ZVUK2000 píše:Nějak tady zapomínate že má karta i RFID čip. A pokud zničíte vše, tak karta je stálé funkční pokud je embosovana:D
Tak ti nevím, pokud se odpálí RFID, tak v bankomatu je magnetickej proužek a embos jaksi na 2 věci.
Moderátor: Moderátoři
ZVUK2000 píše:Nějak tady zapomínate že má karta i RFID čip. A pokud zničíte vše, tak karta je stálé funkční pokud je embosovana:D
Celeron píše:ZVUK2000 píše:Nějak tady zapomínate že má karta i RFID čip. A pokud zničíte vše, tak karta je stálé funkční pokud je embosovana:D
Tak ti nevím, pokud se odpálí RFID, tak v bankomatu je magnetickej proužek a embos jaksi na 2 věci.![]()
konosuke píše:Napadlo mě ozářit placku RTG, ten není sice běžně dostupný ale u známého lékaře či stomatologa
zadruhé:
defektoskopický aparát v používaný průmyslu k nedestruktivní kontrole
materiálů, výlisků, odlitků, svarů...
Na defektoskopii se používají hlavně jiný rentgenky - ty lékařský slouží k vytvoření doslova jen "záblesku" RTG záření, nebo (pro fluoroskopii) ke generování sice kontinuálního, ale slabýho paprsku. Defektoskopický RTG jsou jednak silnější, druhak dovolujou kontinuální provoz po delší dobu, protože mají anody rentgenek chlazený kapalinou.Celeron píše:konosuke píše:Napadlo mě ozářit placku RTG, ten není sice běžně dostupný ale u známého lékaře či stomatologa
zadruhé:
defektoskopický aparát v používaný průmyslu k nedestruktivní kontrole
materiálů, výlisků, odlitků, svarů...
U doktora těžko. Kdysi jsem podlehl kecům, že OPT 8751 jde smazat rengenem. Tak jsem navštívil místního rengenologa na chíře. Nastavil rengen na výkonovej a časovej doraz a asi 16 x jsme do 8751 práskli. Pak už to dál nešlo, rengen se přehřál. Obsah byl beze změny. Nevím, co by se dělo na defektoskopii, tam maj na železo nejspíš jinčí stroje. Nejspolehlivější by asi byla radiologie s gamazářičem. Jenže pak by asi karta svítila
EKKAR píše:A o "svícení" předmětu podrobenýho ozařování paprskama gama radši nemluv, nebo si znalejší budou cosi myslet o IQ tykve - záření gama je sice silně pronikavý samo o sobě, ale žádnou druhotnou radioaktivitu nezpůsobuje - nanejvejš fluorescenci nebo i fosforescenci jím zasaženejch látek - s výjimkou samotnýho ozářenýho materiálu jev naprosto neškodnej pro okolí.
Gama jsou fotony, ty jdou jen stínit a maximálně trochu zfokusovat = zaostřit, vzhledem k jejich vysoký pronikavosti je ale i to problém. Jejich energii nelze regulovat, je daná fyzikálně prvkem, kterej se rozpadá a přitom ty fotony vyzařuje.Celeron píše:EKKAR píše:A o "svícení" předmětu podrobenýho ozařování paprskama gama radši nemluv, ...
Ano, přiznávám, že o tomhle vím lautr kulový. Jen vycházím z toho, co říkal doktor mýmu příbuznýmu, kterýho jsem párkrát vezl na radiologii v HK na ozařování. Dostal tištěný pokyn, že se 48 hodin po expozici nesmí přibližovat k malým dětem. Ještě si příbuznej ze mě delal šoufky, jestli se nebojím vedle něho sedět 30 km v autě a dal mi to přečíst. Když tedy ozařování na radiologii nezpůsobuje druhotnou, tak proč to tedy doporučují? Takže používají jiný záření než gama?
EKKAR píše:Tolik hoooodně stručně a bez veškerý matematiky a jen s mikroskopickým nanoždibíčkem jaderný fyziky o tom, proč a nač záření alfa a beta v radiologii jo, ale gama ne ...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Právě proto je třeba Leksellův gama-nůž tak drahý a unikátní zařízení - ten záření zase jenom odstiňuje, negeneruje ho ani neřídí jeho intenzitu, je to v podstatě jen soustava přesně ovládanejch mechanickejch clon, který vykrejvají kobaltovej zářič, respektive soustavu SLABEJCH kobaltovejch zářičů. A zase ty zářiče musejí bejt tak slabý, aby nebyly každej sám o sobě nadměrně nebezpečný a aby destruktivní efekt na biologickej materiál měl až součet "paprsků" zaměřenejch křížem krážem skrz tělo (tady skrz hlavu) na dotyčný místo. Jenom jeden takhle zamířenej Co60 zářič by buď musel mít takovou intenzitu, že by zabíjel de facto okamžitě (množství několik desítek gramů radioaktivního kobaltu a víc), nebo by se pod ním léčená osoba musela dlouhodobě utábořit. A zase opakuju - gama jsou fotony, takže sice procházejí, ale nezpůsobujou sekundární indukovanou radioaktivitu. Co se četnosti použití týče, nevím jestli je jeden až dva "zákroky" denně na stroji, kterej je jedinej jeden v republice dost velká "hustota použití", aby se to dalo prohlásit za "běžný"...EKKAR píše:...Gama jsou fotony, ty jdou jen stínit a maximálně trochu zfokusovat = zaostřit, vzhledem k jejich vysoký pronikavosti je ale i to problém. Jejich energii nelze regulovat, je daná fyzikálně prvkem, kterej se rozpadá a přitom ty fotony vyzařuje.
...