Čas na internetu

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
monterjirka

#16 Příspěvek od monterjirka »

U televize je to s přesným časem problém, digitální zpracování vneslo do přenosu zpoždění nedefinovatelné hodnoty, záleží na SW, ale vliv může mít i kvalita signálu, poměr správně a chybně přijatých packetů,...
Teoreticky přesnější by mělo být analogové rádio, ale... Stačí vložit do trasy nějaké digitální zpracování a je to také ovlivněno... A pak naprosté většina rozhlasových stanic nepoužívá oficiální zvukové znamení a tu "znělku" si pustí klidně o půlminutku jinak
Achab

#17 Příspěvek od Achab »

U některých starších CRT-TV s DVB-T může být matoucí rozdílný čas zobrazovaný televizí od času teletextu nebo EPG. Některé měly interní čas daný krystalem procesoru. U Oravy CTV2991 co jsem měl se čas rozcházel o několik minut za měsíc.
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Takže nakonec asi bude nejpřesnější čas na GPS navigaci? Předpokládám stejnej typ přístroje na různým místech ČR.
Nebo tam není absolutně přesný čas nějakého normálu ale jen "nějaký" přesně sesynchronizovaný čas na všech družicích systému a vlastní navigace počítá jen rozdíl času ze vzdáleností právě dostupných družic? Pak bude v navigaci asi taky "něco", co není totožné původnímu normálu.
Ach jo, kde je pravda? :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky

#19 Příspěvek od Zaky »

S jakou přesností ten přesný čas potřebuješ?
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

V GPS je presny cas - kazdy satelit ma atomove hodiny. Ale navigacia ako zariadenie moze zobrazovat cas z nejakych internych hodin, takze to nemusi byt presne.
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Zaky píše:S jakou přesností ten přesný čas potřebuješ?

Já nepotřebuju absolutně přesný čas, já potřebuju aby byl všade aspoň po Česku stejný, sesynchronizovaný, stačila by cca setina sekundy.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
MetalGod

#22 Příspěvek od MetalGod »

No tak na DVB se nedá spolehnout, jednak se tam používá mezipaměť, dekódování nějakej čas stojí a zpracování a reprodukce A/V taky.
A co jsem koukal, co kanál/vysírač, to jiná latence, lišící se klidně o desetiny vteřiny.
Nejpřesnější je NTP, protože DCF neumí korigovat latenci.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od forbidden »

Používám ntp.nic.cz a pomocí plánovače úloh spouštím synchronizaci každej den. Čas sedí na sekundu přesně s DCF budíkem.
Zaky

#24 Příspěvek od Zaky »

Myslím, že čas s požadavkem odchylky do 100ms poskytne GPS, DCF i NTP synchronizace, u NTP se na to asi nelze vždy zcela spolehnout, DCF umí zblbnout a je snadno zarušitelný. Pokud je výhled na oblohu a nevadí cena GPS přijímače, šel bych touto cestou, je to implementačne snadné. Co se stane, pokud dojde k rozsynchronizování?
rnbw

#25 Příspěvek od rnbw »

DCF77 hlavne nie je spolahlive.

Najpresnejsie je GPS s dobrym prijimacom, podla neho sa synchronizuju stratum 1 NTP servery. Kto ma Linux alebo nejaky Unix a pripojenie na internet, tak staci mat spusteny ntpd, on si uz cas udrzi - to je riesenie zadarmo.
MetalGod

#26 Příspěvek od MetalGod »

Jo a jinak mezi náma, http://www.presnycas.cz je podvod. Proč?
JavaScript se vykonává na straně klienta, v prohlížeči vašeho počítače, čili ty stránky zobrazujou váš systémovej čas, ať už je jakejkoliv, pokaždý však zpožděnej, třeba o 500ms. Stačí si prohlídnout zdrojáky stránek.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
keemo

#27 Příspěvek od keemo »

Celeron píše:
Zaky píše:S jakou přesností ten přesný čas potřebuješ?

Já nepotřebuju absolutně přesný čas, já potřebuju aby byl všade aspoň po Česku stejný, sesynchronizovaný, stačila by cca setina sekundy.

:D ehm... Tvoje starosti a prezidentuv plat bych chtel mit :D Porid si atomove hodiny :DDD
TAKJAN

#28 Příspěvek od TAKJAN »

V poledne vždy vystřelili z děla:-))
Když je o tom řeč. Malý netbook má v háji baterku zálohovací. A po zapnutí netu napíše, že je špatný čas a musím ho nastavit. Když přišel na to, že je špatný, proč si ho sakra nesrovná a já ho musím jak k... nastavit ručně, protože to jinak neumí. Není na to nějaká utilita, rutuna či vifikundace?
keemo

#29 Příspěvek od keemo »

mno, on to nejspis napise BIOS... a co se tyce Winu tak ten se umi syncnout jen v urcitem rozmezi... Pac kdyz je to mimo toto rozmezi tak selze i ta synchronizace
Zaky

#30 Příspěvek od Zaky »

Tak v tom netbooku tu baterku vyměň, bude to snazší a čisté řešení, řešit nějaké očůrávky zrovna tady není důvod.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“