Indukce FAGOR IF-4x jen pípá

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sr71

#16 Příspěvek od sr71 »

Tak ty modré X2 kondiky co mají mít 470n (2ks) mají na mé vadné desce cca 2nF (zapojeny paralelně hned k napájení 230V) a třetí 680n má cca 430nF (zapojený paralelně ke vstupu usmněrňovacího můstku).
Jen mě je divný proč zrovna tyhle kondíky mají vliv na funkčnost elektroniky, myslel jsem že jsou čistě filtrační kvůli EMC a normálně bych si myslel že deska bude fungovat i bez nich
sr71

#17 Příspěvek od sr71 »

Po výměně X2 kondenzátorů se zatím neprojevila nefunkčnost ovládání takže jednu věc jsem tím vyřešil.
sr71

#18 Příspěvek od sr71 »

Mám s tou indukcí teď ale jiný problém, jedna plotna mi přestala detekovat nádobu. Problém je někde v elektronice protože prohozením ploten/cívek jsem problém v nich vyloučil. Nenapadá mě v čem by to mohlo být, co by tohle mohlo způsobovat? Jak probíhá detekce nádoby?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jestli to udělala ta nejpoužívanější vlevo dole, tak tuším, kde je problém, ale neznám řešení...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
sr71

#20 Příspěvek od sr71 »

Ano je to ta vlevo dole, problém je prokazatelně v elektronice a nastal po výměně těch X2 kondiku o kterých se píše výše. Před jejich výměnou většinou nefungovalo ovládání, ale když náhodou zrovna fungovalo tak ta plotna šla.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ZdenekHQ »

Na detekci hrnce je použitý proudový trafo, usměrňovač atd.

Ale tam problém není. Já jsem zkusil proměřit a přehodit všechno možný včetně IGBT a všech větších kondíků, až jsem to nakonec odepsal na nejpravděpodobnější přířinu, a to je softwarové kurv***o. Něco to prostě počítá a až dopočítá, simuluje to špatný hrnec a je to konečná. Víc nevím. Jedině přehodit přední a zadní plotnu včetně čidel atd. a přepsat panel, ale to je nouzovka...

P.S. Jinak samozřejmě kromě orientačního měření jsem do SMT části nešel, nikdo by mě to nezaplatil, teoretická vada toho OZ, co to zpracovává, je možná, ale dost nepravděpodobná. A "plotna" měla za sebou už taky jednu opravu, pak chvíli jela.
]
sr71

#22 Příspěvek od sr71 »

To je zajímavá myšlenka s tím softwarovým problémem, v dnešní době je možné všechno takže proč ne.
Olchor

#23 Příspěvek od Olchor »

Podle příspěvků na různých forech jsou často na vině za tento problém smd elektrolyty na řídicí desce. Zkusit vyměnit.
sr71

#24 Příspěvek od sr71 »

zkusil jsem i elyty ale bez výsledku, další opravu jsem vzdal, přední levá plotna nedetekuje nádobu, zbytek desky funguje
mikypeak

#25 Příspěvek od mikypeak »

Zdravim,
piskajuca doska Fagor I-200, problem odstraneny. Bolo treba vymenit kondenzatort 680N X2, jeho hodnota bola 270N.
Po vymene vsetko OK.
Artaban001

#26 Příspěvek od Artaban001 »

kejki píše:
-NEX- píše:..ale přece není možné, aby se deska za víc jak 10 tisíc pokazila po třech letech a oprava vyšla skoro jako celá deska? To by bylo hodně drahé indukční vaření.
No to je právě důvod přítomnosti elektroniky v kuchyni, aby sis mohl často kupovat nové věci. O indukčních deskách je tu dost vláken - studené spoje, špatné kondenzátory, odcházející tranzistory.

A proto je nejvýhodnější plyn. Zapálit ho můžeš sirkama když Ti zrovna nejde elektřina
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od ZdenekHQ »

Výhoda elektriky je zase v tom, že ji bez dozoru můžu nechat celou noc - hlavně v případě, že "táhnu" něco na úplný minimum (třeba vývar). Kdysi u plynu se stávalo, že zhasnul. A pak jde zapálit nejenom sirkou, ale třeba i obyčejným vypínačem světel...
]
kejki

#28 Příspěvek od kejki »

Taky ne u každé, některá po určitém čase bez zásahu vypíná, třeba můj fagor asi po dvou hodinách.
Ale celkově to přineslo pohodlí, které plyn prostě nemá, tedy rovnoměrné prohřívání velkého hrnce na nízký stupeň, široký rozsah příkonu jednoho místa, časovač, dnes za 10 tis. už i volbu teploty.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od ZdenekHQ »

kejki (mírně upravená citace) píše:...třeba můj fagor asi po dvou hodinách bez zásahu vypíná...

Tohle je krásný příklad dobrého úmyslu, který vede do pekel. Návrhář patrně nikdy nevařil. Schválně bych ho zavřel do místnosti se sporákem s touhle funkcí a dal mu recept, jak se dělá "demi glace". Dokud by to neuvařil, nepustil bych ho ven. Dal bych mu jen flašku vody a nočník. 8-) 8-) 8-)
]
jszolony

#30 Příspěvek od jszolony »

Dekuji za toto vlakno. Dle prispevku jsem opravil indukcni desku Fagor VI-4T LB Typ: LE6JEX1 vymenou X2 kondenzatoru 680nF na leve desce plosnych spoju.

Vymenil jsem vsechny foliove kondenzatory (6x 470nF a 2x 680nF), ale vadny byl dle mereni opravdu jen jeden 680nF, ktery se nachazi hned vedle civky s kovovym jadrem. V mem pripade to byl ten na leve DPS. Namerena kapacita byla cca 450nF a to stacilo k tomu, ze casto i po restartu nefungoval display a/nebo se deska i pri pouzivani "na slepo" vypinala.

Jeste jednou dekuji vsem diskutujicim.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“