Mosfet NIKOS P0903BDG(TO-252/DPAK)

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kh55

Mosfet NIKOS P0903BDG(TO-252/DPAK)

#1 Příspěvek od kh55 »

Zdravím,

NIKOS P0903BDG
http://www.cheertech.com.tw/Niko-sem/Da ... 903BDG.pdf

Potřebuji na PC desce vyměnit asi 2 tyhle mosfety u CPU. Tenhle typ ale nikde asi v ČR neseženu a hledám tedy nějakou odpovídající náhradu.(Mosfety jsem nikdy nikde ještě zatím neměnil ani neměřil)

Našel jsem na ecom.cz něco, co by mohlo snad vyhovovat:

IRLR8256 SMD T/R
http://www.ecom.cz/open_sheet/sheet_name=D59986

Můžu to použít jako plnohodnotnou náhradu?
Výrobce neznám - zda je kvalitní, posoudit nemohu.

Deska: Asus K8V-X SE, CPU: Athlon64 3200+, sct:754.
------

Problém:
PC(je záložní) se samovolně vypíná v těchto situacích:
1/Kdykoliv, pokud jsem byl v BIOSu(po F1/DEL), v HW monitoring lezla teplota CPU příliš rychle nahoru - cca do 5minut tam bylo 63 stupňů a v tomhle okamžiku se to vždy vyplo
2/DOSovské aplikace - to je pravidlem - cca po 2 minutách PC OFF
3/Jinak ve Windows při zvýšené zátěži(a asi i teplotě CPU) (např převod videa - VirtualDub, hry na tom nehraji, ale zkusil jsem Starcraft 2 - jede, ale po krátké době - cca 10min nastane PC OFF - GK/zdroj to ale nedělá - viz níže)

Co jsem už udělal:
1/Vyměnil jsem u CPU všechny vadné výrobní série Chemicon KZG kondíků za Panasonic FM stejné voltáže i kapacity(FM je lepší než KZG) .
- zásadní zlepšení-připadá mi náběh PC nějak rychlejší, teplota CPU roste velmi pomalu(ale roste..) - vyplo se to samo až za cca 2hodiny, ale.. teplota v BIOSu - 67stupňů (při nečinnosti-idle)
Po novém zapnutí je v BIOSu vidět teplota 73stupňů a až je na 76 stupňů, PC se během cca 15 minut vypne.Cyklus se opakuje po vychladnutí a novém zapnutí PC)
- každopádně ale po výměně kondíků došlo k pokroku

2/Na GK vyměněny Luxon/Licon za Panasonic FM - nepomohlo

3/Zdroj - původně jsem myslel, že je to zdrojem (FSP AX400-PNF) - byl tam opravdu zdutý C(r)apxon - vyměnil jsem ale preventivně všechny větší kondy Teapo za CHEM KY/KYA/KYB/LXZ. Zdroj jede po recapu dobře+otestován Delock PSU tester III, ale problém s deskou způsoben zdrojem nebyl - opět se to vypíná.
- zkusil jsem 700w zdroj Chieftec - krám se zase vypíná.

4/Deaktivovány všechny integrované věci na desce,PM, odebrány všechny karty, disky, vyzkoušena i jiná GK(taky jsem zkusil starou PCI GK) i bez GK, paměti vyměněny za jiné - i po jedné v různých slotech(i bez paměti :) ), bez myši i klávesnice.
Vyzkoušeno zapnout/vypnout Cool in Quiet, reset BIOSu(clear CMOS), vytáhnutá baterka.
- stále se to vypíná,nic nepomohlo

5/Teplovodivá pasta na CPU i GPU (X1650 Pro) - Arctic MX-2
Chladič CPU Artic Silencer 64 Ultra TC,sedí a seděl na CPU vždy dobře - v něm problém není(když jsem ho chtěl poprvé sundat, vytáhl jsem ho z patice i s CPU, k němu pevně přilpeným :) (ale nic se mu naštěstí nestalo-nožičky v patici žádný nezůstaly)

6/Deska je vymontovaná z bedny a zkoušena na stole, takže chlazení je dobré :)

7/Žádný overclock zde nikdy nebyl proveden, v BIOSu je vše nastaveno správně a i když jakkoliv jinak cokoliv nastavím, nemá to na nic vliv.

8/Jediný, co jsem nezkoušel, je vyměnit CPU- nemám pro sct.754 po ruce žádné další.(Jedině zkusím sehnat někde v bazaru-aspoň bude náhradní) a zkusit CPU v jiné desce (taky nemám se sct754)

Vzhledem k tomu, že to dělá už v prostředí BIOSu a příčinou je na 99,9% záhadné přehřívání CPU v idle, problém bude v desce/CPU - musí to už být podle mne jedině mosfety u CPU(dost pálí) nebo blbne teplotní čidlo (po ohmatání chladiče je to jen slabě zahřáté - Arctic chladí dobře - akorát se nelíbí BIOSu, že má málo otáček a při startu PC to vypisuje na obrazovku(to ale hlásil vždy a problém nebyl)
Harry.pa

#2 Příspěvek od Harry.pa »

Zdravím,
mrkni se, jestli není plocha na procesoru prohlá, takto se mně chovalo jedno AMD a průhyb byl cca 0.2mm. Po přebroušení bylo po problému. Proč se prohl, nevím.
dj_rizek

#3 Příspěvek od dj_rizek »

Socket 754 se totálně nepovedl a bejt tebou se s tím netrápím,výkon 0,zlatá 462, já od určité doby AMD nesnáším právě kuli přehřívání a podobným problémům (ještě u 462 jsem ho měl rád co přišlo potom tragédie).
Pokoušel jsem se to kolikrát rozjet stejně jako ty ale bez výsledku,více než vadné tranzistory (podle mě by to nešlo) bych to viděl na problém jinde,chipset.
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Podívej se za chodu na výstup příslušných měničů pro napájení CPU (osciloskop, voltmetr), pokud bude napětí stabilní, správné hodnoty a bez zvlnění, měnit fety nemá smysl.
kh55

#5 Příspěvek od kh55 »

Díky za reakce

Zaky:
Osciloskop nemám a fety jsem nikdy neměřil (natož za chodu). Mám obavy, že něco vyzkratuju.
Kde to mám změřit multimetrem - mezi D-S("+" na D,"-" na S(nebo kostra)?

screeny teplot v HW monitoringu v BIOSu (podle času souborů):
(PC OFF cca 4 sekundy po posledním screenu při 71st - dnes ta teplota ale naběhla zase nějak rychle.)
https://ulozto.cz/xCtwrorj/amd-athlon64 ... v-x-se-rar
- bohužel RAR archív má 5MB a sem to nahrát nelze a nechci zbytečně zaplácat topik haldou obrázků
- jestli to mám uploadnout jinam, napište kam.

Teplota CPU /Watmeter:
35st - 91W - po spuštění PC(studené)
57,5st- 96,5W
62st- 98,6W
63,5st- 99,4W
65st- 100W
68st- 102W
70st- 103W
71,5st- 103,5W
prudký pokles na 56W a PC OFF
vypnutý stav - 2W

Po okamžitém zapnuti PC teplota 58st 97W a vše roste do 70,5st/104W a následuje po poklesu na 56W PC OFF

- možná bude problém s CPU samotným

dj_rizek:
Jelo mi to bez problému cca 10(možná i víc) let. Podle mne se tam nepovedly hlavně ty kurvítka KZG. Podle mne je tento problém následek jejich polofunkčnosti. Ty fety(pokud bude problém v nich) musely makat jako o život Že to jelo tak dlouho, je jenom díky tomu, že to nebylo taktovaný, bylo to dobře chlazený a nebylo to moc honěný. Jednou se to ale unavit muselo.

