Zháňam predbežne kábel 3 vodičový /230V.4.vodičový /380V.
Moderátor: Moderátoři
nedávno jsem to taky řešil v dílně. Točivé stroje (3F motory) nepotřebují pro svojí funkci nulák. Proto stačí fáze a zem... v tý přechodce prostě vynecháš onen nulák... Symetrická zátěž.
Něco jiného je, když do tý zásuvky napojíš rozvaděč a ten bude mít X zásuvek 230V. Tam se naopak nezapojuje zem. Protože nulák jde přes chránič a ten by nefungoval...
Takhle jsem to vyřešil z revizákem...
Co se týká přechodu ze 4 na 5 žil v zásuvce u souseda tak pochybuju že tato má PEN 10mm² Cu.
- tiktak1953
Berte to tak ,ze je to len docasne riesanie pre miesacku.Do teraz som spojil dva 4 zilove gumene kable k susedovi a betonoval som.
- tiktak1953
Takto ako je to nakreslene ked dam zasuvku 4 kolikovu z 5 ziloveho zemneho kabla na stenu je to OK.nie.Tzn.ze odpadne zo zemneho 5 žiloveho kabla pripojenie na rozvadzac pre pivniciu.Mne bude viacej treba vybavit staly privod 230V na svietenie bud od tohoto suseda alebo z druhej strany od suseda cez 1 fazovy elektromer! Ja by som bez problemov el.dal,aj som uz viackrat dal,len tam na okoli su ludia zvlasni.
-----------------------------------------
Ak zozeniem 5 zilovy kabel /ak nie dam 4 žilovy/a bude to len na jednu zas.na stene pivnici ,tak je to dobre takto.
- Přílohy
-
pivnica.jpg- (274.47 KiB) Staženo 90 x
Ale pokud bude na konci jenom zásuvka 3×400V pak stačí oba kabely čtyřžilové.
Naprosto bezproblémové dočasné řešení je jak to bylo doteď - jedna prodlužka trojfázová, jedna jednofázová a ani nemusíš nic zakopávat. A do budoucna naplánovat trvalé předpisové provedení třeba v zemi.