Životnost plynem plněných stabilizátorů napětí (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
Životnost plynem plněných stabilizátorů napětí (přesunuto)
rád bych se vás zeptal na zkušenosti s plynem plněnými stabilizátory napětí. Mám tu ruské SG3S a zajímá mě jejich životnost v hodinách a také to,jak se případně projevuje konec života takovýchto regulátorů (např. zda se nezvětšuje výstupní napětí ze stabilizátoru atd). Nemám s nimi žádné zkušenosti, proto se ptám. Chtěl bych s nimi stabilizovat napětí pro mřížky G2. (budou zapojeny dva stabilizátory sériově - cca 210V výstup)
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
A kutilmile - nelituju tě
Jako zenerky můžeš použít (pro 105V) 2x 1N5364B (33V) a 1x 1N5366B (39V), nebo pro celejch 210V 4x 1N5368B (47V) a 1x 1N5358B (22V).
Průměr pouzdra maj do 6mm.
— Winston Churchill
A kutilmile - nelituju tě
- serviceman
Mám v zásobě SG3S a pár SG4S. Ty SG4S zapalují kolem 180V,stabilizované napětí je 160V a to je málo na mřížky, proto jsou v sérii dvě SG3S. Normálně bych asi použil nějaký vysokonapěťový stabilizovaný zdroj s TL431,ale je snaha ten zesilovač splácat bez polovodičů. Možná by bylo lepší udělat katodový sledovač a k tomu pomocnou strmou pentodu s odporovým děličem s katodou podšprajcovanou zenerkou nebo tou výbojkou, tak jako se to dřív dělalo ve starých stabilizovaných zdrojích (např. BS275 nebo ten ruský 50kg zdroj s xy GU50). Ale už narůstá složitost a ty flašky stejně budou stárnout. Asi zkusím použít jen ty SG3S a uvidím. Jinak pro zajímavost, u těch kousků co mám jsou i ruské datasheety a tam je preškrtlá životnost 500h a je to razítkem přeraženo na 1000h. Při životnosti ruských flašek věřím, že vydrží klidně i pětkrát déle
Máš recht, jenže maj zápalný napětí vyšší jak provozní (127V vs. cca 105V). A nevím, jak moc kritický pro obvod s tímhle stabilizovaným napájením by bylo, kdyby se tyhle doutnavky překlenuly zenerkama působícíma od napětí o něco málo vyšším, než je zápalný.Hill píše:Nojo, ale když zenerky budou držet napětí pod zápalným, nebude ten stablík doutnavkovat...
Nebo - nešlo by použít 2 tyhle série doutnavek tak, že by byly zapojený paralelně, kde by jeden pár sichroval ten druhej?
— Winston Churchill
Paralelní spojení doutnavek se mi moc dělat nechce, to už by zabralo hodně místa na šasi a navíc by to svítilo jako blázen, už takhle ty dvě SG3S svítí jako kráva
Pokud bys ke každý týhle stabilizační doutnavce dal 3x 1N5368B nebo ekvivalentní (47V ±5%, 5W; 3 kusy v sérii budou mít při 25mA napětí v závěrným směru v intervalu mezi 134 a 148.1V, maximálně skrz ně může týct proud 106mA), pak, kdyby odešly obě, dostal by ses maximálně na 300V (při 25mA). No a kdyby odešla jedna z nich, poznáš ji podle toho, že nebude svítit.
— Winston Churchill