Zháňam predbežne kábel 3 vodičový /230V.4.vodičový /380V.

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stanik84

#16 Příspěvek od stanik84 »

TN-S klidně u souseda můžeš udělat. Jen si musí koupit/udělat přechodku.
nedávno jsem to taky řešil v dílně. Točivé stroje (3F motory) nepotřebují pro svojí funkci nulák. Proto stačí fáze a zem... v tý přechodce prostě vynecháš onen nulák... Symetrická zátěž.

Něco jiného je, když do tý zásuvky napojíš rozvaděč a ten bude mít X zásuvek 230V. Tam se naopak nezapojuje zem. Protože nulák jde přes chránič a ten by nefungoval...

Takhle jsem to vyřešil z revizákem...
Achab

#17 Příspěvek od Achab »

Jak jsem to pochopil tak tady se má pohyblivý přívod přehazovat podle potřeby: čtyřžilový pro třífáz a třížilový pro jednofáz. Čtyřžilový by v tom případě umožnil fungovat PE i jako pracovní vodič což v pohyblivém přívodu přípustné není. Takže správně by i k samostatné kombinované zásuvce měla být pohyblivá část přívodu pětižilová.

Co se týká přechodu ze 4 na 5 žil v zásuvce u souseda tak pochybuju že tato má PEN 10mm² Cu.
stanik84

#18 Příspěvek od stanik84 »

Hmm, to je fakt, to tam asi tahat nebude. Ale někde bych našel ještě 4x16 Al s lankem z nástřešáku...
tiktak1953

#19 Příspěvek od tiktak1953 »

Sused mi asi nic nedovoli u neho nieco robit,skor by mi uz el .nedal,keby som mu toto navrhol!!!Je to cudny ale inac dobry clovek.TNC-S si mozem spravit aj na pevnom stlpe rozdelenim PEN na mostikoch PE a N . pripadne aj s prudovym chranicom to nie je problem.Len potom ako pouzijem miesacku ovladanu stikacmi ?To by som musel v miesacke prerobit pri TNC-S vedeni rozvody,oddelit pracovny nulak N od PE,nie.To by bol problem.Nemohol by som ju uz pouzivat viac v sieti TN-C u kamaratov.je to tak nie s tym prerobenim.rozvodov v miesacke?.
Berte to tak ,ze je to len docasne riesanie pre miesacku.Do teraz som spojil dva 4 zilove gumene kable k susedovi a betonoval som.
Achab

#20 Příspěvek od Achab »

Každý spotřebič připojený pohyblivým přívodem musí mít vždy oddělený N a PE. Proto i trojfázová míchačka se stykači musí mít pětižilový přívod nebo při čtyřžilovém přívodu ovládání ze dvou fází - buď přímo nebo přes transformátor.
tiktak1953

#21 Příspěvek od tiktak1953 »

Achab diky.Ano ta miesacka je ovladana cez trafo a viac zapojenie neviem ako je,lebo nemam od nej schemu.
Takto ako je to nakreslene ked dam zasuvku 4 kolikovu z 5 ziloveho zemneho kabla na stenu je to OK.nie.Tzn.ze odpadne zo zemneho 5 žiloveho kabla pripojenie na rozvadzac pre pivniciu.Mne bude viacej treba vybavit staly privod 230V na svietenie bud od tohoto suseda alebo z druhej strany od suseda cez 1 fazovy elektromer! Ja by som bez problemov el.dal,aj som uz viackrat dal,len tam na okoli su ludia zvlasni.
-----------------------------------------
Ak zozeniem 5 zilovy kabel /ak nie dam 4 žilovy/a bude to len na jednu zas.na stene pivnici ,tak je to dobre takto.
Přílohy
pivnica.jpg
(274.47 KiB) Staženo 90 x
Achab

#22 Příspěvek od Achab »

Když už pominu že pokud se má vyvést i 1×230V musí být pohyblivý přívod zásadně pětižilový tak pořád máš proti normě spojený N a PE v zásuvce na pivnici. Takže to OK není a ani v takovém provedení být nemůže. Riziko takové provizorky nese zhotovitel a provozovatel.
Ale pokud bude na konci jenom zásuvka 3×400V pak stačí oba kabely čtyřžilové.

Naprosto bezproblémové dočasné řešení je jak to bylo doteď - jedna prodlužka trojfázová, jedna jednofázová a ani nemusíš nic zakopávat. A do budoucna naplánovat trvalé předpisové provedení třeba v zemi.
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“