Harry.pa:
Uprostřed by to mírně(nezřetelně) promáčklý být mělo, aby se po tlaku chladiče na CPU nevytlačila všechna pasta do stran. Ta zároveň vyplnuje i mírné nerovnosti a odvádí teplo. Nezdá se mi, že by to bylo viditelně promáčklý - pasta je tam po oddělání chladiče rovnoměrně rozetřena a CPU lehce oddělit od chladiče nelze - tzn, dosed je dobrý.
Zabrousil jsem ale trochu ze spodu chladič - bylo to tam trochu vymačkaný - ale nepomohlo to ničemu
Přílohy
FETY-K8V-X SE.jpg
NIKOS P0903BDG
(288.55 KiB) Staženo 87 x
Harry.pa

#6 Příspěvek od Harry.pa »

Mně se to právě chovalo tak, jak popisuješ, teplota rychle letěla navrch i v BIOSu. To, že to nechladí jsem zjistil tak, že na procesoru to ukazovalo víc, jak 100°C a na chladiči jsem v pohodě udržel ruku. Jestli má mít procesor mírnou prohlubeň nevím, neslyšel jsem to ještě. Jak by se to řešilo např. u soc.A, kde chladič přiléhal rovnou na křemíkovou destičku - občas to někto uštípl na rohu a bylo po procesoru. V mém případě byl průhyb cca 0,2mm, přesto cladič od CPU nešel jednoduše odlepit - je potřeba chladičem mírně v rámci možností pokroutir, pak se odlepí. Původně jsm si myslel, že je CPU vadný, testoval jsem jiný, ten se nepřehříval a chladič byl teplejší, než u toho přehřívajícího se. Náhodou jsem pak objevil tu prohlubeň.
Procesor byl Athlon X2 v soc. AM2 - kostrukčně a tvarově je to podobné tomu tvému.
Ještě jedna poznámka, nebo nakopnutí jiným směrem: Nemáš na tom náhodou chladič s HeatPipe? Občas taky překvapí tím, že nechladí. Stane se, že uteče z trubičky kapalina a je po chladiči. Osobně je nemám moc rád, aby to chodilo jak má, musí procesor řádně topit, jinak se efekt HeatPipe nedostaví.
Jinak si taky myslím, že pokud by byl problém s napájením, tak by to nešlo vůbec.
kh55

#7 Příspěvek od kh55 »

No, tak jsem si říkal, když se to nějak podělá, koupím v bazaru za pár korun CPU "novej", tak jsem ho zkusil zabrousit až na měď a udělal z něj noname CPU. :)

Zapojím a po půl hodině to samé - teplota zas vylezla na 70st a krám se vypnul.

To zbroušení(lapování) tak jako tak může sníží teplotu i u normálně fungujícího CPU jen o pár stupňů .

Každopádně ty hrany kolem CPU + velmi mělká prohlubeň jsou normální - je to vidět i při zabrušování, že se to obrušuje ne jako celá plocha,ale od krajů.
Pasta se teď rozlízá, jak jsem výše psal, do stran na vnější straně CPU...
Tenhle "psí kus" jsem dělal s CPU poprvé a naposled. :(

Max uváděná teplota/příkon je pro A64 3200+ podle sheetu 69st/59W
Takže pokud to jelo nějakou dobu na max a víc st, mohl se nějak poškodit.

Nakonec jsem posunul čidlo ventilátoru v žebrech na chladiči o centimetr níž(kam dovolila délka drátu) než byl původně a otočil ho čidlem k fetům u CPU, kde to hřeje více.

Jede to teď 3h bez pádu. Ustálilo se to na 52st/1400ot ventilátor/91,5W(před tím: u 60st byly otáčky 1288, u 70st 1442/103W) a teplota nestoupá.
Až se za cca 200hodin provozu zahoří teplovodná pasta(doufám, že se všechna nevytlačí mimo CPU), sníží se teplota zas o pár stupňů(snad)

Každopádně je to pořád na hraně a vpořádku to není, protože dřív to jelo normálně i bez těchto úprav. Když na tom pustím zátěžové testy, tak se to určitě zase přehřeje a vypne(Nemám tam teď ale systém-formátoval jsem systém disk).Větrák tento CPU musí normálně s přehledem uchladit na o dost nižší teplotu.

Ledaže by to v BIOSu u této desky jelo naplno normálně....bohužel jsem to nějak dříve nesledoval, tak to nemůžu potvrdit.
O těch 91,5W se dělí GK,CPU, RAM,DESKA, KLÁVESY

Vodníka nemám(viz výše:Artctic) - taky je nemám rád. Větrák ofukuje i kondíky a fety kolem CPU, paměti, chipset a trochu i grafiku, což je efektivnější způsob chlazení.
----

Ještě potřebuju tu informaci ohledně toho, jak proměřit ty fety.
Dost totiž hřejou(pálí)- hlavně ty dva horní u CPU + 2 modře označený kondíky v pravo(ty, co jsou těsně vedle sebe) Na obrázku jsou ještě ty původní KZG, všechny jsou ale nahrazeny Panasoniky.

+Jestli je ta náhrada z ecomu v případě potřeby plně vyhovující.
dj_rizek

#8 Příspěvek od dj_rizek »

Jak jsem již psal,podle mě to s vadnejma fetama nepojede, fety jsou ovládaný integráčem a má i zpětnou vazbu.

Pokud by byl fet proraženej,nešlo by to a zřejmě ty to spálilo CPU atd.

Kontrolovals na jaký napětí je stavěnej CPU a jaký napětí v Biosu ukazuje jako napájení CPU?

V biosu by mohlo bejt napětí CPU,DDR a ty na tý desce za FETama naměříš,jestli jsou OK tak to asi pošli na recyklaci.

Jako nezlob se ale na tomhle děle v dnešní době nepustíš už nic,i flashový video tomu dává pohulit pokud se už rovnou netrhá.

Já jsem léta trávil obdobným "oživováním" kaší,hromada času v :rit: a nic s toho konkrétně nejvíc poruch s AMD, od jistý doby raději nová střeva (preferuju Intel) a je na pár let pokoj.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Podla mna je tiez nezmysel menit FETy, ked to bezi a napatie sedi. A tiez tie elyty si menil zbytocne. Nippony KZG byvaju obcas vadne, ale to zistis velmi lahko - ak su nafuknute. Ak sa jeden nafukne, tak menim vsetky rovnakeho typu, inak nie.
Harry.pa

#10 Příspěvek od Harry.pa »

kh55,
tak, jak to teď popisuješ, jeví se to, že celej problém je v tom, že se větrák točí pomalu. Pokud jede při 70° na 1442ot, je to divný. Ve specifikaci chladiče je až 2500 ot. Pokud roste teplota a otáčky ne (nebo pomaleji, než teplota), asi bych se zaměřil na to čidlo větráku, ostatně, už jsi to asi sám zjistil. Já se raději spoléhám na řízení větráku BIOSem. Problém je, že pokud se snímá teplota chladiče a ne CPU, může se vnést dost velká chyba právě při špatném přenosu tepla na chladič (proto jsem Tě naváděl tímto směrem), to ale zřejmě nebude Tvůj problém. Mrzí mě, že to přebroušení nepomohlo a zavedl jsem Tě na špatnou stopu. Jak jsem psal, mně tímto postupem slezla teplota z cca 100°C (poslední záznam z OCCT před pádem) na cca 50°C při zátěži 100%. Do té doby bych tomu nevěřil. PC potom sloužil dál ke spokojenosti uživatelky.
Pokud jde o tu rovnou plochu, neboj se, že se pasta vytlačí, má právě sloužit jen pro vyplnění nerovností na styčných plochách. V ideálním stavu, kdyby byly CPU i chladič ideálně hladké a rovné, byl by přenos tepla naopak bez pasty nejlepší.
Pokud je nějaká nerovnost, je nejhorší, když je plocha prohlá ven, možná právě proto ji raději výrobce dělá mírně prohlou dovnitř. Schválně si musím poměřit pár CPU, jak moc velkou dutinu mají. Nikdy jsem to nezkoumal, poprvé to bylo, až jsem měl problém. Asi to bylo už moc prohlý, proto mně to broušení tolik pomohlo.
kh55

#11 Příspěvek od kh55 »

Harry.pa:
Nad tím, že to měří chladič a ne tedy přímo CPU jsem taky přemejšlel, včetně odpojení orig čidla od větráku - asi to zítra(vlastně už dnes) spáchám a nechám to na zkoušku na BIOSu.
To čidlo bude ale v pořádku(má dva stavy - buďto jede nebo je rozdrcený :) ) - měřil jsem to multimetrem na tělu chladiče těsně nad CPU a má to v místě čidla 35st při teplotě CPU v BIOSu 46st.Proto se tolik netočí.

Ten chladič chladí opravdu dobře a pasta teplo evidentně odvádí taky dobře. Problém bude jinde.

CPU nic jinak po zabroušení není - akorát, když to někdy v budoucnu vykope nějakej archeolog, nepozná, co to je zač :)

Provedl jsem lapování na CPU i na chladiči-jsou oba jako zrdcadlo, snad to přece jen o trochu teplotu snížilo, těžko říct - uvidíme. Teď ale cca po 2h to drží už nějakou dobu na 46st/1214ot/89,5W. Vypadá to, že pasta zahořováním opravdu zlepšuje své vlastnosti

Má to být extrémně tichý ventil, což opravdu je(viz otáčky), pokud pojede na max(podle nálady BIOSu), bude asi dost hučet(viz specs screen z krabice), ale zkusím to.

Ale každopádně v bazaru koupím pro porovnání stejnej nebo trochu lepší. Chci zjistit, proč to najednou začalo tak blbnout a co všechno postupně
odešlo nebo se snaží odejít(první byly KZG-ty jsou jisté, potom se s nimi něco ještě muselo svézt)

Ještě k té prohlubni, jak píšeš, že to zbroušení pomohlo - není spíš možný, že tam bylo málo pasty(moc tenká vrstva)?
Není mi jasné, jak by se tam ta hlubší prohlubeň v mědi sama vytvořila(teplem,tlakem chladiče?) - možná to byla výrobní vada CPU. Potom jedině reklamace nebo to zabroušení. Ale osobně jsem se s tímto ještě nikdy nesetkal.

rnbw:
ohledně těch KZG si dovolím důrazně protestovat.
Nemusí být nafouklý a přesto jsou špatný (ztráta kapacity, zvýšené ESR)
+ jak jsem hned v prvním příspěvku psal, po výměně odpadlo vypínání po 5-ti minutách, takže každopádně po výměně nastalo významné zlepšení. Bohužel někde jinde je stále ještě problém.Zbývají už jen ty fety a CPU samotné.

- ještě je mám v jedné mašině s C2D - všechny KZG se musí zavčas vyměnit, dokud to jede. Parametry. co jśou v sheetu, nesplňovaly, ani když byly nové-měly od výroby špatné elektrolyty a dřív či pozděj odcházely, v závislosti na kvalitě chlazení.

A to, že kondíky nemusí být nafouklý, ale přesto můžou být špatný, platí nejen u KZG,ale u všech. Třeba Jackcony -vypadají sice krásně, ale když je chceš proměřit, často nenaměříš vůbec nic - jsou prostě úplně vyschlý.

dj_rizek:
Je to jen záložní PC, taky jedu jinak na Intelu. Ale spustím na tom co chci(nemluvím samozřejmě o nejnovějších hrách). Dá se s tím ještě normálně pracovat bez nadávek na zdechlost stroje :)
Dlouhodobě to jelo bez problému, byla by to škoda vyhodit.

