal.

S resenim s kulovym ventilem muze byt ta potiz, ze pokud napr. praskne hadice v nepritomnosti, kompresor pojede porad. Uz se mi to stalo, vyletela spojka a bezelo by to porad doblba kdyby to nevypli.
petrfilipi

#17 Příspěvek od petrfilipi »

Tak to je fakt boží.
Ještě že jsem šel cestou výroby "home made". Mám tam kontaktní manometr, abych kompresor nehonil zbytečně do vysokého tlaku. A pak tam mám elektromagnetický ventil, který mi otevře trubku za kompresorem, když není napájen motor kompresoru. No a samozřejmostí je zpětná klapka, abych nevypustil celou tlakovou nádobu. Funguje to spolehlivě (na první zapojení) už asi 20 let.
Sice bych to nemusel mít teď řešeno elektromagneticky, když jsem upgradoval na jednopístového Orlíka, ale už jsem to tam nechal, když jsem to tam měl.

Teď mě ještě napadlo k tomu mému schématu - nesepne se ten stykač už v okamžiku, kdy zapnu hlavní vypínač, i když budu mít vypnutý vypínač pro kompresor? Po té jedné fázi půjde napětí proti nule do motoru a objeví se na dvou zbývajících vývodech motoru. Bude záležet na tom, jaký bude mít stykač odběr, jaký bude mít motor odpor vinutí atd. Případně by nemuselo jít kompresor vypnout tak, že vypnu jen vypínač pro kompresor - motor se sice nebude točit, ale stykač bude možná sepnutý. Asi to tedy není nejlepší a nejjistější řešení.

Petr Filipi
jova1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od jova1 »

petrfilipi píše:...
Teď mě ještě napadlo k tomu mému schématu - nesepne se ten stykač už v okamžiku, kdy zapnu hlavní vypínač, i když budu mít vypnutý vypínač pro kompresor? Po té jedné fázi půjde napětí proti nule do motoru a objeví se na dvou zbývajících vývodech motoru. ..
Petr Filipi

Napětí fáze L3 se dostane maximálně na rozpojené kontakty stytače.
petrfilipi

#19 Příspěvek od petrfilipi »

jova1 píše:Napětí fáze L3 se dostane maximálně na rozpojené kontakty stytače.

OK. Ale co když budu vycházet ze stavu, že mám sepnutý hlavní 3f vypínač, 2f vypínač pro kompresor i stykač před kompresorem a kompresor jede. Když ho v tuto chvíli vypnu jen 2f vypínačem kompresoru, tak se mi napětí z té nevypnuté fáze přece může přes motor dostávat až na cívku stykače, nebo ne? A pokud bude napětí dostatečné, tak stykač nemusí nutně odpadnout.

PF
jova1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jova1 »

Ano, ten stav pravděpodobně nastane. Ale vzhledem k tomu, že do motoru půjde pouze jedna fáze a motor je 3fázový, tak se v podstatě nic dít nebude. Stykač odpadne po poklesu tlaku.
Pokud by jsi chtěl ošetřit i tento stav, stačilo by zakoupit stykač s cívkou na 400V a vřadit ho mezi ty dvě odpínané fáze. Pak by došlo vždy k odpojení stykače v okamžiku vypnutí toho vypínače.
Po pravdě, beru to spíše jako teoretickou úlohu pro atypické ovládání spotřebiče. Jak znám, nebo spíše neznám naše normy, určitě tam bude něco, co to v praxi bude zakazovat :roll:
petrfilipi

#21 Příspěvek od petrfilipi »

Já myslím, že kdyby se správně umístily cedulky (nálepky) s nápisem "Pod napětím i při vypnutém vypínači kompresoru", tak by to třeba normám neodporovalo. Ale nevím, nejsem velký RT.

Petr
Artaban001

#22 Příspěvek od Artaban001 »

ohledně toho odlehčovacího ventilu - kompresor tlačí vzduch do jímky, kde je zpětná klapka. Při 10 barech (nebo zásahu vypínače) motor vypne a klapka se uzavře. prostor mezi kompresorem a klapkou se odvětrá do atmosféry a kompresor je bez tlaku. Po zapnutí pohonu tlakový vzduch kompresoru uzavře odvětrávací ventil a veškerý tlak jde přes klapku do jímky.. poznáš to, že po vypnutí ten kompresor "pšoukne".
Takže tomu kompresoru je jedno, kdy jej zapneš. Roztáčí se bez tlaku, jinak by byl válec natlakovanej na 10 bar a motor by po poklesu (třeba) na 8bar neměl šanci do protitlaku nastartovat.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“