Vmeter zle ukazuje

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PavelFF

#16 Příspěvek od PavelFF »

To je špatné. Je celkem běžné, že levnější třímístné měřáčky mají na počátku stupnice velkou nelinearitu a ukazují málo. Většinou pak sedí až konec rozsahu (30-33V). Nelinearita je chyba, která se nedá odstranit změnou velikosti předřadníku.

Je to ale neobvyklé u měřidla s 5 místy, které má extra A/D převodník mimo procesor. Mám jich víc a všechny jsou dost přesné.

Jestli to máš na teploměr s LM35, tak máš i zbytečně vysoký rozsah. Tobě by stačil rozsah do 2-3V, ale takové asi nedělají. Bude to chtít něco s ICL 7106 či 7107.

Mám tento:http://www.ebay.com/itm/Red-0-36-LED-5-Digit-DC-0-33-000V-Digital-Voltmeter-Voltage-Meter-Car-Panel-M42-/301724351834 a jsem s linearitou i přesností spokojen.
TAKJAN

#17 Příspěvek od TAKJAN »

Nepřekvapuje mne to.
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

Právě, že tady by stačil dvaapůlmístný údaj (v celých °C), když už to musí ukazovat na celé stupně.
Osobně dávám přednost analogovému nebo pseudoanalogovému zobrazení, například LEDkovým sloupcem, co LEDka, to 5°C, z toho první znamená vše od +55°C dolů, případně je ještě barevně odlišit, aby i ta barva upozornila na to, že je teplota mimo toleranci. Měřit teplotu motoru na motorce s rozlišením jemnějším, než 5°C, je přehnaná přesnost a čtení numerického údaje tě může stát cenné (na motorce obzvlášť cenné) desítky milisekund...
Ale to už jsem ti psal, když jsme řešili ten ručkový teploměr.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jezevec »

Řešit u dvou čínských s..ček za stovku rozdíl 0,1V je trochu ujeté.
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

No jo, ale to dělá na 0,3 V chybu 33 %... tolik by ani v Číně nemělo projít.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od jezevec »

Ale jak už tu bylo řečeno, tyhle hračky mají největší chybu právě při měření malých hodnot napětí. Řešením by mohlo být zvětšení úrovně napětí pomocí OZ.
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Jenys »

Já když byla odchylka, tak jsem jí dorovnal vzadu trimrem na požadovanou správnou hodnotu, ty trimry by tam přeci měly být, nebo se mýlím :?: Vše je možné :wink:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Luke4Slovakia

#23 Příspěvek od Luke4Slovakia »

áno, trimer ta, je, skúšal som ho, ale ten doladil len v tisícinách, čiže o 0,1V stupeň to nevylezie.

Pozeral som ten odkaz z Ebay a vyzerá presne tak isto, ako mám ja. Skôr by som povedal, že je to presne ten istý typ.

S tým zostílením s OZ som už robil asi 5 zapojení, a asi ich robím zle pretože ani jedno mi nefungovalo. Keď som dal do OZ + z LM35, na ktorom už bola meritelná jeho teplota, tak mi multimeter z OZ odmeral 11 voltov, a bolo jedno či som zahrieval ten LM35 alebo nie.
KUBO

#24 Příspěvek od KUBO »

Máš osobitné napájanie pre ten voltmeter?
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

Hill píše:A teď, který z nich ukazuje přesněji... kolik ti ukáže multimetr na nové tužkové baterii?
Luke4Slovakia píše:Druhý multimeter na novej baterke nameral 545 a v meter 435
rozsah 2000mV

Jak ti může na baterce s napětím 1 500mV (ať je to leClanché burel-zinek, nebo alkalinka), respektive ještě trochu víc u novýho článku, ukázat jeden měřák hodnotu 545 a druhej 435 - tos jako nenapsal tu jedničku před desetinnou tečkou, nebo co?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Luke4Slovakia

#26 Příspěvek od Luke4Slovakia »

kubo

Hej, každé má osobitné napájanie.

Opísal som údaje z multimetra, koľko mi to vyhodnotilo.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“