Internet jede svižně i ve staré Opeře, flashplayer tam používám starší - většinou všude ještě jede bez cukání. Cuká se jen HTML 5 video. Filmy přehraju zcela bez problému.

Těch fetů je tam ale víc - co když jeden nebo více z nich nepracuje tak, jako za mlada?. Fungujou třeba sice, ale ne tak dobře jako dřív.
Někde problém být musí.

Hodnoty teploty a voltáže v BIOSu - to jsem uploudoval na uložto, jestli se chceš podívat(viz příspěvek výše).
Větve drží voltáž dobře,recap zdroje se povedl.
U CPU (VCORE) to akorát kolísá mezi 1,480V-1,504V,což není zrovna ideální. Mělo by to držet na 1,400V (+- pár setin). Nevím, jestli to má na tyhle projevy nějaký vliv, ale asi moc ne.Maximálně to může zvýšit stabilitu.

Pokud manuálně snížím voltáž CPU(podtaktuji), ukazuje to pořád stejně. BIOS je poslední dostupná revize 1501 pro tuhle desku a podporu má A64 rev E6 od verze 1001.Novější není. Můžu ještě zkusit přehrát ten poslední BIOS, ale pochybuju, že to pomůže.

Dozvím se konečně, kurňa, jak mám ty fety preventivně proměřit? a jestli odpovídá ecom náhrada originálu? :D
Chtěl bych konečně 100%-ně vyloučit možný(či nemožný) problém s fety.Navíc budu do budoucna vědět, jak se to správně proměřuje, bez případného možného vyzkratování metodou pokus-omyl. :)
Přílohy
01-VENTILATOR ARCTIC SILENCER64 ULTRA TC.JPG
(233.63 KiB) Staženo 120 x
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Uz som par stoviek PC opravil a nikdy som nemenil Nippon KZG bez nafuknutia. Naopak som viackrat videl stav, ked uz nafuknute boli a vsetko normalne fungovalo.
kh55

#13 Příspěvek od kh55 »

Pokud se předem ví, že je to tisíci lidmi i vlastní zkušeností ověřená špatná série, není důvod je tam nechávat a čekat, co se následně v nejméně vhodnou dobu stane a vezme to s sebou.Že vadné kondíky u VRM přetěžujÍ fety, je taky jistá věc.Taky mám v rukách už dost opravenejch PC.
I když hlouběji se elektronice nevěnuji a to,co nevím, na to se raděj zeptám.

Je to stejné, jako kdybys nechal ve zdroji/monitoru nafouklý/vyschlý kondíky.
Ono to sice pojede(s více či méně náhodnými chybami), otázkou je ale, jak dlouho, jak to bude stabilní a hlavně, jak dobře je to chlazený.

Osobně jsem udělal blbost, že jsem je na té desce tak dlouho nechal(i přes to, že o vadných sériích KZG vím již dlouho) -taky jsem si říkal, že jim nic není a že to jede, jak má.A to je vlastně ten případ, co teď píšeš.
rnbw

#14 Příspěvek od rnbw »

Pochybujem, ze su vadne vsetky. Funguju ich po svete miliardy a su aj v serverovych zdrojoch, co bezia mnoho rokov v 24/7 prevadzke. Vadne som ich videl zatial len na desktopovych doskach a hlavne tam, kde bolo nedostatocne chladenie (tiche chladice alebo vadny ventilator). Dalej existuju dohady o tom, ze sa robili aj falosne.

BTW. Meral si ich ESR a kapacitu?
kh55

#15 Příspěvek od kh55 »

Kapacitu jsem neměřil, nemám čím - odhaduji nižší podle stavu před a po výměně, ESR je vysoké.
Nemám Atlas ESR70, mám jen měřák od Zajíce - kontrolka ESR lítá u 4ks(modřé označeny) mezi 1-0,3 Ohmu. 1 Ohm to snad nebude, ale nad 0,3 to je určitě - u VRM je to nepoužitelné.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“