Telefonní dvoulinka
Moderátor: Moderátoři
V GESu ji mají levnější, ale nejleší je zkusit elketrovelkoobchod (Sonepar, Elima atd atd), kde bude za polovic, např.:
http://www.elima.cz/obchod/cyh-2x035-bi-kabel-v03vh-h-2x035-mm-ohebny-bily-p-10464.html?gclid=Cj0KEQjwhvbABRDOp4rahNjh-tMBEiQA0QgTGui-j3m7jnqLlMOt8j7UEaNpTJDZkqR8jO7f-o-pEQEaAsO08P8HAQ
http://eshop.elfetex.cz/10-051-185-cyh-2x035-v03vh-h-bila
Proč by měl vyhořet? Že mezi dvěma plnohodnotnejma bužírkama bude kus kovu, nebo, jak jsem psal, kus kovu potaženej bužírkou s tím, aby byl opatrnej a izolaci dvojlinky nepoškodil?cechpk píše:Jen ho nechtě ať si tam natluče hřebíky až vyhoří tak na to přijde...
Jo a je tam jen 24V, elektrickej průraz je silně nepravděpodobnej.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Já jsem jednou nechtěně porušil izolaci u 12V rozvodu zdroj byl ochotný dát 30A "proudovou ochranu jsem měl vyřazenou"a nestačil jsem se divit co se dělo světelné a kouřové efekty...
On asi výrobce ví co dělá třeba CYKYLO se nesmí používat v podhledech pouze CYKY taky kvůli provedení kabelu .. a ne že se tak někdo rozhodl
Lze ji samozřejmě nají i u více prodejců
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- jirka5
Náhradou může být zmiňovaná dvoulinka CYH 2 x 0.5. Ovšem pozor! Obvykle prodávané kablíky vzhledu CYH jsou čínské provenience, mají dovolené napětí 100 V, nesnášejí sluneční záření a podrobeny mechanickému namáhání se během krátké doby rozpadají. To platí zejména pro kablíky bílé barvy, ty rudo-černé mají izolaci zřejmě z jiné hmoty a vydrží o poznání déle. To je varování pro všechny, kdo by je chtěli použít na síťové napětí 230 V. Navíc nemají ani dvojitou izolaci!
V tomto případě bych použil telefonní kabel SYKFY 2 x 0.5, popř. 2 x 2 x 0.5 a pro zmenšení úbytku napětí oba páry paralelně. Pro upevnění na stěnu samozřejmě žádné hřebíky, ale plastové příchytky s hřebíčkem. Velikost volit takovou, aby kabel šel do příchytky jen ztuha zasunout.
Pro větší proudy a vzdálenosti bych doporučil kabely typu JYTY (PRAKAB Hostivař), které se vyrábějí s různým počtem žil o průměru 0,8 a 1 mm. Lze je použít pro různé ovládačky apod. i pro síťové napětí, protože mají jmenovité napětí 250 V. Málokdo o jejich existenci vůbec ví.
Tyhle věci asi sotva koupíte v nejbližším elektru a v hobby marketu už vůbec ne. Ale v každém větším městě je dnes odborný velkoobchod elektro, který je obvykle ochoten prodat zboží i zájemcům z ulice bez živnostenského listu. Ani elektrikáři už dnes nenakupují celá balení vypínačů, ani celá kluba kabelů, jenom to, co nutně potřebují....
Toť vsjo.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich