NIKOS P0903BDG
http://www.cheertech.com.tw/Niko-sem/Da ... 903BDG.pdf
Potřebuji na PC desce vyměnit asi 2 tyhle mosfety u CPU. Tenhle typ ale nikde asi v ČR neseženu a hledám tedy nějakou odpovídající náhradu.(Mosfety jsem nikdy nikde ještě zatím neměnil ani neměřil)
Našel jsem na ecom.cz něco, co by mohlo snad vyhovovat:
IRLR8256 SMD T/R
http://www.ecom.cz/open_sheet/sheet_name=D59986
Můžu to použít jako plnohodnotnou náhradu?
Výrobce neznám - zda je kvalitní, posoudit nemohu.
Deska: Asus K8V-X SE, CPU: Athlon64 3200+, sct:754.
------
Problém:
PC(je záložní) se samovolně vypíná v těchto situacích:
1/Kdykoliv, pokud jsem byl v BIOSu(po F1/DEL), v HW monitoring lezla teplota CPU příliš rychle nahoru - cca do 5minut tam bylo 63 stupňů a v tomhle okamžiku se to vždy vyplo
2/DOSovské aplikace - to je pravidlem - cca po 2 minutách PC OFF
3/Jinak ve Windows při zvýšené zátěži(a asi i teplotě CPU) (např převod videa - VirtualDub, hry na tom nehraji, ale zkusil jsem Starcraft 2 - jede, ale po krátké době - cca 10min nastane PC OFF - GK/zdroj to ale nedělá - viz níže)
Co jsem už udělal:
1/Vyměnil jsem u CPU všechny vadné výrobní série Chemicon KZG kondíků za Panasonic FM stejné voltáže i kapacity(FM je lepší než KZG) .
- zásadní zlepšení-připadá mi náběh PC nějak rychlejší, teplota CPU roste velmi pomalu(ale roste..) - vyplo se to samo až za cca 2hodiny, ale.. teplota v BIOSu - 67stupňů (při nečinnosti-idle)
Po novém zapnutí je v BIOSu vidět teplota 73stupňů a až je na 76 stupňů, PC se během cca 15 minut vypne.Cyklus se opakuje po vychladnutí a novém zapnutí PC)
- každopádně ale po výměně kondíků došlo k pokroku
2/Na GK vyměněny Luxon/Licon za Panasonic FM - nepomohlo
3/Zdroj - původně jsem myslel, že je to zdrojem (FSP AX400-PNF) - byl tam opravdu zdutý C(r)apxon - vyměnil jsem ale preventivně všechny větší kondy Teapo za CHEM KY/KYA/KYB/LXZ. Zdroj jede po recapu dobře+otestován Delock PSU tester III, ale problém s deskou způsoben zdrojem nebyl - opět se to vypíná.
- zkusil jsem 700w zdroj Chieftec - krám se zase vypíná.
4/Deaktivovány všechny integrované věci na desce,PM, odebrány všechny karty, disky, vyzkoušena i jiná GK(taky jsem zkusil starou PCI GK) i bez GK, paměti vyměněny za jiné - i po jedné v různých slotech(i bez paměti
Vyzkoušeno zapnout/vypnout Cool in Quiet, reset BIOSu(clear CMOS), vytáhnutá baterka.
- stále se to vypíná,nic nepomohlo
5/Teplovodivá pasta na CPU i GPU (X1650 Pro) - Arctic MX-2
Chladič CPU Artic Silencer 64 Ultra TC,sedí a seděl na CPU vždy dobře - v něm problém není(když jsem ho chtěl poprvé sundat, vytáhl jsem ho z patice i s CPU, k němu pevně přilpeným
6/Deska je vymontovaná z bedny a zkoušena na stole, takže chlazení je dobré
7/Žádný overclock zde nikdy nebyl proveden, v BIOSu je vše nastaveno správně a i když jakkoliv jinak cokoliv nastavím, nemá to na nic vliv.
8/Jediný, co jsem nezkoušel, je vyměnit CPU- nemám pro sct.754 po ruce žádné další.(Jedině zkusím sehnat někde v bazaru-aspoň bude náhradní) a zkusit CPU v jiné desce (taky nemám se sct754)
Vzhledem k tomu, že to dělá už v prostředí BIOSu a příčinou je na 99,9% záhadné přehřívání CPU v idle, problém bude v desce/CPU - musí to už být podle mne jedině mosfety u CPU(dost pálí) nebo blbne teplotní čidlo (po ohmatání chladiče je to jen slabě zahřáté - Arctic chladí dobře - akorát se nelíbí BIOSu, že má málo otáček a při startu PC to vypisuje na obrazovku(to ale hlásil vždy a problém nebyl)